Internacional

VAGA GENERAL

Desenes de milers marxen a França en una nova vaga general contra Macron

A les principals ciutats del país es van realitzar actes i manifestacions en reclam de millores salarials i contra la reforma previsional que vol imposar Macron.

dimecres 20 de març de 2019| edició del dia

Desenes de milers de persones es van mobilitzar aquest dimarts als carrers de França, en el marc d’una convocatòria de vaga convocada per dos dels grans sindicats (CGT i FO), per a reclamar pujades salarials, mesures en favor del poder adquisitiu i contra el govern de Macron.

A París, on va tenir lloc la concentració principal, es van mobilitzar 50.000 persones segons la Confederació General del Treball (CGT). La manifestació a la capital, es va desenvolupar sense incidents, mentre unes altres 150 protestes es van donar per tot el país en una jornada en la qual també es van sumar altres centrals i organitzacions d’estudiants.

En les seves reivindicacions, la CGT va donar prioritat a l’increment del salari mínim fins a 1.800 euros bruts i a l’obertura de negociacions salarials en les empreses i administracions públiques. Mentre que el secretari general de FO, Yves Veyrier, va aprofitar per a llançar un advertiment sobre la reforma de les pensions prevista pel president francès, Emmanuel Macron.

El debat sobre la reforma previsional agafa força aquests dies a la calor d’unes declaracions de la ministra de Sanitat i Solidaritat, Agnès Buzyn, que el diumenge va dir: "un dia estarem obligats a treballar més perquè, si no, el nostre sistema de pensions no podrà aguantar".

Aquestes declaracions van ser ben rebudes per la patronal, però no pels sindicats, que consideren que qüestionen les promeses de Macron, qui ha assegurat que la reforma no modificarà els 62 anys com a edat per a la jubilació voluntària.

La mobilització es dóna a pocs dies de l’última jornada de manifestacions de les armilles grogues, on es va veure una forta repressió policial i una dura resistència dels manifestants. Després d’aquesta jornada el Govern francès va anunciar el dilluns una autoritària mesura que no permetrà les manifestacions de "armilles grogues" en la parisenca avinguda dels Camps Elísis ni en altres llocs assenyalats si sospita que poden tornar a repetir-se enfrontaments.

Aquest dimarts els principals sindicats que van es mobilitzar van ser els que organitzen a docents i empleats estatals, mostrant una creixent predisposició de sectors dels treballadors a sortir a enfrontar les mesures del govern. Segons una enquesta de l’institut Odoxa, un 73 per cent dels ciutadans recolza la mobilització organitzada pels sindicats.

Macron no té la intenció de detenir l’aplicació del seu pla neoliberal, amenaçant amb una nova reforma laboral, del sistema d’assegurança de desocupació i la reforma previsional. Si no aconsegueix continuar amb el seu avanç és producte del fre i la crisi oberta per la mobilització de les armilles grogues.

Si la mobilització dels treballadors no ha acabat de derrotar els ajustaments que proposa el govern és per la falta de continuïtat a les vagues i la passivitat que imposen les direccions sindicals. Si els treballadors amb les seves formes de lluita s’uneixen a la ira social de les armilles grogues, Macron tindria els dies comptats.
temes relacionats

Vaga General   /    Armilles grogues   /    França   /    En Català   /    Emmanuel Macron   /    Internacional

Comentaris

Comentar