×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Bolsonaristes envaeixen el Congrés brasiler: com enfrontar l’extrema dreta?

Envaeixen el Congrés i es dirigeixen psoteriorment al Palau del Planalto, seu de l'Executiu. Lula ha interveningut la Seguretat del DF (que inclou Brasília) davant l'evident connivència de l'Executiu local.

Redacció internacional

diumenge 8 de gener
Facebook Twitter

Centenars de bolsonaristes han envait durant la tarda d’aquest diumenge el Congrés Nacional i s’han dirigit al Palau del Planalto, seu de l’Executiu, donant continuïtat a la seva política reaccionària i antiobrera.

Els fets es donen en el marc de la fugida de l’exmandatari Jair Bolsonaro als Estats Units en els dies previs a l’assumpció de Lula da Silva i del discurs de tancament del govern al capdavant del general Hamilton Mourão, llavors vicepresident, que va encoratjar a mantenir una "forta oposició".

Prop de 80 autobusos amb bolsonaristes arribaven a Brasília en la tarda del dissabte, finançats per empresaris, i han protagonitzat una altra vergonyosa escena, el "Capitoli brasiler", amb clara connivència de la policia federal i del governador del Districte Federal, el bolsonarista Ibaneis Rocha (MDB).

Dies abans, el ministre de Defensa de Lula, José Múcio, havia dit que les mobilitzacions a les casernes policials eren "manifestacions de la democràcia".

L’estratègia del PT per enfrontar l’extrema dreta consisteix en una àmplia coalició amb la dreta tradicional, gran part d’ella colpista de la primera hora durant la destitució de Dilma Rousseff i la presó proscriptiva de Lula que va aplanar el camí al govern de Bolsonaro. En aquesta línia, el manteniment de la confiança en les institucions del degradat vell règim brasiler i la passivitat de les organitzacions obreres, populars i estudiantils que dirigeixen.

Aquesta estratègia fins ara només ha portat a l’enfortiment del bolsonarisme i el corriment de l’agenda política cap a la dreta. Expressió d’això és el fet d’haver encarregat al seu vice president Geraldo Alckmin, un neoliberal que va reprimir durament les lluites de treballadors i professors durant el seu mandat a Sao Paulo, la negociació de les condicions de treball de milions de treballadors al costat dels empresaris.

De fet, mentre les hosts bolsonaristes preparaven el seu "Capitoli", els mitjans del PT es dedicaven a atacar la preparació de l’aturada dels treballadors de repartiment convocat per al pròxim 25 de gener. El resultat és una altra vegada l’extrema dreta als carrers i les lluites obreres sent contingudes.

Diana Assunção, dirigent del Movimiento Revolucionario de trabajadores (MRT), grup que impulsa Esquerda Diário al Brasil, declarava que és urgent que les centrals sindicals organitzin la lluita sense amnistia per a Bolsonaro, els militars i per la revocació integral de totes les reformes antiobreres.

Només la força de la classe treballadora organitzada juntament amb la joventut i els moviments socials pot derrotar als colpistes i la seva política de quitació de drets democràtics, atacs i reformes.


Facebook Twitter
Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l'Ajuntament

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l’Ajuntament

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l’enviament de tancs a Ucraïna

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts