×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Cimera Europea: Rutte vol imposar reformes laborals i de pensions a canvi de les ajudes post-Covid

El primer ministre de Països Baixos exigeix a Espanya i Itàlia un “clar compromís” per a fer nous ajustos a canvi de les ajudes europees.

EsquerraDiari.cat

dissabte 18 de juliol de 2020
Facebook Twitter

El primer ministre de Països Baixos, Mark Rutte, ha afirmat aquest divendres que el seu govern “no creu en un sistema de “transferències directes” als països més afectats per la pandèmia dins del fons de recuperació que aquest divendres i dissabte està en discussió en la Cimera europea.

L’holandès ha assenyalat que, si països del sud com Espanya o Itàlia necessiten “ajuda”, això ha de ser a canvi del “clar compromís” que noves reformes laborals i del sistema de pensions. “Si el sud necessita ajuda d’altres països per a gestionar la crisi, i ho entenc perquè tenen poc marge financer per a fer-ho, el raonable és que demanem el compromís clar de reformes. Si els préstecs es converteixen en transferències, les reformes són fins i tot més crucials i (és necessària) l’absoluta garantia que tindran lloc”, ha defensat aquest divendres davant els mitjans abans del començament del cim de caps d’Estat a Brussel·les.

La cimera europea comença aquest divendres amb posicions molt enfrontades entre els països de l’anomenada Lliga Hanseàtica (Països Baixos, Dinamarca, Suècia i Àustria), respecte als països del sud d’Europa, Espanya i Itàlia, secundats per França i Alemanya.

El president francès, Emmanuel Macron, va qualificar el cim com la del "moment de la veritat", mentre que la canceller alemanya, Angela Merkel, va sostenir que les diferències “continuen sent molt grans” i, encara que “l’acord seria desitjable”, no pot assegurar si s’aconseguirà.

"Fa falta molta capacitat de compromís per part de tots per a aconseguir alguna cosa que sigui bo per a Europa i per a les persones d’Europa, en vista de la pandèmia, i per a donar resposta a les dificultats econòmiques amb les quals ens trobem", va afirmar Merkel.

Els caps d’Estat i de Govern de la UE estaran reunits divendres i dissabte per a tractar de tancar un pla de recuperació de fins a 1,85 bilions d’euros que sortirien del pressupost comunitari per a 2021-2027 i d’un fons de recuperació finançat amb l’emissió de deute.

El president del Parlament Europeu (PE), l’italià David Sassoli, va reclamar aquest divendres als caps d’Estat “responsabilitat” perquè l’acord “no es posposi”, ja que això es podria traduir en una “nova tempesta en l’escena europea”. “Seria una catàstrofe per a tots”, va afirmar Sassoli en roda de premsa.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah