×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El govern “progressista” finança noves presons per a estrangers (CIEs)

El govern del PSOE i Unidas Podemos anuncia que no sols no tancarà els Centres d'Internament d'Estrangers (CIEs) sinó que en construirà més. A curt termini planeja destinar més de 21 milions d'euros a la construcció d'un nou CIE a Algesires, així com construir nous centres a Madrid i Màlaga. Més enllà de gestos simbòlics Podemos i PCE són part d'aquesta política racista.

Jose Lavín

dissabte 7 de novembre de 2020
Facebook Twitter

El govern de coalició no sols no es planteja discutir sobre la violació dels Drets Humans que suposen aquests centres, sinó que afirma que els CIE són “necessaris” ja que suposen l’únic mitjà per a “garantir i materialitzar” la no acollida dels immigrants i sol·licitants d’asil. Així ho contempla el Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat 2021 tal com ha aclarit el Secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez-Ruiz, durant la seva intervenció en la Cambra baixa. Pérez-Ruiz ha afirmat que els CIE “no agraden a ningú” però que malgrat això “no hi ha partida per a la desaparició dels CIEs, és més, hi ha una partida per a la construcció d’un nou CIE a Algesires”. Així mateix, es planeja construir nous centres a Madrid i Màlaga.

Els CIEs són instal·lacions policials qualificades de caràcter “no penitenciari” dissenyades per a concentrar en elles als immigrants sense papers com a pas previ a la seva expulsió de l’Estat espanyol. Gran part dels CIEs es troben situats, de fet, en antigues presons. Interior els empra per a retenir durant mesos i contra la seva voluntat a immigrants en “situació irregular” i a sol·licitants d’asil, a l’espera que es dicti una ordre d’expulsió en contra seva, i, si això succeeix, a l’espera que aquesta ordre s’executi. No tenen per què haver comès cap delicte, només són persones sense papers.

Els CIEs, en els fets, funcionen com a autèntiques presons d’estrangers, i són famosos i temuts per la seva falta de transparència i per les males condicions en què es tracta als interns. Durant els primers dies de la pandèmia es va demostrar que aquests centres no compleixen el dret a la protecció de la salut, una situació insostenible que va arribar a provocar motins com el del CIE de Aluche. Nombroses persones immigrants i associacions destaquen el racisme d’Estat que emana d’aquests llocs, assenyalant no sols la privació de llibertat, sinó el tracte degradant i la situació inhumana amb què les persones migrants són tractades. La situació dels interns sol ser tan crítica que organitzacions com la Plataforma CIEs No de Madrid destaquen com un greu problema entre els interns els intents de suïcidi.

El propi PSOE contemplava en el seu programa electoral del 28 abril de 2019 “una ordenació de les polítiques migratòries conforme als principis i exigències de l’Estat democràtic de Dret, el respecte a la dignitat de tot ser humans i la garantia dels drets humans com a prioritat de tota política pública, també d’immigració”, en la seva pàgina 194 prometia “modificar l’actual model de Centre d’Internament d’Estrangers (CIE)”. També Unidas Podemos recollia en el seu programa electoral que “cap model de privació de la llibertat de les persones segons la seva situació administrativa és adequat per a la recepció i acolliment de persones migrants”, expressant que l’existència dels CIEs “és una excepció jurídica i democràtica” que ha de desaparèixer. No obstant això, ni els uns ni els altres han complert amb el seu programa.

Amb el decret de l’estat d’alarma al març passat, el Govern va decidir buidar els CIEs per ser instal·lacions policials que no garantien la salut i seguretat dels interns. Si aquests es van acabar de buidar el 6 de maig, l’autodenominat “govern més progressista de la història” va acabar per ordenar la seva reobertura el passat 23 de setembre. A més d’això, en els nous pressupostos PSOE i UP perseveren en l’escalada repressiva com a única forma de política migratòria. L’alternativa progressista demostra, una vegada més, que no és una alternativa per als immigrants sense papers i els sol·licitants d’asil.

Mentre Unidas Podem s’oposa a ñes xarxes socials a l’existència dels CIEs, en els fets dóna tot el seu suport als seus socis de govern. Cal destacar que Podemos i el PCE no sols són còmplices, sinó partícips d’aquesta política criminal. No obstant això, les persones internes en els CIEs i les diferents associacions i ONGs, com la Plataforma CIEs No Madrid, no renuncien a la seva lluita a canvi de paraules. Al costat d’ells exigim el tancament immediat de tots els CIEs de l’Estat i la regularització immediata i permanent de totes les persones migrants que resideixen en territori espanyol. La lluita és l’únic camí, només a través d’ella serà derrotada la política criminal de l’Estat imperialista i racista.


Facebook Twitter

Jose Lavín

Madrid

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah