×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Per què el govern “progressista” és part dels responsables imperialistes de l’onada de covid-19 a l’Índia?

Els governs dels EUA i la UE, inclòs el de PSOE i Unidas Podemos, van bloquejar al febrer l'alliberament de les patents de la vacuna que reclamava l'Índia i més de 100 països en vies de desenvolupament. El país és el major productor de la vacuna, però nomes l'ha rebut l'1,7% de la seva població.

Sergio Linares

dijous 29 d’abril de 2021
Facebook Twitter

Aquest dimecres el número de contagiats a l’Índia va superar els 360 mil diaris. El de morts els 3000. Una situació descontrolada que està deixant imatges dantesques, amb centenars de cadàvers esperant torn en el crematori i desenes de malalts en les entrades d’uns hospitals col·lapsats que acaben morint al carrer.

El discurs oficial repetit en gairebé tots els grans mitjans de comunicació descarreguen tota la responsabilitat en la relaxació de les mesures de contenció i l’impacte d’una nova variant més contagiosa. Un tuf de superioritat imperialista impregna totes les cròniques. La “pobra i endarrerida” Índia seria incapaç de controlar la pandèmia en un dels països més densament poblats del planeta.

Sens dubte el règim i el govern indi té la seva part de responsabilitat en aquest crim social, com la tenen en els seus respectius països el conjunt dels règims i governs del món, inclosos els “rics i avançats” de la UE. Però que s’estigui vivint una de les pitjors onades de la pandèmia amb l’existència de vacunes i al país que més nivell de producció de la mateixa té, però només ha immunitzat a 2 de cada 60 habitants A què es deu? Qui són els majors responsables d’aquesta nova tragèdia que, com tota la pandèmia, no és un mal sobrevingut?

Fem una mica de memòria. El passat 4 de febrer va tenir lloc una reunió de l’Organització Mundial del Comerç a petició de l’Índia i Sud-àfrica. En l’ordre del dia hi havia un sol punt, la petició d’aquests Estats que s’alliberessin les patents de les vacunes de la covid-19, així com les proves de diagnòstic i tractament d’aquesta malaltia. Una demanda que havia rebut ja el suport al novembre de més de 100 països en vies de desenvolupament.

Quin va ser llavors la posició dels EUA, el Japó i la resta de països de la UE? Un no rotund. I la del govern “més progressista de la història” de l’Estat espanyol present en aquesta trobada? Exactament la mateixa que els seus socis imperialistes. Els guanys de les grans empreses farmacèutiques per davant de la vida de milions. Fins i tot encara amb el risc, que reconeixen tots els epidemiòlegs, que el fet que el virus continuï circulant i hi hagi noves mutacions podria fer fracassar el procés d’immunització global i la fi per tant de la pandèmia.

Aquesta anteposició dels interessos d’un grapat d’accionistes no és un eslògan fàcil. Els dividends repartits entre els accionistes dels laboratoris amos d’aquestes patents ascendeixen ja a més de vint mil milions d’euros, l’equivalent a subministrar dosi ni més ni menys que a tota Àfrica, en continent que a penes ha rebut viaris per a la seva població. Un negoci rodó, perquè la major part del finançament de la recerca va ser a càrrec dels diners públics. En el cas de *AstraZeneca ni més ni menys que el 97% dels fons totals.

La barbàrie capitalista aconsegueix en aquesta crisi sanitària quotes d’escàndol. Si en la primera ona vam veure com el món es convertia en una macabra subhasta de EPIs i respiradors, ara es mercadeja lliurement amb les vacunes a pesar que això impliqui centenars de milers de morts i el risc de prolongar la pandèmia molt més enllà de 2021.

PSOE i Unidas Podemos mostren el veritable rostre de ser el govern de la quarta potència imperialista de la UE. La defensa dels interessos de les multinacionals farmacèutiques per sobre de les nostres vides.

És hora que en tots els països, i especialment en els centrals, les organitzacions obreres i l’esquerra barallem per la fi de les patents, la intervenció sense compensació de tota la indústria farmacèutica i laboratoris i la posada en marxa d’un pla de producció massiva de vials controlat pels treballadors del sector, experts científics i usuaris, que garanteixi un pla d’immunització eficaç en el conjunt del planeta. Barallar avui per una demanda anticapitalista i internacionalista com aquesta és qüestió de vida o mort per a centenars de milers de persones.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah