×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Macrodesnonament dels Mossos d’Esquadra en defensa del fons voltor Cerberus

Desenes de joves resisteixen durant hores un enorme dispositiu policial per desnonar a una família amb menors i diversos joves membres del Sindicat d’Habitatge del Raval. La mobilització aconsegueix paralitzar dos dels quatre llançaments previstos.

Sergio Linares

dimecres 21 de febrer
Facebook Twitter

El matí d’aquest dimecres el barri del Raval de Barcelona començava el dia inundat de policia. Un enorme dispositiu dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra es desplegava per executar el desnonament de quatre habitatges ocupats propietat del fons voltor Cerberus, tres d’elles situades en la mateixa finca del carrer Carme 106 i una altra al carrer Robador.

El Sindicat d’Habitatge del Raval havia convocat des de les 8 del matí en els voltants del portal del carrer Carme una concentració de solidaritat per evitar el pas de la comitiva judicial i que es portés endavant el desallotjament. Activistes i militants de diferents organitzacions del moviment per l’habitatge i juvenils, com l’Organització Juvenil Socialista, el SEPC, la Assemblea Llibertària o Contracorrent, s’han fet presents.

Els ocupants dels habitatges eren una família amb menors d’edat i diversos joves treballadors, tots ells membres del sindicat. El desallotjament ha estat programat el mateix dia i a la mateixa hora per diversos jutjats diferents. Una clara mostra de què es tractava d’una operació coordinada entre els jutges i la policia, en defensa dels interessos d’aquest del gran tenidor propietari de l’immoble i de persecució contra el moviment per l’habitatge.


El Sindicat d’Habitatge del Raval assenyalava que “no és coincidència que els jutjats s’hagin posat d’acord per desallotjar exclusivament a militants del sindicat. Tampoc ho és que hagin orientat tots els seus operatius a executar el desnonament costi el que costi: saben que ens organitzem i coneixen el perill que representem”.

Els Mossos han acordonat per complet el carrer Carme i les limítrofes, dificultant a més el treball dels periodistes per evitar que es registressin imatges de la seva actuació. Els manifestants, més de 200, han romàs dempeus, amb els braços entrellaçats i corejant consignes contra l’especulació, els grans propietaris i en defensa del dret a l’habitatge.


Sobre les 10 del matí els antiavalots han començat a treure a les persones concentrades de braços, coll, cap… produint un bon nombre de lesions. Esgarrapades, torçades i blaus, han estat el resultat de la brutalitat emprada.

L’agressió més greu ha provocat que una de les persones que protestaven quedés inconscient després de ser llançada al sòl, romanent retinguda durant una hora, abans que li permetessin accedir a assistència mèdica. Almenys tres persones més han requerit d’aquesta assistència producte de les ferides causades durant el desallotjament.


Un d’ells ha estat Arnau, estudiant de la UB, amb una contusió en el pit. Ens explicava com “ens han tret amb molta violència i brutalitat. Ens agafaven del coll, ens retorçaven les extremitats, a cops de genoll… Així defensen als grans especuladors”.

Conforme se’ls anava separant del grup, un a un se’ls anava identificant, amb el que és possible que es pretenguin portar endavant denúncies contra el dret de manifestació. La Conselleria d’Interior de la Generalitat, en mans des de 2021 d’ERC, ve mantenint una autèntica guerra contra el moviment d’habitatge, amb desenes de persones multades o encausades per participar en accions d’aquest tipus.


Finalment, el dispositiu ha aconseguit efectuar el desallotjament de dos dels quatre habitatges sobre les quals pesava una ordre de llançament per a avui. Tant la situada al carrer Robadors com la del carrer Carmen que ocupava una família amb quatre menors al seu càrrec. És previsible que en les pròximes setmanes la tríada govern, policia i jutjats tornin a la càrrega en aquest i altres blocs propietat de grans tenidors.

Pablo, estudiant de la UB i militant de Contracorrent, explicava a Esquerra Diari com “aquest fons, Cerberus, va desnonar fa només uns mesos a un company nostre, d’una família vulnerable, i ho fan tots els dies. La prohibició dels desnonaments de la qual parla el govern de PSOE i Sumar és mentida, i la Generalitat aquí és el braç dels grans tenidors. La resposta la hi hem de donar amb organització i mobilització, exigir als sindicats de classe que facin una crida a una mobilització contra la crisi d’habitatge i lluitar perquè els expropiïn tots els seus pisos per garantir el dret a un habitatge”.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï