×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Davant les eleccions autonòmiques a Andalusia del 19J

El 19 de juny tindran lloc uns comicis a Andalusia que poden donar les claus de diverses tendències que expressen fenòmens polítics estatals i es continuaran desenvolupant de cara a les eleccions generals. En aquesta declaració fem una anàlisi de l'escenari polític electoral andalús i el posicionament polític del CRT.

Facebook Twitter

Les eleccions anticipades a Andalusia es realitzen en un marc de clima conservador generat per la guerra a Ucraïna, la crisi energètica i pujada de la inflació, en el context d’una raquítica recuperació post pandèmia. El govern del PP i el virtualment desaparegut Cs busca consolidar la seva posició en la Comunitat Autònoma més poblada de l’Estat i evitar que els seus 4 anys de govern siguin només un lapsus en el tradicional domini del PSOE en la Junta d’Andalusia. Encara que no és la seva preferència, per a continuar en el càrrec, Juanma Moreno ha de contemplar la possibilitat d’haver de formar govern amb la ultradreta de Vox, que li disputa la seva base social igual que ja va fer a Castella i Lleó. El PSOE-A per la seva part busca recuperar un dels seus bastions secundats pel neorreformisme d’IU-Podemos estructurat en “Por Andalucía”, un front ampli que va néixer en crisi i supeditat a l’estratègia de reeditar a escala autonòmica el govern central del PSOE-UP o l’experiència de govern PSOE-IU que ja va dirigir Susana Díaz en el passat. Adelante Andalucía, situat a l’esquerra del front neorreformista, planteja la seva aposta estratègica pel soberanisme andalusista, un projecte difús que se situa com a veu crítica de les polítiques neoliberals del PP i PSOE i del suport còmplice d’altres forces a aquestes polítiques, però no presenta una alternativa d’independència de classe que doni una resposta integra i efectiva a les necessitats de la classe treballadora andalusa.

El context andalús

Andalusia és una de les regions més afectades per les successives crisis econòmiques, amb un model productiu precari i de superexplotació basat principalment en el turisme (més del 13% del PIB andalús) i en el sector agroalimentari. Un model que condemna a treballs hiper precaris i dependents de l’estacionalitat a una gran part de la població, quan no directament els expulsa del mercat laboral (20% d’atur, 23,2% en el cas de les dones). El camp andalús és una veritable infern d’explotació a la població migrant a Jaén o Almeria, sostingut en el racisme institucionalitzat i avalat pels partits del règim.

Andalusia ocupa un dels primers llocs en xifres desnonaments. Els lloguers han pujat en l’últim període un 18, 2%. La joventut andalusa és la que més emigra de tot l’Estat i un dels col·lectius que més pateix la precarietat, aconseguint taxes d’atur d’un 36,1% en menors de 25 anys i fins al 52,5% en menors de 20 anys. Tan sols un 14% dels joves pot emancipar-se dels seus pares. La situació no millora per als majors. La pensió mitjana andalusa és un 11% més baixa que la mitjana espanyola. En el cas de les pensions per jubilació, el percentatge es manté en un 10% menys que la mitjana de tot l’estat. En el cas de les pensions no contributives, els ingressos són menors de 421 euros al mes deixant a les seves beneficiàries (67% de dones) en risc d’exclusió social.

A això hem de sumar-li les polítiques de retallades dels serveis públics dutes a terme tant pels governs del PSOE, PSOE-IU, com ara PP-Cs amb el suport de Vox. Andalusia ha patit dècades d’erosió de la Sanitat i Educació, que es van veure desbordades durant la pandèmia del Covid-19. Des de l’acomiadament de milers de docents interins durant el govern PSOE-IU a la negativa del PP a l’estabilitat dels treballadors interins de la Junta d’Andalusia, les retallades contínues en Sanitat i la precarització del personal sanitari, que han portat a l’augment del nombre de derivacions i concerts a la privada, per nomenar només alguns casos. El govern de les dretes a Andalusia ha aprofundit salvatgement un camí que ja havia estat obert pel social liberalisme del PSOE, amb la complicitat d’IU.

En aquest context s’han produït una sèrie de lluites obreres contra l’explotació i la pobresa que han estat de gran importància en els últims anys. Amb grans exemples com Airbus a Cadis, la lluita de les netejadors de la Junta d’Andalusia a Còrdova, la vaga de treballadors públics de INFOCA, de la plantilla de Zumosol, o la vaga del metall de Cadis. Tots aquests conflictes, i molts altres menys coneguts, han estat combatuts amb violència per les diferents autoritats.

En aquest context, igual que en 2018 i en períodes anteriors, Andalusia és un laboratori en el qual es posen a prova hipòtesis generals. Els intents de recomposició senil del bipartidisme, el creixement de l’extrema dreta i la tendència aliancista entre les dretes, fins a l’intent igualment senil de replantejar l’espai del neorreformisme, les eleccions andaluses avancen tendències que de l’una o l’altra manera veuran el seu desenvolupament a escala estatal.

Govern de dretes o govern “progressista” ?: la falsa dicotomia

En un context on el 40% dels votants encara no han decidit a qui secundar, els partits del règim estan tirant tota la carn a la graella, especialment els caps de cada bloc. El PP i el PSOE es disputen el centre polític mentre es cuiden que altres partits a dreta o esquerra respectivament creixin massa.

Les eleccions andaluses es presenten com un debat entre dues possibilitats: un govern del PP amb o sense el suport de Vox, o un govern del PSOE que recuperi el poder secundat per IU-Podemos i Adelante Andalucía. D’aquesta manera van resumir el panorama tant Juanma Moreno (PP) com Juan Espadas (PSOE) en el debat d’RTVE, esforçant-se a discutir qui dels dos era el millor gestor dels negocis capitalistes. Una polarització entre les dues opcions que endavant els termes en què es plantejarà el debat les pròximes eleccions generals.

Des d’un forçat posicionament de “moderació” pròxim a Feijóo, Juanma Moreno tracta d’atreure als sectors de centre dreta i als sectors més conservadors i centralistes de l’electorat del PSOE. Això no contradiu que durant tot el seu mandat hagi aplicat polítiques de retallades i privatitzacions de la mateixa manera que Ayuso o que signés els pressupostos amb Vox. En polítiques de retallades i de precarització laboral, no hi ha grans diferències entre el PSOE -que va aplicar totes les reformes neoliberals a Andalusia- i l’actual govern del PP. Moreno aprofita aquesta realitat per a assenyalar que, lluny dels escarafalls del PSOE, quant a gestió capitalista de la comunitat no hi ha hagut grans diferències entre tots dos en termes econòmics. El PP no ha iniciat les retallades en els serveis públics ni la corrupció política com afirmaven els candidats del PSOE i Por Andalusia en el debat d’RTVE, més aviat han continuat la senda traçada pel PSOE durant més de tres dècades.

Més enllà del terreny domèstic, el PP no sols es juga la Junta d’Andalusia en aquestes eleccions, sinó també les seves posicions de cara a les eleccions generals. Després de la guerra interna en la dreta espanyola que va acabar sepultant la carrera política de Pablo Casado, Alberto Feijóo ha enarborat l’estendard de la “moderació” per a diferenciar-se d’una extrema dreta que li trepitja els talons. Moreno és un dels principals suports de Feijóo per a defensar aquesta estratègia davant un PP que no és homogeni referent a aquest plantejament. Encara que el PP andalús sí ha pactat amb Vox en l’anterior legislatura per a poder governar, es manté el fet diferencial que no han compartit govern. Ara que la ultradreta exigeix més en les seves negociacions i vol entrar a l’Executiu andalús, es complica l’escenari per a un PP que frega, però no arriba a la majoria absoluta segons les enquestes.

És per això que Moreno es mou entre l’estratègia de presentar-se com el “vot útil” davant una part de l’electorat del PSOE per a evitar l’entrada en el govern de Vox, i les apel·lacions al PSOE al fet que li deixi governar en minoria si són la llista més votada. Moreno va arribar fins i tot a tendir la mà a la possibilitat de pactes amb el PSOE per a les “mesures d’Estat” si fos necessari en la pròxima legislatura.

Moreno tracta de presentar-se com un “Macron andalús”, aspirant a guanyar-se la legitimitat davant l’electorat per la seva gestió i el desgast del PSOE per les seves accions en el govern de l’Estat. Però la realitat no l’ajuda: el més probable, segons les enquestes, és que hagi de pactar amb Vox per a poder formar govern.

El “renovat” PSOE-A, per part seva, continua estancat en les enquestes en els 31-33 escons que li deixarien en la mateixa situació que 2018. Un resultat que confirmaria la pèrdua de l’hegemonia construïda durant dècades en el seu bastió andalús. Amb tot, no caldria donar-los per morts, com advertia el mateix Moreno als seus militants a inicis de campanya. El PSOE ha construït una màquina de guerra electoral i unes xarxes clientelistes a Andalusia durant 37 anys que encara continuen funcionant.

El PSOE-A, no obstant això, acudeix amb una sèrie de contradiccions i llastos que aparentment haurien impedit que es mobilitzi tot aquest vot que els va abandonar en 2018. La primera és que la suposada “renovació” no és tal. Per a començar, el seu candidat Juan Espadas, no és un nouvingut ni molt menys: ha ocupat càrrecs en la Junta d’Andalusia des de 1990, entre ells viceconselleries i conselleries durant algun dels governs implicats en casos de corrupció, fins que els va deixar per a ser alcalde de Sevilla durant dues legislatures. Espases representa al vell PSOE tecnòcrata que no té problemes a pactar amb la dreta quan és necessari, com van recordar de manera amistosa tant ell com Moreno durant el debat d’RTVE, per a avançar grans mesures econòmiques o fiscals antiobreres. Per acabar-ho d’adobar, el candidat del PSOE manca absolutament de carisma, presentant com el seu major actiu la “moderació” política, simbolitzada en què va saber governar una alcaldia amb el suport tant de Podemos com de Ciutadans. Un perfil insuls que busca limitar la fugida de vots per dreta cap al PP.

El PSOE confia que la por a la ultradreta mobilitzi el vot perdut, al mateix temps que tracta de recuperar la imatge de respectabilitat i “saber governar”. Però l’operació no és fàcil, ja que després de la pandèmia el PP va saber desviar tota crítica de la catastròfica gestió autonòmica adjudicant la responsabilitat al Govern central, aprofitant per descomptat li gestió nefasta que va fer el govern PSOE-UP.

Encara que Espadas ha tractat d’aixecar la bandera de defensa dels serveis públics i mesures com revertir els canvis en l’Impost de Successions que afavoreixen als més rics, la realitat és que entre el PSOE i el PP no hi ha diferències substancials respecte a la política econòmica i tots dos continuen sent expressió del que es va dir el “extrem centre”. Com es cantava en les places del 15M, “PSOE-PP, la mateixa merda és”.

Espadas igual que Moreno també va plantejar governar en solitari si era la llista més votada el 19J, encara que impliqués governar en minoria i haver de buscar acord per a cada mesura amb forces a la seva esquerra o a la seva dreta. Si en el cas del PP aquest discurs respon al fet que governar amb la ultradreta els incomoda per a guanyar votants, en el del PSOE respon a una tendència que intenta donar per amortitzat el rol d’Unides Podem en governs de coalició.

Vox i un nou avís del creixement de l’extrema dreta

Perquè el PP aconsegueixi aconseguir una majoria absoluta necessitarà del suport de Vox, directament o indirectament. Això diuen totes les enquestes. A pesar que Moreno tracti de separar-se d’Olona, el que és clar és que l’agenda de l’extrema dreta és present, i cada vegada més, en les eleccions andaluses, sent la tercera força política. Encara que la seva candidata no està sent la més encertada en els debats i això l’ha tingut apartada diversos dies de l’ull públic aquesta setmana, la realitat és que Vox pot tornar a donar la sorpresa com ja va fer en 2018 quan el parlament andalús va ser un preludi de l’escenari general.

La ultradreta ja ha influït en el govern andalús durant la passada legislatura i ara es planteja entrar a aquest igual que a Castella i Lleó per a aplicar una part important del seu programa. L’extrema dreta cerca cobrar-se així les seves conquestes sobre part de la base social del PP, sense renunciar al seu objectiu d’hegemonitzar el flanc dret del sistema de partits per a imposar una sortida encara més reaccionària a la crisi de règim actual. A Andalusia, VOX apel·la a l’espanyolisme centralista i esgrimeix un discurs acèrrimament anticatalanista, portant en el seu programa electoral aquesta qüestió com alguna cosa de primer ordre.

Encara està per veure el resultat de les eleccions. Però si Vox continua creixent, permetent-se fins i tot jugar amb un discurs demagògic de tints populistes, és per l’enorme malestar social alimentat per les polítiques antipopulars del PSOE i UP en el Govern central, entre les quals es troba la reforma laboral de Yolanda Díaz, que revalida la del PP, la gestió de la pandèmia mitjançant el rescat massiu de les empreses a través dels ERTEs, la impunitat de les elèctriques amb les factures de la llum i del combustible batent rècords històrics o el racisme institucional que continua avançant a cop de porres i militarització de les fronteres. I, per descomptat, el clima guerrerista i de rearmament militarista amb l’excusa de la guerra d’Ucraïna. Quin millor brou de cultiu per a l’extrema dreta que el otanisme imperialista explícit que és una de les principals polítiques del Govern PSOE-UP.

Desfeta neorreformista: un front ampli que només existeix perquè governi el PSOE

La perspectiva política de “Por Andalucía”, coalició formada per Izquierda Unida, Podemos, Més País, Equo, Alianza Verde i Iniciativa del Pueblo Andalúz, era limitada per endavant per a qualsevol. De totes maneres, la seva candidata, Inmaculada Nieto, les va aclarir ràpidament en el debat electoral d’RTVE: cogovernar amb el PSOE.

La coalició neorreformista va tenir un naixement accidentat, com a poc, replet de maniobres internes i punyalades drapaires entre els socis que van provocar dubtes entre la militància i l’electorat. Una situació que continua repetint-se en campanya amb virulents atacs d’IU a Podemos i viceversa. Això es pot resumir-se en què els actors de la coalició estan units més per supervivència que per convenciment polític. L’única cosa que els unifica, estrictament parlant, és ser la crossa del PSOE.

La campanya de Por Andalucía està enfocada a atacar al PP i agitar la por a la ultradreta, al mateix temps que se li renta la cara al PSOE evitant parlar dels seus casos de corrupció i de les seves retallades. L’altra pota és reivindicar els suposats “assoliments” del govern PSOE-UP com els ERTES, la reforma laboral de Yolanda Díaz i l’Ingrés Mínim Vital, una sèrie de mesures que no han suposat millores en la qualitat de vida dels treballadors i que, en alguns casos, com la reforma laboral, l’han empitjorat. La impostura arriba a tal punt que “Por Andalucía” vol fingir que no va ser el seu Govern el que va manar tanquetes a reprimir els barris obrers de Cadis.

Izquierda Unida, que hegemonitza la candidatura, està decidida a repetir l’experiència de cogovierno andalús secundant-se en l’experiència estatal del govern PSOE-UP, al mateix temps que es prepara per a convertir-se en el principal suport a Yolanda Díaz en la seva baralla contra la direcció de Podemos.

En el pla estatal, Encara que Yolanda Díaz ha intentat desvincular el seu amable i moderadíssim projecte “Sumar” de l’esperpent “Por Andalucía”, la realitat és que Andalusia és avui el primer laboratori de com seria l’intent de reunificar el fragmentat espai del que va ser Unides Podemos. Les enquestes els donen 6-7 escons, aconseguint pels pèls un grup parlamentari propi i molt lluny de poder ser garants d’un cogovern amb el PSOE, mentre malgrat els atacs totalment antidemocràtics contra Endavant Andalusia, no han aconseguit esborrar-los del mapa.

Adelante Andalucía: l’andalusisme d’esquerres i els seus límits

Adelante Andalucía, coalició entre Anticapitalistas, Izquierda Andalucista, Primavera Andaluza i Defender Andalucía, es presenta com l’opció crítica per esquerra tant al tàndem PP-VOX a Andalusia, com al govern central PSOE-UP i els seus representants andalusos. Això, juntament amb el discurs andalusista, són els seus grans estendards en la campanya electoral. Des de Adelante Andalucía es critica tant al govern de les dretes com al neoliberalisme progressista del PSOE i el govern central del PSOE-UP. En la falsa dicotomia que s’ha plantejat en aquestes eleccions entre PSOE-PP, rebutgen totes dues opcions i proposen construir una opció pròpia en clau sobiranista, amb un programa que aglutina algunes reivindicacions econòmiques, socials o democràtiques progressives, així com una perspectiva vaga de superació del capitalisme i planificació democràtica de l’economia en clau ecosocialista.

