×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Esquerra fa el ’sorpasso’ i guanya a Catalunya

Per primera vegada una llista catalana, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), guanya les eleccions generals a les províncies catalanes. Ressuscita el PSC i la dreta baixa.

Guillermo Ferrari

dimarts 30 d’abril de 2019
Facebook Twitter

Igual que a la resta de l’Estat, a Catalunya es va registrar un gran creixement de la participació. El 77, 58% de l’electorat va voler incidir en el resultat final. Més de 4 milions de persones es van mobilitzar als col·legis electorals. Això són 17,8 punts més que en 2016. Segurament els resultats d’Andalusia i les enquestes que donaven 50 escons per a Vox han estat un al·licient per a dipositar la papereta en les urnes.

Queda clar que amplis sectors populars van tenir voluntat de decidir usant el restringit mecanisme de les eleccions (una vegada cada quatre anys). A grans trets la voluntat que es va expressar és un intent de buscar un diàleg Espanya-Catalunya, ja que són ERC i el PSC les llistes més votats, una persistència del moviment independentista català encara que més negociadora i una reducció a la mínima potència de la crispació de la dreta extrema (Cs, PP, Vox).

Els 48 escons que repartien les quatre províncies catalans han quedat finalment així: Esquerra Republicana va obtenir 15, el PSC es va portar 12, Unides Podem a l’igual JxCat 7 Diputats, Cs conserva les 5 actes que en va guanyar al 2016, i PP com Vox tan sols 1 diputat. Hi ha un clar augment de vots d’Esquerra i el ressuscitat PSC, al costat d’una caiguda en picat d’Unidas Podemos i el PP.

Esquerra guanya en escons i vots

És la primera vegada que una llesta independentista, encara que amb una pràctica autonomista, guanya les eleccions generals al Principat. ERC va obtenir gairebé el 25% dels vots emesos sumant una mica més d’1 milió voluntats. D’aquesta manera, i també per primera vegada en aquests 40 anys de democràcia per a rics, es trenca la dualitat de vot (catalanista en les autonòmiques i PSC en les generals).

ERC s’ha imposat com el partit del “seny” i li va arrabassar aquesta posició a JxCat. Esquerra va fer gala d’un discurs independentista i dialogant per a investir a Sánchez durant tota la campanya a canvi que qui va impulsar el 155 faciliti la realització d’un referèndum (negat moltes vegades pel mateix Sánchez). Ha resultat molt més creïble i fiable que JxCat i aconseguit un sorpasso que deixa als antics convergents en tan sols 500.000 vots (menys de la meitat). La crisi al PDeCAT està servida. De totes maneres, és important destacar que el conjunt dels partits independentistes van sumar el 40% dels voto emesos, la xifra més alta en 40 anys.

També ha estat víctima d’un judici farsa i la repressió del Règim del 78 amb el seu Secretari General en un judici que li pot caure 25 anys en la taleca. La número dos de la formació, Marta Rovira, es troba en un exili forçós a Suïssa com a forma d’evitar aquest judici farsa que afecta als dirigents d’ERC i Junts per Catalunya.

Va ressuscitar el PSC i va perdre Unides Podem

El PSC de Miquel Iceta que havia quedat molt tocat per les eleccions autonòmiques i generals últimes, ha aconseguit un augment considerable del cabal electoral. La nit passada va obtenir 12 escons i gairebé un milió de vots amb un augment de més del 70% respecte de 2016.

El PSC es va veure afavorit, igual que el PSOE, per l’abandó de la lluita pel centre polític per part del PP i, en certa mesura també, per part Ciutadans. Tots dos grups polítics estaven mirant molt més a la dreta amb l’ascens de Vox. I, és així que el PSC amb un tarannà més dialogant i amb un taxatiu “no és no” a la independència o l’autodeterminació ha aconseguit guanyar vots centristes que hauria votat al PP i del fracàs estrepitós d’Unidas Podemos.

Unidas Podem ha caigut vertiginosament. La formació d’Ada Colau ha perdut vots respecte de 2016 malgrat l’alta afluència de votants. L’agrupació lila va baixar 10 punts percentuals aquest 28A. Culpable d’això ha estat la seva política equidistant respecte del Procés. O es defensa el dret democràtic del poble català a autodeterminar-se o s’està amb el Règim del 78. No hi havia terme mitjà: buscar un referèndum pactat amb aquesta democràcia per a rics opressora és un oxímoron.

Va perdre l’estratègia de la crispació

L’estratègia de crispació que va enarborar José María Aznar contra el Pla Ibarretxe al començament de segle va ser derrotada en el seu moment en les eleccions i aquest Pla va ser desactivat per el “diàleg” de Zapatero que va cedir majors cotes de poder i pressupost als líders bascos. La dreta apadrinada per “Jose Mari” ho ha provat una altra vegada i també ha sortit escaldada.

El Partit Popular ha signat la pitjor performance electoral de la seva història a Catalunya (igual que a Espanya). La Marquesa que donava “classes” de constitucionalisme s’ha quedat més sola que els gals d’Ásterix però sense la seva poció màgica. Cayetana és l’única diputada que obté el PP. Però fins i tot el devessall de l’horda de Vox s’ha quedat tan sols en un diputat. I, Ciutadans que va ser primera força en les eleccions autonòmiques de l’any passat va quedar tercer per la cua entre els qui van obtenir escons.

De conjunt la dreta centralista que amenaçava amb un 155 permanent per a Catalunya, no va arribar al 20% dels vots. Mentre que en les eleccions passades, amb resultats molt discrets, encara disposava del 25%. Dels 11 escons testimonials d’aquell llavors han passat a tan sols 7.

El sistema de partits polítics creats en la Transició està en plena ebullició. El PSOE ja no arriba als resultats d’abans, el PP ha quedat molt mal ferit. A Catalunya la vella Convergència i Unió va desaparèixer i Convergència porta anys d’una transició inacabada i de pèrdua de poder. Apareixen nous actors com Ciutadans, Podemos, la CUP i ara Vox. El Règim del 78, en crisi, cerca reformar-se per a seguir servint als grans empresaris de l’Ibex35.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna