Política Estat espanyol

ESCANDALÓS

CCOO es querella contra un professor per dir que a les presons "hi ha tortures"

Iñaki Rivera, professor de la UB, va denunciar en un programa de TV3 que a les presons catalanes es cometien tortures per part dels funcionaris interns, davant la qual cosa el personal penitenciari de CCOO va presentar una querella per calúmnies que ha admès el jutge.

dimecres 18 de setembre de 2019| edició del dia

La querella es basa en la intervenció que Iñaki Rivera, professor de dret penal i director de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona, va realitzar en un programa de TV3 el mes de novembre passat. Aquest programa va tractar l’aïllament penitenciari en les presons catalanes i on Rivera va afirmar que "hi ha tortures, hi ha maltractaments i hi ha vexacions" per part dels funcionaris. Segons ha avançat eldiario.es.

CCOO de Catalunya ha considerat que aquelles declaracions van ser difamatòries i que acusen de “torturadors” a un col·lectiu de més de 5.000 persones, que són les que componen el servei públic d’institucions penitenciàries a la regió. Per la seva part la UB, juntament amb l’Observatori i el Sistema de Registre i Comunicació per a la Protecció de la Violència Institucional (SIRECOVI), que també dirigeix el mateix Rivera, han valorat aquesta querella com un “intent de dissuasió” de les denúncies a les “vulneracions de drets” en les presons.

La notícia ha generat indignació en les xarxes per l’inquietant de la situació, tant per tractar-se novament d’un atac a la llibertat d’expressió, com per l’organització que ha llançat la querella, ni més ni menys que CCOO. No han estat poques les persones i col·lectius que han denunciat des de fa dècades casos de tortura en les presons no només a Catalunya, sinó en el conjunt de l’Estat espanyol, podent establir una continuïtat directa amb els temps de la dictadura franquista. En aquest marc, Iñaki Rivera, ha estat un referent en la recerca de les condicions del sistema penitenciari. Per tant, que sigui CCOO, un sindicat, l’organització que tracta de silenciar per via judicial aquestes denúncies, no deixa de demostrar el nivell de degeneració al qual han arribat les burocràcies sindicals.

Aquesta querella de CCOO és qüestionable, tant per suposar un atac a la llibertat d’expressió, com per tractar de “calúmnia” una denúncia adduint que és una generalització, quan les denúncies de tortures o vexacions a les presons parlen de casos concrets i documentats. De la mateixa manera, és inacceptable que hagi estat admesa per un jutge, encara que tampoc sorprèn.

Aquesta querella resulta tan intolerable que frega l’esperpèntic: un sindicat dedicant-se a “persecucions policials” i a rentar la imatge d’un sistema penitenciari que no és més que la prova més clara de les contradiccions i problemes socials estructurals que el sistema capitalista ni té resolts ni resoldrà, així com una poderosa arma política de repressió. Pretendre que les presons poguessin ser “respectuoses” i “democràtiques”, lliures de vexacions i tortures, tal com sembla considerar CCOO Catalunya, és alguna cosa fora de la realitat. Les denúncies d’abusos, tortures i vexacions són en canvi una constant.
temes relacionats

Política Estat espanyol   /    CCOO   /    Presons

Comentaris

Comentar