Política Estado Español

CATALUNYA

Segueixen les negociacions del bloc sobiranista enmig d’una repressió que no cessa

Segueixen les negociacions entre els partits sobiranistes per mantenir a Puigdemont com a president de la Generalitat malgrat l'amenaça del Govern central. Mentre, segueix també en curs la croada repressiva en tots els àmbits de la societat catalana.

Arsen Sabaté

Barcelona | @ArsenSabate

dijous 8 de febrer de 2018| edició del dia

Carles Puigdemont s’exposa a ser detingut res més posar un peu a Catalunya. Això va quedar més que clar el passat 31 de gener i els dies previs a la fallida sessió d’investidura. Centenars d’agents de la Guàrdia Civil patrullant la frontera, intensificació dels controls en les carreteres i policies entrant en les clavegueres (o sortint d’elles, segons es miri).

Davant això, JxCat, ERC i CUP estarien arribant a un acord per a la formació del nou Govern. Un acord entre els tres partits del bloc sobiranista que desencallaria la situació oberta després de l’ajornament sense data de la sessió d’investidura.

Després d’intensos dies de reunions, l’acord passaria, segons informa RAC1, per una doble investidura. De manera que d’una banda es reconegui la presidència de Carles Puigdemont de forma simbòlica i per l’altre una presidència efectiva a través de l’elecció d’una altra figura que reuneixi el consens necessari per a totes formacions polítiques. I aquesta seria, també segons la informació de RAC1, Elsa Artadi, portaveu parlamentària de JxCat.

Per la seva banda, el mecanisme per reconèixer a Puigdemont seria a través de l’elaboració d’un text que pugui restituir simbòlicament el càrrec com president, encara que sense valor jurídic.

No obstant això, i malgrat les negociacions per a la investidura, aquesta setmana té molts altres fronts pel que fa a la situació política de Catalunya. I tots segueixen croats per la repressió que es ve sofrint des de l’aplicació del 155.

De fet, aquest dijous, data en la qual sembla que més estan avançant les negociacions, coincidia amb la visita del president del Parlament, Roger Torrent, a les presons de Estremera i Soto del Real, on Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart segueixen presos acusats de delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons els dos primers i de sedició els “Jordis”.

D’altra banda, aquesta setmana ha estat també notícia la intenció del Govern de Mariano Rajoy de prohibir els indults per delictes de rebel·lió i sedició, quina casualitat! El ministre de Justícia, Rafael Catalá ho justificava dient que és “una demanda social”.

Així, aquests delictes, se sumarien a altres que ja estan suposadament exempts d’indult com són el terrorisme, l’homicidi dolós, finançament il·legal de partits o la corrupció de càrrecs electes. I diem suposadament perquè han estat nombrosos els condemnats per terrorisme o corrupció que s’han vist beneficiats per un indult per part dels diferents governs durant anys. Exemple d’això són Rafael Vera i Jose Barrionuevo, ex-secretari d’Estat i ex-ministre d’Interior respectivament, tots dos condemnats com a integrants del GAL. No obstant això, els condemnats per rebel·lió i sedició no sembla que vagin a seguir la mateixa “sort”.

A més, i seguint amb la repressió a Catalunya, aquesta setmana s’ha conegut que dos militants de la CUP han estat citats a declarar per la seva participació en la vaga general del 8-N. El proper 25 d’abril hauran de personar-se davant el jutge acusats de delictes de desordres públics.

Sens dubte, mesures que ja no sorprenen a ningú i que se sumen a la croada repressiva, no solament contra els dirigents del bloc sobiranista o representants dels partits independentistes, sinó que amb el 155 la repressió ha arribat a tots els àmbits de la societat catalana.

Solament cal veure la persecució que s’està començant a dur a terme contra els integrants dels CDR o els professors investigats per presumptes delictes d’incitació a l’odi pel suposat tracte que es va donar dels fets de l’1-O als seus alumnes. O el mecànic de Reus que es va negar a arreglar el vehicle privat d’un policia nacional. Tot això, a més, sense oblidar les desenes de causes obertes contra moltes altres persones pels mateixos delictes o les primeres sancions per participar de les jornades de l’1-O i el 3-O, incloent mecànics i humoristes.

I per si no fos poc, i acabant també amb un toc d’“humor”, els milers d’agents de la Policia Nacional i la Guardia Civil que van intervenir el passat 1-O contra ciutadans indefensos, ancians, dones i nens, tindran la seva recompensa. No és solament ja que tan sol dos agents hagin estat citats ha declarar quatre mesos després del fets, sinó que els responsables policials dels més de mil ferits de diferent consideració en més de 50 càrregues policials repartides per tota Catalunya, gaudiran d’un cap de setmana de relax en la cadena hostelera de Hosteltur de Múrcia, tot pel treball “ben fet”.
Comentaris

Comentar