Catalunya

CATALUNYA

Torra només acatarà la seva inhabilitació per ordre del Parlament

El president Quim Torra ha declarat que només acatarà la seva inhabilitació si el parlament de Catalunya li retira la seva confiança. Aquest anunci es produeix enmig d'una nova picabaralla amb ERC arran del pacte pressupostari de JxCat amb el Partit Popular (PP) i Ciutadans.

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

dijous 16 de gener de 2020| edició del dia

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha declarat que tan sols deixarà el seu càrrec com president si el parlament de Catalunya li lleva la confiança. En declaracions a Ràdio 4, Torra ha evitat parlar d’acte de desobediència, en relació a la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) que va sol·licitar la seva inhabilitació immediata. No obstant això sí ha assegurat que la seva única obediència és feia el parlament.

Aquesta posició del Govern s’ha vist reforçada per l’informe emès pels lletrats del Parlament, que han dictaminat que òrgan amb les competències de la JEC no pot sentenciar la inhabilitació del president de la Generalitat.

En la mateixa línia, el president ha assegurat davant els micròfons que “jo continuaria demanant que el Parlament es pronunciés i acataria el que digués”. Fins avui i amb la petició de la JEC el parlament ha tancat files amb Torra, però les relacions amb ERC no passen pel seu millor moment.

En aquest context el president ha estat interpel·lat per la possibilitat que la cambra baixa catalana li retirés la confiança, al que el líder de l’executiu ha assegurat que ”si el Parlament de Catalunya arribés a aquest moment de desautoritzar-me, segurament estaríem uns mesos en funcions i hi hauria eleccions”.

L’últim encreuament de declaracions entre les dues formacions s’ha produït arran d’un tuit de Gabriel Rufián, d’ERC, on el diputat republicà a Madrid ha interpel·lat al “espai convergent” pel seu pacte amb el PP i Ciutadà en relació als pressupostos del 2020, on s’inclouen mesures com l’augment de sou dels parlamentaris.

Torra per la seva part ha optat per mantenir-se allunyat de la polèmica i ha respost amb un escarit “fa molts tuits, alguns afortunats i uns altres no tant”, a més de puntualitzar “que nosaltres defensem el mateix aquí i a Madrid”, i “sempre estarem al costat d’autodeterminació, llei d’amnistia i el retorn d’exiliats”.

Encara que amb major o menor dificultat segons la situació, JxCat i ERC han vingut mostrant una posició comuna contra els atacs repressius de l’Estat, no és descartable que la disputa entre totes dues formacions pel lideratge polític a Catalunya desemboqui en una retirada de suport al president per part d’ERC.

Amb el mandat popular de l’1 d’octubre marginat a una mera cantarella folklòrica el que està en disputa entre ERC i JxCat és el reposicionament en les institucions catalanes per a continuar governant “autònomament” i tornar a beneficiar-se d’això privilegis, com àgilment han fet Torra i els seus pactant amb la dreta més rància i reaccionària que va executar el 155 i va ficar a la presó als líders polítics i socials del procés.
temes relacionats

Quim Torra   /    Catalunya   /    Política Estat espanyol   /    Autodeterminació de Catalunya   /    Independència de Catalunya   /    Catalunya

Comentaris

Comentar