No obstant això, els límits de Adelante Andalucía són clars i immediats, començant perquè tot i que el partit que hegemonitza la coalició, Anticapitalistas, advoquen per la ruptura amb el capitalisme, el projecte es troba subordinat a una estratègia sobiranista i policlasista que talla les ales d’una perspectiva emancipatòria d’independència de classe. El seu programa, especialment el seu manifest fundacional, reflecteix una constant tensió entre unes pretensions rupturistes i l’acceptació i desig de gestió democràtica de les institucions capitalistes. Al mateix temps que Adelante Andalucía afirma voler superar al capitalisme, redueix la seva estratègia política a l’ocupació pacífica i metòdica de les pròpies institucions burgeses, especialment en el nivell autonòmic, amb l’objectiu de negociar amb l’Estat Espanyol una sèrie de transformacions econòmiques i democràtiques.

Una política renyida amb un veritable programa revolucionari de classe, que respon de manera lògica a la idea policlasista del subjecte que defineix l’estratègia de la formació, el “poble andalús”, on les reivindicacions obreres queden diluïdes com si es tractés d’un moviment més, a causa de la necessitat d’aglutinar la major quantitat possible de sectors de la societat i on acaba havent-hi un desplaçament del treballador al ciutadà com a subjecte polític de les reivindicacions i transformacions que defensa el projecte.

Aquesta dinàmica és explicita si es comparen el Document Polític sorgit de l’Assemblea Constituent de Adelante Andalucía, de juny de 2021, i el seu programa polític per al 19J. Un programa que consta d’infinitat de propostes de gestió institucional, econòmica i social, en les quals les apel·lacions generals a la centralitat de la classe desapareixen completament i és el ciutadà andalús, de forma àmplia, el que emergeix al llarg del text com el subjecte per a aconseguir una major participació democràtica en les institucions.

L’altre gran límit de Adelante Andalucía és el fet que, si bé critiquen de manera correcta al PSOE pels seus polítiques soci liberals i per la repressió que han desplegat contra les protestes obreres, no neguen que arribat el moment els donaran els seus suports per a evitar un govern de les dretes. La seva independència política acaba fàcilment en dos escenaris: o el PSOE els necessita perquè no governi la dreta o els dona un acord significatiu sobre alguna de les seves reivindicacions. A partir d’aquí Adelante Andalucía, malgrat les seves importants crítiques al govern PSOE-UP i la seva negativa al cocovern, pot acabar sent una altra pota esquerra donant suport a un govern del PSOE.

La posició del CRT: vot crític a Adelante Andalucía

El CRT no presenta cap llista electoral en les eleccions andaluses. No obstant això, considerem rellevant posicionar-nos políticament davant les diferents opcions el 19J. Encara que no es presenta cap candidatura amb una posició conseqüentment revolucionària i d’independència de classe, malgrat les profundes diferències programàtiques i en el pla de l’estratègia política que tenim amb Adelante Andalucía, de les quals només manifestem en aquesta declaració alguns aspectes generals de principis, considerem que aquesta formació se situa a l’esquerra de les variants neorreformistes que es presenten explícitament com a garants d’un govern social liberal amb el PSOE. Per aquest motiu, cridem a la militància i els simpatitzants de la CRT a Andalusia, a donar un vot crític per Adelante Andalucía.

Això no significa de cap manera replegar cap de les crítiques que fem cap al seu projecte polític, així com a la política que Anticapitalistas ha portat endavant a Andalusia en l’ultim període. Especialment la seva gestió de l’Ajuntament de Cadis, l’alcalde del qual José María González, “Kichi”. En l’últim període, Anticapitalistas ha estat al capdavant de la gestió de l’Ajuntament de Cadis, l’alcalde del qual José María González “Kichi” és dirigent d’aquesta organització. Una posició institucional conquerida en 2015 que es va destacar per la seva adaptació passiva i reformista al règim burgès, sense que hagi aconseguit en tot aquest període cap millora substancial per a la vida de les masses. I pitjor encara, ni tan sols hagi intentat seriosament desenvolupar la lluita per conquerir-les, subordinant-se als límits imposats per la institucionalitat capitalista.

