×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Construïm un gran moviment estudiantil contra els exàmens i la universitat neoliberal

S'intensifica la crisi dels exàmens presencials, que continuen malgrat les aglomeracions i les queixes dels i les estudiants. Ahir es feia públic un comunicat del ministre d'Universitats, Manuel Castells en el qual variava la seva posició anterior de total confiança en els protocols sanitaris adoptats.

Contracorrent

dilluns 1 de febrer de 2021
Facebook Twitter

En aquest comunicat el ministre expressa la seva preocupació "pel possible perill a la salut d’estudiants i docents" i insta les autoritats acadèmiques que procedeixin amb ensenyament i exàmens en línia. En to passiu-agressiu es refereix als 400 milions transferits a les comunitats per a adaptar-se a l’ensenyament digital i acaba remetent-se a les competències per a justificar la inacció del qual ha de considerar-se un dels ministeris més inútils de la història recent.

Les paraules del ministre no van caure bé, i la Conselleria de Ciència, Universitats i Innovació de la Comunitat de Madrid, en comunicació amb els rectors madrilenys, van respondre que els exàmens continuen i que lamenten la irresponsabilitat d’"un ministre que ha estat desaparegut durant tota la pandèmia". En això últim, raó no els falta, però no sembla que el conseller pugui fer gala tampoc d’una actuació irreprotxable.

La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) s’ha sumat a la festa. Han respost amb el comunicat "En defensa de la presencialitat del Sistema Universitari Espanyol" en un pur exercici de cinisme, ja que bona part de la docència ha estat a distància -a vegades en universitats senceres com les d’Andalusia i Catalunya- i s’han retallat tota mena de serveis, començant per les biblioteques.

Amb grandiloqüència afirmen que no pensen rendir-se "davant el populisme i el missatge fàcil" ni davant "els qui actuen amb deslleialtat cap als valors de la Universitat", en referència al ministre i també a aquells estudiants que estan denunciant les condicions en les quals es veuen obligats a fer els seus exàmens.

Per què ha estat impossible una docència presencial plena durant el curs i no sembla haver-hi problema a amuntegar centenars d’estudiants, concentrar-los en transports i passadissos, per a fer exàmens obviant els mateixos protocols sanitaris -molts d’ells absurds- que van imposar les mateixes universitats?

Segons la CRUE, per a mantenir els principis d’equitat i igualtat. Una resposta més sincera -potser per no tenir la responsabilitat que implica un càrrec- la va donar una col·laboradora del programa 120 minuts de Telemadrid que estava abordant aquest debat:

"Estem parlant dels exàmens. És fonamental controlar efectivament el grau de coneixement dels nostres universitaris. I jo crec que sí, que no passa res perquè ho facin presencial, és molt puntual".

Aquestes paraules resumeixen la concepció dominant de la universitat i l’educació en general. El centre no és l’aprenentatge, sinó l’avaluació, que és una forma de classificació i segregació per "competències" -com els agrada dir en la universitat neoliberal- adquirides. Les quals estan íntimament relacionades amb la condició socioeconòmica de l’alumne, especialment en aquests moments en els quals la "bretxa digital" s’ha fet més rellevant que mai.

Per descomptat cada vegada se li veuen més les costures a aquests mètodes d’avaluació antiquats i a l’autoritarisme de la universitat neoliberal feta a cop de decrets i contrareformes dels governs del PPSOE.

Una universitat al servei de les grans empreses que fins i tot tenen el control de les agències d’avaluació que imposen ara els exàmens presencials. Una universitat en la qual els rectors -en paraules del catedràtic José Carlos Bermejo- "són senyors feudals "que ara es regiren contra la crítica del ministre. Un ministre que, no l’oblidem, sempre ha estat ferm defensor del model d’universitat-empresa.

Hem d’enfrontar-nos a un ordre que considera més important examinar-nos que garantir el nostre dret a l’educació. No podem quedar-nos en aquesta lluita puntual, hem d’organitzar-nos i deslligar un gran moviment estudiantil contra aquest model d’universitat totalment antidemocràtic que actua com una piconadora burocràtica fins a aixafar-nos per a convertir-nos en els treballadors disciplinats de demà.

A Contracorriente lluitem per una universitat radicalment democràtica dirigida per estudiants i treballadors, gratuïta, al servei del poble treballador i no dels grans interessos empresarials. Una universitat que sigui punta de llança contra aquest sistema capitalista que ens explota, amenaça el medi ambient, i és generador de pandèmies, desigualtat i misèria.


Facebook Twitter

Contracorrent

Catalunya

Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya