×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’assassí de Yolanda González és “el millor en lo seu” segons la defensa de Borràs

Fa uns dies ens assabentàvem que la defensa de Laura Borràs en el cas de la Institució de les Lletres Catalanes, amb Gonzalo Boye al capdavant, ha contractat a Emilio Hellín com a perit informàtic expert. Poc va faltar perquè les xarxes s'omplissin de ràbia en veure com el feixista assassí de Yolanda González torna a ser blanquejat, aquesta vegada, per la defensa de Borràs.

Verónica Landa

dijous 17 de novembre de 2022
Facebook Twitter

La defensa del cas de Laura Borràs va anunciar que Luis Enrique Hellín Moro, el nom real del qual fins a 1996 era Emilio Hellín Moro, porta dos anys col·laborant com a perit expert en el cas.

Emilio Hellín, ex militant reconegut del grup d’extrema dreta Força Nova i del Batalló Basc Espanyol, en 1980, en plena Transició, va segrestar i va assassinar a Madrid a Yolanda González, estudiant i militant trotskista del Partit Socialista dels Treballadors. Hellín va ser condemnat a 43 anys de presó, dels quals va complir 14. Va fugir en diverses ocasions, i va estar fugat a Paraguai treballant per al dictador Alfredo Stroessner.

El que crida també l’atenció d’Hellín és que ha treballat en nombrosos casos com a perit privat contractat per institucions públiques, i que ha participat en casos com l’amb molt de ressò mediàtic com el de José Bretón o el de la ex presidenta de Madrid Cristina Cifuentes. Els familiars, amics i companys de Yolanda han denunciat en totes aquestes ocasions que l’assassí condemnat de Yolanda estava treballant lliurement com a assessor i perit i exigien que no declara en cap dels judicis. Per tant, el seu nom, la seva identitat i el seu passat és de sobres conegut.

De fet, de tot això, Gonzalo Boye i la defensa de Borràs són plenament conscients. Boye justifica la contractació d’Hellín perquè “és el millor” en el seu, i al·leguen que és una maniobra de la Fiscalia que coneix que Hellín col·labora en el cas des de fa dos anys i que aixeca ara la manta perquè no està d’acord amb les conclusions del cas. Denunciar la repressió de l’Estat espanyol contra l’independentisme català alhora que es renta la cara a algú com Hellín no deixa de ser com menys cínic, més sabent el seu historial com a militant d’extrema dreta.

La contractació d’Hellín -una més en el seu currículum- i la seva col·laboració amb institucions i forces de seguretat durant tots aquests anys, no fa més que blanquejar la seva figura i legitimar el silenci que es vol imposar a la repressió que organitzacions d’extrema dreta i forces de seguretat van portar endavant en els últims anys del franquisme i durant la Transició amb connivència de l’Estat. El mite de la Transició pacífica contrasta amb els assassinats, tortures i persecució a centenars de militants i activistes d’esquerra en el marc del “tot val” contra ETA.


Facebook Twitter

Verónica Landa

Barcelona | @lierolaliero

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”