La gestió de Kichi ha generat tal desencantament en els seus vuit anys al capdavant del consistori, que en el Carnestoltes a principis de juny va ser mereixedor d’una dura facècia del grup liderat per Antonio Martínez Ares -en altre temps fan de l’alcalde-, que entre altres frases dedicades a ’Kichi’ va dir: “Me importa un carajo que te enfades, enfadao está medio Cádiz y te importa un carajo a ti. De carnavales no voy a hablarte porque prontito estarás aquí. Mentira, eres una gran mentira, sin proyectos y sin miras”. Tota una metàfora dels limitis del neorreformisme en el poder, oposada a una política revolucionària que intentaria almenys impulsar la lluita de classes en defensa dels interesses de la classe treballadora (per exemple per a acabar amb els desnonaments, cridant a enfortir el moviment de l’habitatge, ocupar els blocs dels especuladors i lluitar per la seva expropiació, en comptes de desactivar-lo com van fer tots els ajuntaments) i, al mateix temps, assenyalar a cada pas a la classe treballadora que, sense la conquesta del poder de l’estat, la política municipal és estratègicament impotent.

En el cas de la província de Granada, animem de la mateixa forma al vot crític a la candidatura d’HISSAR. Les nostres diferències amb aquesta organització andalusa són públiques, tant per la seva estreta perspectiva sindicalista, com per la seva actitud oportunista enfront d’altres organitzacions populistes o estalinistes. En particular, considerem un greu error haver establert aliances en el passat amb corrents estalinistes com el PCPA, als quals recentment han anomenat novament a fer una aliança electoral. No obstant això, a Granada representen una candidatura crítica amb el govern PSOE-UP que aixeca una sèrie de banderes en defensa de la ruptura amb el capitalisme i per un programa d’independència de classe, per la qual cosa cridem a votar-los críticament.

La necessitat urgent de construir una esquerra revolucionària per a la lluita de classes

Per a enfrontar la crisi social i econòmica que es descarrega sobre la majoria de la classe treballadora, amb especial impacte sobre la classe treballadora i el poble andalús, és necessari posar sobre la taula un programa de lluita que “trepitgi el tauler” del possibilisme.

Un programa que representi una sortida obrera i popular enfront del projecte polític
de la dreta i l’extrema dreta, com davant l’esquerra social liberal i projecte neorreformista. Que inclogui mesures com l’augment del salari mínim i augments al nivell de l’IPC, que la inflació no es mengi el salari; reducció de la jornada laboral sense reducció salarial: treballar menys, per a treballar tots; una escala mòbil d’indexació automàtica dels salaris segons el nivell general dels preus i el cost real de la vida; expropiació de les elèctriques i nacionalització de la banca; la derogació de totes les reformes laborals; la prohibició efectiva de tots els desnonaments i l’expropiació de tots els habitatges de grans tenidors i especuladors; la defensa del sistema públic de pensions, la derogació de les reformes de pensions del PSOE i el PP i la jubilació als 60 anys; una renda garantida equivalent a un salari mínim de 1200 euros per a totes les persones que s’han quedat sense recursos; la fi de la llei mordassa i la llibertat i desprocesament de tots els presos polítics o la derogació de les lleis d’estrangeria i el tancament dels *CIEs; un referèndum per a posar fi a la monarquia; la defensa del dret a l’autodeterminació i l’obertura de processos constituents lliures i sobirans en tot l’estat, el rebuig a l’OTAN, el militarisme imperialista i el tancament de totes les bases nord-americanes en sòl espanyol, entre altres mesures.

Cap d’aquestes i altres reivindicacions pot aconseguir-se integra i efectivament en els estrets marcs de les institucions capitalistes. Han d’imposar-se mitjançant la lluita de classes i l’autoorganització, la qual cosa pressuposa un combat obert contra la burocràcia sindical que actua com un agent directe dels capitalistes en les organitzacions obreres.

Quan el fracàs del neorreformisme i l’estratègia del cogovern de l’estat imperialista espanyol ha demostrat ser la millor via perquè creixin les dretes populistes i l’extrema dreta, fa falta assajar amb urgència una nova hipòtesi política que posi en el centre la lluita de classes i la independència política de tots els actors del règim, inclosa la seva pota esquerra: Podemos, Izquierda Unida i el PCE.

Les conseqüències tràgiques per a la classe treballadora i les majories explotades i oprimides que ens ofereix el capitalisme generarà inevitables explosions socials. Per això, des de la CRT apostem per la construcció d’un fort partit revolucionari de treballadors i treballadores amb una estratègia per a vèncer. Les i els activistes juvenils, obrers i dels moviments de lluita que han fet una experiència amb el neorreformisme i no tenen cap confiança en l’esquerra del règim són la base per a avançar en aquest camí que és la tasca estratègica que té l’esquerra que es reivindica revolucionària, anticapitalista i socialista.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah