×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La criminalització cap a l’esquerra independentista no cessa

L'ofensiva criminalizadora cap a l'esquerra independentista segueix el curs emprès durant els últims dies per part de les institucions judicials i policials del Règim de l'Estat espanyol. Als dos detinguts d'avui s'hi suma la presó preventiva pels set detinguts el passat dilluns.

Arsen Sabaté

dijous 26 de setembre de 2019
Facebook Twitter

Imatge: @cupnacional

A pocs dies del segon aniversari del referèndum de l’1-O i la imminent sentència als líders sobiranistes, l’ofensiva criminalizadora cap a l’esquerra independentista segueix el curs emprès durant els últims dies per part de les institucions judicials i policials del Règim de l’Estat espanyol.

Aquest dijous han estat detinguts dos nous activistes de l’esquerra independentista a Barcelona. A primera hora del matí els Mossos d’Esquadra detenien a un membre de Arran menor d’edat per a posar-lo després a disposició judicial a la Ciutat de la Justícia. Seguidament, desenes de persones s’han mobilitzat en una concentració convocada per diferents col·lectius independentistes per a donar suport i exigir la llibertat del jove militant i els nou detinguts pertanyents als CDR dilluns passat.

Després de més de tres hores el jove de Arran ha posat en llibertat. No obstant això, a la tarda els Mossos d’Esquadra han tornat a detenir a un altre membre de la mateixa organització juvenil seguint el mateix procediment.

A més, els set detinguts dels CDR que han romàs 72 hores incomunicats acusats de delictes de terrorisme i rebel·lió, han estat conduïts aquest matí davant l’Audiència Nacional a Madrid on han declarat fins a les tres de la tarda i després conduïts a presó provisional per petició de la fiscalia.

Fins a la AN també s’han desplaçat al matí nombrosos membres de l’esquerra independentista i de la CUP per a donar suport als detinguts, els quals han denunciat que han estat identificats i custodiats per les forces de seguretat. Malgrat tot, Maria Sirvent, de la CUP, ha pogut manifestar que: "estem davant una nova operació repressiva que vol criminalitzar als qui defensan els drets civils i polítics. Tenim el deure de respondre amb mobilització i organització".

I és que per a dur a terme tota aquesta onada repressiva i de criminalització, el Règim del 78 opta per posar-se en mans de dues de les institucions més reaccionàries com són el poder judicial, desfermat des de l’aplicació del 155 a Catalunya, i les forces de seguretat, amb especial rellevància del cos de la Guàrdia Civil. Sens dubte, tot un procés de batasunització cap a l’esquerra independentista de Catalunya que s’expressa en el mateix sentit dels anys més durs de l’aplicació de la Llei Antiterrorista en tot l’entorn abertzale del País Basc.

En aquest aspecte es manifestava el portaveu d’Alerta Solidària i coordinador de les defenses dels nou detinguts dilluns passat en una intervenció en el programa Els Matins de TV3, en denunciar que: "està havent-hi una vulneració absoluta dels drets, una vulneració absoluta dels drets a la defensa; manipulació i pressions constants cap a les persones detingudes i un aïllament que, si bé no s’ha aplicat la Llei Antiterrorista, recorda a la Llei Antiterrorista".

I en el mateix sentit s’expressava també el portaveu d’Alerta Solidària després que els mitjans de comunicació informessin sobre la suposada confessió de manipulació d’explosius per part de dos dels detinguts: "podem constatar que aquestes declaracions s’haurien realitzat entorn de les 4 o les 5 de la matinada, després d’estar aïllats més de 24 hores i després d’impedir que els advocats els poguessin visitar. Aquí hi ha una clara il·legalitat en aquest procés de detencions. Creiem que gran part de les detencions i els procediments de la Guàrdia Civil es poden considerar il·legals. Tot això forma part de les pràctiques habituals de la Guàrdia Civil i de les operacions vinculades a l’Audiència Nacional".

Cal destacar també que, per a aprofundir en aquesta ofensiva criminalizadora, s’està comptant, com no podia ser d’una altra forma, amb la (inestimable) cooperació dels mitjans de comunicació adeptes i afectes al Règim. Els mitjans de comunicació serveixen com a altaveu per a la criminalització del moviment independentista, massificant la idea de batasunització dels CDR en concret i l’esquerra independentista en general.

Sens dubte, tota aquesta reactivació de la maquinària repressiva posada en marxa des de fa dies per part de l’Estat espanyol respon a l’objectiu d’eliminar d’arrel el moviment independentista català, alhora que prepara una sentència exemplaritzant per als líders sobiranistes i que, segur, serà l’avantsala per a molts altres casos de persecució i criminalització.

I en l’altre front burgès, per part de la direcció procesista, com estem veient, més enllà d’algun discurs simbòlic del president Torra en el qual manifestava que "no permetré que s’associï un moviment democràtic amb el terrorisme", no es posarà a la disposició del moviment independentista la mobilització social contra l’ofensiva criminalizadora per part del Règim espanyol, atès que ni tan sols ho ha fet per a defensar als líders presos i molt menys per la defensa del mandat sorgit de l’1-O.

Al contrari, més aviat el Govern de la Generalitat ve preparant-se també per a ser part activa en la repressió que pot haver-hi en els pròxims dies contra el moviment independentista. Ho venim veient amb la implementació de millor material repressiu per als Mossos d’Esquadra, com és el cas, per exemple, de la polèmica pel gas pebre; o les ultimes detencions de membres de l’esquerra independentista mateixes, com el joves de Arran d’avui mateix.

Res diferent a com ve actuant el Govern des del primer aniversari de l’1-O en 2018, quan Torra animava als CDR a continuar pressionant, mentrestant, els Mossos d’Esquadra reprimien amb càrregues policials a centenars de persones que es manifestaven davant el Parlament de Catalunya; o l’operatiu per a reprimir les mobilitzacions del 21D de l’any passat i deixant passar la celebració del Consejo de Ministros a Barcelona.

Tot, amb l’objectiu de deixar passar la repressió i criminalització cap a l’esquerra independentista i els CDR. I així, refredant els carrers i separant-se de l’avantguarda del moviment, poder accelerar el gir cap a la tornada a l’autonomisme per part dels partits de la burgesia catalana.


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques