×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Comença el trasllat dels presos polítics a Catalunya

S'inicia el trasllat dels presos polítics independentistes cap a presons catalanes. El gest de Sánchez, “l'altra pota” que sostenia l'aplicació del 155 durant el mandat de Rajoy, no ofereix cap sortida per al moviment democràtic català.

Marta Clar

dimarts 3 de juliol de 2018
Facebook Twitter

Durant el matí del dilluns s’iniciava el trasllat dels presos polítics catalans cap a presons de Catalunya. De moment el canvi afectarà a Oriol Junqueras, Raúl Romeva, Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Dolors Bassa i Carme Forcadell, set dels nou presos polítics que hi ha en total.

Els que falten són Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, en aquest cas encara falta que el jutge Llarena respongui a la petició, encara que s’espera que aviat es sumi a la llista de presos independentistes retornats a Catalunya.

Segons les primeres informacions que han sortit a la llum, sembla que Forcadell acabarà a la presó de dones Wad-Ras, que es troba a Barcelona. Bassa, en canvi, serà traslladada a la presó de Figueres, mentre que la destinació de la resta dels presos independentistes encara no es coneix. El que és probable és que trasllat d’un lloc acabi entre el dimecres i el dijous.

La notícia que el nou govern del PSOE acceptava el trasllat dels presos polítics independentistes cap a Catalunya ha sigut presa com un gest de Pedro Sánchez cap a les forces sobiranistes que van votar a favor de la moció de censura que li va donar la presidència i va fer fora a Rajoy.

Des de llavors fins ara el govern de Sánchez ve destacant per la seva política de gestos, realitzats en bona mesura per separar-se del Partit Popular. Però l’estreta relació entre un govern i un altre comença a brillar, i pot ser que encara més quan es tracta de la qüestió catalana.

No cal oblidar que el PSOE va ser un dels principals impulsors i defensors, al costat de la Corona i Ciutadans de l’aplicació de l’article 155 i la suspensió de l’autonomia catalana que va imposar el govern del Partit Popular.

El detall del trasllat és un gest mínim que no pot ni tan sols tapar tots que els presos i preses que a partir d’ahir inicien el seu trasllat ni tan sols han estat jutjats, malgrat portar ja mig any a la presó. Altres cinc es troben en l’exili. En total, són onze exdiputats i exdiputades sobre els quals pesen delictes de rebel·lió i sedició.

La veritat és que l’escalada repressiva que va succeir a l’1 d’Octubre va necessitar de suport ferm i decisiu del partit que avui lidera Pedro Sánchez. Això no ha canviat i com ja va deixar clar a les seves declaracions la setmana passada ni la llibertat dels presos polítics, ni el cessament de la repressió són qüestions que estiguin sobre la taula, molt menys la possibilitat d’un nou referèndum a Catalunya.

La porta cap a de qualsevol forma de diàleg està més que tancada, no importa quant l’anhelin Torra ni el PDeCat ni Esquerra Repúblicana. Era una quimera quan el Partit Popular estava al capdavant del Govern i ho segueix sent avui.

Però les enormes aspiracions democràtiques que es van desfermar durant el procés segueixen presents, però ni el PSOE ni la burgesia sobiranista a la qual representen ERC i el PDeCat poden oferir una sortida a favor dels drets democràtics del poble català. Que torni a emergir novament la mobilització social que va escalfar la tardor a Catalunya és l’única garantia de poder portar fins al final la voluntat del poble català i el seu dret a decidir.

Solament la CUP al costat dels CDRs i el conjunt de l’esquerra sindical i política pot tornar a posar en peus un moviment que reculli la lliçó que va imprimir la derrota i la traïció de la direcció sobiranista durant els mesos passats. Cal posar en peus un veritable moviment que vinculi la lluita contra la repressió i per la República a un programa que resolgui els grans problemes socials que encara avui segueixen presents per a la majoria de les dones, la joventut, la població immigrants i el conjunt de la classe treballadora.

Aquesta és l’única garantia de treure als presos polítics de la presó, garantir l’absolució immediata i la posada en llibertat sense càrrecs per als centenars d’activistes encausats i enfrontar realment el Règim del 78.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria