×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Esquerra Republicana dóna suport a la Investidura de Pedro Sánchez

El Consell Nacional d'ERC ratifica l'acord per la investidura de Pedro Sánchez. Tret de sortida a la carrera per la Generalitat catalana.

Guillermo Ferrari

divendres 3 de gener de 2020
Facebook Twitter

El Consell, reunit aquest dijous ha arribat a l’acord àmpliament majoritari per a donar suport a la investidura del líder del PSOE. En qüestió de pocs dies començarà a rodar la nova legislatura de Sánchez amb el primer govern de coalició a l’Estat espanyol en els últims quaranta anys. El Consell ha ratificat així, els acords assumits per la direcció republicana.

L’acord inclou una taula de diàleg polític sense restriccions entre governs i entre partits. Aquestes taules haurien d’aprofundir, segons els dirigents republicans, acords que resolguin la qüestió nacional i la falta d’inversions. I els resultats de l’acord entre totes dues formacions polítiques haurien de ser confirmats a través d’una consulta pública.

El partit d’Oriol Junqueras consolida així la seva aposta per negociar amb l’Estat espanyol, abandonant el mandat popular del referèndum de l’1O o la convocatòria d’un de nou. La direcció d’ERC imposa la via de l’acord amb els socialistes i els Comuns, per a aconseguir pressupostos a Barcelona, Catalunya i els Pressupostos Generals de l’Estat. Esquerra recupera la tàctica de Pujol i Artur Mes del “peix al cove” per a aconseguir diners mentre dóna suport a l’executiu català.

No obstant això, aquest acord no contempla la situació dels diferents presos, encausats i exiliats polítics. La sentència dels 100 anys es manté intacta, la vulneració de drets contra Oriol Junqueras i la persecució contra els activistes independentistes continua igual. De la mateixa manera que la situació legal dels exiliats. Tot, a més, quan s’acaba de conèixer-se que el poder judicial belga desestima l’euroordre contra Puigdemont per la immunitat europarlamentària.

El que sí que contempla aquest acord és el suport per passiva dels tretze diputats d’Esquerra Republicana a la investidura de Pedro Sánchez. El mateix que es va posar al capdavant de la repressió contra centenars de joves durant les primeres setmanes posteriors a la sentència del Suprem contra els líders sobiranistes.

Com pot entendre’s aquest suport polític tan sols obtenint una taula de diàleg? El programa del PSOE-UP diu en relació a Catalunya, que tan sols s’abordarà el conflicte polític català i res de plantejar una sortida a les aspiracions democràtiques pel dret a decidir de milions de catalans.

Mentrestant la dreta brama als quatre vents perquè els barons socialistes s’oposin a la investidura de Sánchez amb el suport d’Unidas Podemos i Esquerra Republicana. Pablo Casado, Inés Arrimadas i diferents dirigents dels seus partits apel·len a la rebel·lió interna del PSOE contra Pedro Sánchez.

Cap a noves eleccions catalanes?

Aquest acord, a més, té com a conseqüència immediata un augment de les friccions entre els socis del Govern. En primer lloc, s’ha manifestat entre el President Quim Torra i el Vicepresident Pere Aragonès. El primer va cridar al segon al Palau de la Generalitat perquè li aclareixi personalment els termes de l’acord.

Després de 45 minuts de reunió, Torra va deixar clar que el Govern no assumeix el pacte PSOE-UP i que un acord sobre el Govern no pot ser realitzat sense la participació d’aquest. El President continua reclamant l’exercici del dret d’autodeterminació, de la fi de la repressió i l’amnistia. Per part seva, Pere Aragonès ha sol·licitat a Torra que el Govern i Junts per Catalunya sumin a la taula per a aconseguir al costat d’Esquerra un pacte per a exercir l’autodeterminació.

Al mateix temps, la portaveu de JxCat, Laura Borràs es va manifestar de manera oposada al contingut del pacte signat pel PSOE i Unidas Podemos, del qual el punt 9 parla d’una “Espanya forta i cohesionada”. Per a la dirigent catalana "La confiança entre Torra i Aragonès està vigent i veurem si es trenca en funció de les decisions que es prenguin a partir d’un acord que encara no coneixem”. De totes maneres, no és possible oblidar la fluida “coordinació” entre el Govern català i el Govern de Sánchez per a reprimir al poble català quan va sortir a repudiar la sentència el passat octubre.

A les crítiques s’hi ha sumat també Elisenda Paluzie, la presidenta de la Assemblea Nacional Catalana. Paluzie planteja que el suport d’ERC a l’executiu espanyol “posa en risc la unitat de l’independentisme”. Antoni Castellà, dirigent de Democràtes, partit aliat a ERC, va piular "quan estàs en conflicte i saps que el teu enemic sempre fa paranys i que a més té ostatges retinguts, tenint els vots per a fer-lo caure, l’últim que fas és estabilitzar-lo".

No poc important són les crítiques realitzades per la CUP-PR (Candidatura d’Unitat Popular per la Ruptura). En un comunicat, la formació cupaire manifesta que “l’imminent acord d’investidura suposa una reculada per als drets dels pobles i les treballadores”. I en un article per a Esquerra Diari Vidal Aragonés, diputat de la CUP, feia una crítica profunda al programa signat per Sánchez i Iglesias.

Aquestes friccions entre els socis catalans es donen en un moment delicat. La Junta Electoral Central ha de resoldre avui si inhabilita immediatament al President Torra per la pancarta al balcó de la Generalitat. La Junta Electoral Provincial havia desestimat la inhabilitació immediata mancant una sentència ferma, però el PP, Cs i Vox van apel·lar a la JEC. A més, la JEC també haurà de resoldre sobre la situació d’Oriol Junqueras.

La lluita per la Generalitat i l’hegemonia del moviment català està en plena efervescència. S’albira en els pròxims mesos eleccions catalanes a causa de la intromissió del poder polític de Madrid. Fins i tot, no és descartable que hi hagi una ruptura entre els actuals socis de Govern a causa de la política d’investidura. La lluita per l’hegemonia i la Generalitat torna a estar oberta.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah