×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Comença la contraofensiva d’Ucraïna. I ara què?

L'anunciada contraofensiva ucraïnesa sembla estar en marxa. Amb resultats mixtos, les possibilitats de canviar profundament el destí de la guerra semblen molt escasses. Últim pas abans de l'obertura de negociacions o prolongació de la guerra?

Philippe Alcoy

divendres 16 de juny
Facebook Twitter

Finalment, l’anunciada contraofensiva de primavera per part d’Ucraïna sembla haver arribat gairebé amb l’inici de l’estiu. Les expectatives són grans però les incerteses encara majors. De fet, encara és massa aviat per dir amb certesa quins seran els resultats i les conseqüències per a la guerra, o fins i tot per a la situació interna dels dos règims. Encara més tenint en compte que els primers resultats semblen bastant mixtos de moment.

De fet, molts analistes creuen que l’objectiu militar més coherent per a Kíev seria intentar trencar la defensa russa i aconseguir tallar el vincle terrestre entre la península de Crimea, annexada per Rússia en 2014, i el Donbass. No obstant això, malgrat les armes, tancs, municions, diversos equips moderns enviats per les potències imperialistes de l’OTAN, l’avanç de les forces ucraïneses és complicat de moment. Alguns denuncien la destrucció o abandonament de part d’aquest equip després d’ofensives fallides, inclosos 4 tancs Leopard 2, d’origen alemany, i 16 Bradley M2A2 americans. Aquest dilluns 12 de juny, el viceministre de Defensa d’Ucraïna va esmentar un "avanç" de 6,5 km de profunditat, és a dir, la recuperació de 90 km² de territori. Això s’explica en part per les diferències que existeixen entre els moviments defensius i ofensius, estant la força atacant més exposada als atacs de la defensa sobre els seus blindats i equipament més potent.

Aquests contratemps dificulten estimar quins són els veritables objectius militars i polítics del govern ucraïnès. I molt més com que els principals socis de Kíev expressen públicament opinions que semblen anar en contra dels objectius declarats per Zelensky, a saber, la recuperació de part del territori ucraïnès encara baix ocupació russa. Així, Antony Blinken, secretari d’Estat dels EUA, va declarar que esperava una contraofensiva victoriosa que "empenyés a Putin a centrar-se finalment a negociar la fi de la guerra que ell va començar". El president francès, Emmanuel Macron, ha fet declaracions en la mateixa línia.

No obstant això, el Govern ucraïnès ha repetit en diverses ocasions que està fora de discussió que negociï amb Rússia sense que les seves tropes abandonin el territori ucraïnès, inclosa Crimea.

Llavors: quins són els objectius reals d’aquesta contraofensiva? Zelensky està tractant d’usar aquesta operació per pressionar als governs imperialistes perquè li donin garanties sobre una futura integració d’Ucraïna en l’OTAN? Els líders imperialistes estan tractant d’empènyer a Zelensky a negociar tan aviat com acabi la contraofensiva?


Els problemes de Rússia

Tanmateix, tot això no significa que Rússia estigui en una posició de força favorable i ​​hagi superat les seves pròpies contradiccions en el terreny militar i polític. De fet, els guanys de la seva ofensiva d’hivern van ser molt petites. La captura de Bakhmout és un petit consol després de la pèrdua d’enormes quantitats d’armament i sobretot de caces. Aquests resultats poc entusiastes donen lloc a friccions dins de l’aparell militar i de seguretat del règim del Kremlin.

Així, des de fa diverses setmanes es registren disputes públiques entre el cap del grup paramilitar privat Wagner, Yevgeny Prigozhin, i el ministre de Defensa, Serguei Shoigu. El cap del Grup Wagner acusa els funcionaris de defensa russos de boicotejar als seus combatents al no enviar municions, entre altres coses. L’última disputa es refereix a la decisió del Ministre de Defensa d’exigir que els grups paramilitars que combaten a Ucraïna arribin a un acord amb el seu ministeri, al que Prigozhin es nega.

Putin, que generalment es manté al marge d’aquestes disputes, sembla aquesta vegada posar-se del costat del seu ministre. No obstant això, com informa el Financial Times, "Fins i tot quan va recolzar la mesura del Ministeri de Defensa de subordinar a les milícies, Putin va donar a entendre que gran part de les crítiques de Prigozhin a l’exèrcit havien estat correctes, un possible senyal que Wagner encara no havia perdut per complet el seu suport. ’Al començament de l’operació militar especial, ràpidament ens vam adonar que els ’generals de catifa’ [. . .] no són efectius, per dir-ho suaument’, va dir Putin. ’Va començar a sortir gent de les ombres que no havíem vist ni oïda abans, i va resultar ser molt eficaç i útil”.

Però si Rússia no està en una posició de força, això no significa que no hagi après a aprofitar algunes de les seves posicions conquistades. De fet, els analistes occidentals ja no dubten a assenyalar que l’exèrcit rus ha après lliçons dels seus errors al començament de la guerra. A més, “denuncien” que els líders occidentals no semblen estar al dia amb aquesta nova realitat i continuen creient que Ucraïna pot imposar-se en el terreny militar.


I els d’Ucraïna

Així, Daniel L. Davis, analista militar i ex coronel de l’exèrcit estatunidenc, escriu: "al novembre de 2022, es podia dir que l’estat major general rus havia estat superat per l’estat major ucraïnès. Molts experts occidentals van concloure que les tropes i el lideratge russos eren profundament mediocres i incapaços de millorar, creient que Rússia continuaria sent tàcticament incapaç durant la guerra. No obstant això, el que molts d’aquests analistes no van poder reconèixer és que Rússia té una capacitat de guerra molt superior, tant en termes de material com de personal, i per tant és capaç d’absorbir enormes pèrdues sense deixar de ser viable. A més, la història russa està repleta d’exemples de guerres que van començar malament, van sofrir grans pèrdues i després es van recuperar per canviar el rumb. Ucraïna, per part seva, té molts menys recursos o tropes i, per tant, té menys marge d’error".

Més endavant, el mateix analista exposa una visió molt pessimista de les possibilitats de victòria militar d’Ucraïna: "Ucraïna s’enfronta ara a un gran dilema: hauria d’utilitzar la seva última capacitat ofensiva amb l’esperança d’infligir un mal greu als russos que defensen els territoris ocupats o preservar-les en cas que Rússia llanci la seva pròpia ofensiva d’estiu? Qualsevol dels dos cursos d’acció comporta seriosos riscos. Crec que Ucraïna actualment no té cap possibilitat d’aconseguir una victòria militar. Continuar lluitant amb aquesta esperança pot tenir la conseqüència perversa de fer-li perdre encara més territori".

De fet, una derrota de la contraofensiva ucraïnesa podria tenir conseqüències significatives per al govern de Zelensky respecte al suport occidental. Això podria enfortir les posicions dels qui creuen que ha arribat el moment de les negociacions i també als partits polítics que expressen cada vegada més reserves sobre la quantitat d’assistència militar destinada a Ucraïna. Aquest és particularment el cas dels Estats Units, que entra en un any electoral i on Donald Trump i Ron De Santis, rivals per la candidatura del Partit Republicà, han afirmat que Ucraïna no és part dels "interessos vitals" del país.

Ni la diplomàcia imperialista, i molt menys l’aprofundiment de la guerra, és una perspectiva remotament progressiva per a la classe obrera i les classes populars a Ucraïna i Rússia. Per contra, en absència d’una alternativa progressiva i de classe, és a dir, revolucionària, per als treballadors, Ucraïna (i Rússia) s’encamina cap a un període d’enormes revessos i reculades, atacs a les condicions de vida de milions de treballadors. Un període que podria resultar encara més catastròfic que el que va seguir al final de la Gerra Freda i la restauració del capitalisme en tota la regió, encara que aquesta guerra sigui una espècie de seqüela d’aquest període de restauració capitalista. Una vegada més, evitar aquesta barbàrie recau sobre les espatlles dels treballadors, la seva capacitat d’organitzar-se i adoptar una política d’independència de classe i revolucionària enfront dels plans reaccionaris de les burgesies nacionals i els imperialistes.


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?