×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Cau el Govern il·legítim de Merino al Perú

Després de sis dies de massives mobilitzacions en tot el país i davant l'assassinat de dos joves estudiants a les mans de la policia nacional dissabte passat 14 de novembre, Manuel Merino de Lamas es va veure forçat a renunciar al càrrec.

EsquerraDiari.cat

dilluns 16 de novembre de 2020
Facebook Twitter

En hores del migdia d’ahir el president interí, va presentar la seva renúncia per mitjà d’una conferència de premsa. Als afores del Congrés continuen les mobilitzacions de joves, dones i treballadors.

Després de 6 dies de grans mobilitzacions en tot el país i una repressió que el dissabte a la nit es va cobrar la vida de dos joves, el president es va veure forçat a renunciar. Ara el Parlament intenta pactar un nou intent de sortida reaccionària a la crisi.

El dissabte la repressió s’havia cobrat dues morts i al voltant de 100 ferits, la qual cosa va obligar al gairebé immediat cessament del seu gabinet en ple.

El Congrés, compost en la seva aclaparadora majoria per polítics corruptes al servei del règim que va deixar l’ex president Alberto Fujimori, va pressionar, enmig de les protestes generalitzades i després d’haver posat a Merino en el poder, al fet que renunciés abans que la situació se sortís de control.

"Vull fer reconeixement a tot el país que presento la meva renúncia", va declarar Merino en un missatge televisat, i va haver-hi festejos als carrers de Lima i altres ciutats. L’ara ex president havia assumit el 10 de novembre després de la declaració de vacant (destitució) per part del Congrés, del llavors president Martín Vizcarra.

A Vizcarra li ho acusava d’escàndols de corrupció, però la forma, celeritat i la figura per la qual va ser destituït en el Congrés, un dels organismes més desprestigiats entre la societat peruana, van deslligar una ona de protestes després que l’expresident del Congrés, Manuel Merino, ocupés el càrrec de president de la República (segons l’ordre de successió). L’endemà passat va elegir al seu primer ministre, l’ultraneoliberal Ántero Flórez Aráoz, i un dia després va jutrar tot un gabinet ple de figures tecnocràtiques i conservadores provinents de governs anteriors (tots ells havent sortit del poder amb escàndols i judicis per corrupció).

Aquests elements van acabar de nodrir les protestes que es van estendre a tot el país i que, amb el córrer dels dies van ser brutalment reprimides en la capital, Lima. Aquest dissabte estava anomenada des de les xarxes socials una marxa nacional en tot el país, que es convertiria en la sisena jornada de protesta. A la nit la Policia Nacional va reprimir brutalment en el centre de Lima utilitzant armes de foc, perdigons i bombes lacrimògenes, deixant un saldo de dos joves manifestants morts.

La notícia va generar una crisi immediata que va provocar la caiguda en ple del gabinet recentment assumit de Merino i la comanda del president del Congrés perquè ell també renunciï a la presidència.

La repressió

La tarda del dissabte 14 de novembre milers de persones es van concentrar en la Plaça Sant Martí de Lima per a portar endavant la denominada 2da marxa nacional contra el Govern de Manuel Merino i contra la corrupció generalitzada. Aquesta mobilització va ser brutalment reprimida per la policia nacional i ha deixat fins avui 2 morts, desenes de ferits i molts detinguts.

La marxa transcorria tranquil·lament entre arengues, música i l’energia que caracteritza a les i els joves. La ruta triada va ser Nicolás de Piérola, Av. Wilson, Passeig Colón, Av. Grau i finalment Av. Abancay, on es trobava un contingent policial que no deixava passar als manifestants fins al congrés.

Quan ja eren aproximadament les 7 de la nit, els policies van reprimir brutalment als manifestants amb una quantitat indiscriminada de gasos lacrimògens, projectils d’armes de foc i perdigons, la qual cosa ha causat molts ferits i 2 persones assassinades per part de la Policia Nacional del Perú.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de La Izquierda Diario Perú (@laizquierdadiariope)

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de La Izquierda Diario Perú (@laizquierdadiariope)

El primer mort va ser un jove de 25 anys que va arribar sense vida a l’Hospital Almenara, per 11 ferides de projectil d’arma de foc (PAF) en el rostre, coll i tors.

El segon mort, identificat com Inti Sotelo Camargo, de 24 anys d’edat, va arribar sense vida a l’Hospital Grau per 4 ferides de projectil d’arma de foc (PAF) en el tors.

Fins al tancament d’aquesta edició 8 ministres van presentar la seva renúncia tan bon punt es va saber dels dos assassinats per part de la Policia Nacional del Perú.

A penes coneguda la notícia de l’assassinat de dos manifestants per la Policia, 12 ministres del gabinet de Merino encapçalat pel primer ministre Ántero Flórez Aráoz han renunciat al seu càrrec i pel que sembla seguiran les renúncies.

D’aquesta manera, s’aprofundia la fragilitat del Govern de Manuel Merino, que quedava sol. A aquestes renúncies es van sumar les declaracions del president del Congrés de la República, qui li va demanar a Manuel Merino que renunciï a la seva condició de president del país i va fer públic que el renunciaria a la seva condició de president del Congrés, amb la qual cosa, la permanència de Merino quedava penjant d’un fil, que es va tallar finalment en la tarda d’aquest diumenge.

Ara queda per veure si el Congrés corrupte aconsegueix imposar una sortida més o menys ordenada, o si la crisi política se segueix *produndizando amb el poble als carrers.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"