×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La CUP es "sacrifica" per la Mesa independentista amb ERC i Junts

La CUP cedeix la presidència de la Mesa del Parlament a Junts en un "gest de responsabilitat" cap als partits de la burgesia per a conformar la majoria independentista en la votació d'avui.

Arsen Sabaté

divendres 12 de març de 2021
Facebook Twitter

La Mesa del Parlament de Catalunya ja està gairebé conformada, tot alhora que ERC finalment ha avalat votar a favor de la proposta de Junts per presidir el Parlament.

Aquesta és la decissió que ha pres el partit de Pere Aragonès després de dies de negocacions on les tres formacions independentistes, també la CUP, estaven més aviat lluny d’un enteniment per a conformar una Mesa amb majoria independentista.

El punt de fricció és que ambdues forces independentistes pugnaven durant els últims dies per situar als seus candidats a la presidència del Parlament. En el cas de Junts, res excepcional, doncs com a segona força independentista en nombre d’escanys li podria pertocar.

No obstant, allò que si pot impactar a milers de joves que veuen a la CUP com una referència política i a diferents sectors en el seu si, és que estigués disposada a presidir una Mesa amb els mateixos partits de la burgesia catalana que han reprimit durant setmanes les protestes juvenils i criminalitzant a la seva propia joventut com és el cas d’Arran, mentre Sabater, Riera i companyia seguien negociant amb ERC i Junts, amos i senyors dels Mossos d’Esquadra, tot sigui dit.

De fet, la CUP encara ha anat més enllà aquesta setmana i ha sigut la principal força independentista en pressionar per la conformació de la Mesa amb la resta de partits independentistes. És l’escenificació total del curs a la moderació de la candiatura anticapitalista, tal i com van anunciar en tantes ocasions durant campanya i precampanya. Ni pressinCUP ni res aquest cop.

Fins al punt que la CUP ha expressat el seu malestar per la possiblitat de que sigui Laura Borràs la candidata de Junts a la presidència de la Mesa del Parlament. Manifestant que està investigada pel cas ’Lletres Catalanes’, però sense mencionar ni refusar en cap moment que la causa forma part també de la persecució de l’Estat profund contra les aspiracions a l’independentisme.

Tot i així, finalment ahir decididien cedir en la disputa en un "gest de responsabilitat", malgrat que han expressat que "Junts hagi dut la situació al límit, i comenci la legislatura "sense una voluntat clara d’assolir acords estratègics, prioritzant el joc de cadires per damunt dels interessos de país". Carles Riera, diputat de la CUP i que no ha manifestat el sentit del vot d’avui (només amb els vots simples d’ERC i Junts s’arriba a aquesta majoria en segona votació) ha desvellat en aquest sentit que "no seran ells l’escull" per conformar una Mesa amb majoria independentista.

Sense dubte, aquests fets i aquestes declaracions de Riera van en el sentit del que s’havia dit des de molt abans de començar les negociacions en les que diferents líders cupaires, amb Dolors Sabater al capdavant, manifestaven públicament que “assumirien totes les responsabilitats necessàries” per a coformar un govern independentista amb els partits burgesos.

Per molt que hi hagi un govern independentista amb més majoria que mai, ni ERC, ni Junts deixaran de reprimir al jovent, com tampoc acabaran amb el drama dels desnonaments i l’emergència habitacional; ni els models privatitzadors en l’educació i sanitat. O es que ja no es recorda qui és Pere Aragonès?

La joventut ha dit prou, la CUP ha de trencar amb les negociacions amb ERC i Junts i impulsar un gran moviment que doni solucions als grans problemes del jovent, de les dones i de la classe treballadora enmig d’una pandèmia que seguirà fent pagar a aquests els costos d’una nova crisi.

Un govern amb aquests companys de viatge limita l’autodeterminació a un referèndum pactat amb l’Estat espanyol, quelcom que mai serà possible, ni ara ni en 2025, ni amb taules ni sense. I menys amb el suport de la comunitat internacional.

Enfront la política d’integració al règim català de la CUP, es necessari posar dempeus una esquerra alternativa anticapitalista i amb independència de classe, i desenvolupar la mobilització amb la classe treballadora al capdavant, cap a la conquesta dels drets democràtics i socials més urgents.

Et pot interessar: Als militants de la CUP que no volen votar a Aragonès a canvi de gestos insignificants


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"