Política Estat espanyol

INICI DE SESSIÓ

PSOE i ERC deixen la investidura al desembre en l’aire

Aquest dimarts s'ha obert la sessió del Congrés dels Diputats, amb els juraments del càrrec i l'elecció dels càrrecs que configuren la mateixa Mesa del Congrés, al mateix temps que la investidura del Govern de Sánchez encara està en l'aire al no concretar-se les negociacions PSOE-ERC.

Jaime Castán

@JaimeCastanCRT

dimecres 4 de desembre de 2019| edició del dia

Aquest dimarts 3 de desembre s’ha iniciat l’obertura del Congrés dels Diputats, on s’ha dut a terme el jurament del càrrec de diputats i diputades per part dels diferents representants elegits després de les passades eleccions del 10N.

En aquests primers compassos l’hemicicle ja ha mostrat el que serà el seu caire bel·ligerant durant els pròxim mesos, especialment per forta presència de Vox. En l’elecció de les fórmules per al jurament, que han estat diverses, s’ha generat la protesta de Vox, on les seves 52 parlamentaris s’han pronunciat amb un "per Espanya, jo juro".

Els partits sobiranistes o independentistes han manifestat el seu compromís amb el dret d’autodeterminació utilitzant la fórmula “per imperatiu legal prometo”, a la qual han afegit “per la llibertat d’els/les presos/as polítics i fins a la constitució de la república catalana” en català en el cas d’ERC; "lleialtat al mandat democràtic de l’1 d’octubre, per fidelitat al poble català, per la llibertat dels presos i per imperatiu legal", també en català, dels diputats de Junts Per Catalunya; o “fins a la creació de la República Basca" i “fins a aconseguir una Navarra sobirana i una Euskal Herria lliure”, en el cas deBildu.

En el cas d’Unides podem s’han utilitzat fórmules que han fet referència a drets socials, a les classes treballadores o l’ecologia, fins i tot una referència a les “Tretze Roses”.

Difícil encaix trobarà aquest jurament amb el pacte, ja en un estadi avançat, amb el PSOE i en el qual no s’inclou la reforma laboral, la derogació de la llei mordassa, cap mesura contra l’especulació en el lloguer o contra la pobresa energètica.

Un element a remarcar ha estat la participació de la CUP, l’única força parlamentària amb un discurs contra el Règim del 78, que ha jurat amb la fórmula "Per imperatiu legal prometo, en lleialtat primera i última al nostre poble". De la mateixa manera, Mireia Vehí ha realitzat unes declaracions deixant ben clar que la CUP arriba al Congrés per a portar el conflicte català al Congrés i qüestionar al propi Règim del 78.

D’altra banda, la sessió ha estat marcada per les negociacions i votacions de la Mesa del Congrés, on finalment Vox ha obtingut la vicepresidència quarta. Per a això Vox només ha necessitat els seus propis vots, 52.

El càrrec l’ocuparà el diputat Ignacio Gil Lázaro, membre recent de Vox, que surt de les entranyes més profundes del Règim del 78 i del seu passat franquista com deixa clar el seu currículum: diputat per València entre 1983 i 1989 amb Aliança Popular, senador entre 1989 i 1993 amb el PP i, novament, diputat per València entre 1993 i 2016 amb el PP.

Per sobre de Gil Lázaro en la vicepresidència del Congrés es troben com a vicepresidència primera el socialista Alfonso Gómez de Celis (amb 108 vots); la segona, per a la parlamentària del PP i expresidenta del Congrés Ana Pastor (101); i la tercera per a la diputada d’Unides Podemos Gloria Elizo (77).

Quant a les secretaries, després que hagi hagut de produir-se una segona votació per l’empat entre els dos candidats més recolzats, la primera ha recaigut en el diputat d’En Comú Podem, Gerardo Pisarello (amb 91 vots) la segona en la socialista Sofía Hernanz (87), la tercera en el parlamentari d’Unides Podemos, Javier Sánchez Serna (60), i la quarta en el popular Adolfo Suárez Illana (58).

Al mateix temps, aquest dimarts s’han donat a conèixer el resultat de les últimes negociacions entre el PSOE i ERC per a acordar un pacte d’investidura. La reunió ha conclòs sense arribar a un acord, posposant-se les pròximes negociacions per al 10 de desembre per a decidir si es deixa la investidura per a gener.

Des del comunicat que s’ha fet públic, la negociació es planteja que "en aquest segona trobada PSOE i ERC s’han reafirmat en què hi ha un conflicte polític i que hem de resoldre-ho políticament. I en aquest sentit hem avançat en la reflexió per a activar la via política buscant els instruments necessaris per a la seva canalització. També en aquesta segona trobada hem avançat en temes concrets en els quals s’ha pogut constatar que mantenim una sensibilitat social compartida pel que fa a la recuperació de drets civils, laborals i socials. Les delegacions han acordat reunir-se el dimarts 10 de desembre".

D’aquesta manera, totes dues organitzacions manifesten els “avanços” en la negociació, encara que ERC està dilatant les negociacions, la qual cosa dificulta que hi hagi investidura abans de Nadal. De fet, la situació manté gran incertesa davant el calendari d’esdeveniments que se succeiran aquest mes de desembre i que influiran en el procés de negociació.

El dia 16 està previst que es conegui el resultat de l’euroordre a Carles Puigdemont i el 18 Tsunami Democratic ha convocat una altra jornada de mobilitzacions coincidint amb el partit de Lliga ajornat entre el Barça i el Reial Madrid. Però la fita que podria complicar la investidura es podria produir el dijous 19, quan el Tribunal de Justícia de la UE dictarà la seva sentència sobre la immunitat d’Oriol Junqueras.

En qualsevol cas, tan sols mirant l’expedient més recent del PSOE respecte a la qüestió catalana (que s’inicia amb el suport al 155 del govern de Rajoy), pensar que Ferraz oferirà qualsevol alternativa política al democràtic dret català a decidir el seu futur, és poc menys que un deliri.

D’aquesta manera ha donat tret de sortida una nova sessió del Congrés que espera concloure amb la formació de govern. Un govern que trepitjaria cap endavant la crisi de de el sistema de partits del Règim del 78 però que ni molt menys configura una estabilitat duradora en tractar-se, en cas que s’executi, d’un govern “Frankenstein”. I tot això, sense oblidar, els núvols de crisi econòmica cada dia estan més a prop.
temes relacionats

Govern de coalició PSOE-UP    /    Unidas Podemos   /    Estat espanyol   /    Política Estat espanyol   /    Podemos   /    PSOE

Comentaris

Comentar