Política Estado Español

Catalunya

Els vídeos de la vergonya: l’1-O des dels enregistraments dels antidisturbis

El mitjà eldiario.es ha tingut accés als vídeos gravats per la càmera dels agents que van intervenir en diversos col·legis on es va celebrar el referèndum català del passat 1-O.

Jaime Castán

@JaimeCastanCRT

dijous 27 de setembre de 2018| edició del dia

En els últims dies eldiario.es ha tingut accés a una quarentena de vídeos on s’observa la intervenció dels antidisturbis de la Policia Nacional en diversos col·legis, gravats des de les pròpies càmeres que les forces de repressió portaven amb si.

Ja vam poder conèixer l’ocorregut aquell primer d’octubre a través dels testimoniatges i enregistraments de les persones que van acudir a votar i van defensar el dret a decidir davant les forces policials del Règim del 78. Imatges increïbles que van mostrar al món com fins i tot persones majors, nenes i joves eren copejades i estirades per la policia per treure-les de les escoles; amb centenars de policies antidisturbis segrestant urnes i carregant contra els veïns que resistien pacíficament.

Ara es fan públiques les imatges que van gravar els propis agents antidisturbis on es pot apreciar la manera d’actuar calculat i desproporcionat dels agents davant les multituds que defensaven un principi democràtic tan bàsic com el dret d’autodeterminació i el referèndum per decidir. Una repressió que recordem va costar 87 milions d’euros i va deixar un saldo d’1.066 ferits.

Els vídeos adonen a més de la fredor amb la qual actuaven les forces repressives, fent bromes com a “"Manyà 24 hores", com es pot escoltar en una dels enregistraments quan tiraven a baix les portes dels col·legis a cop de martell. O fins i tot queden registrats comentaris masclistes brutals, com el qual s’escolta de boca d’un agent: "pels sanfermines dirà que és violació". Comentari aquest últim en referència a el “cas de la Rajada” i en relació a una noia que es mantenia enganxada a un manifestant tractant d’evitar ser apartada per la policia.

El poble català va protagonitzar una mobilització democràtica sense precedents, portant avanci el referèndum de l’1-O i la vaga general del 3-O, en la qual va expressar la voluntat majoritària de construir una república independent i obrir un procés constituent. Aquest dret democràtic bàsic segueix absolutament negat com a senyal d’identitat del Règim del 78, amb la judicatura, la Corona i les forces repressives actuant a l’uníson com a braç executor. L’actuació policial d’aquell 1-O va deixar imatges que han passat a la història com un fet vergonyós i escandalós.
temes relacionats

Repressió policial   /    Repressió   /    Referèndum a Catalunya   /    Independencia de Catalunya   /    Autodeterminació de Catalunya   /    En Català   /    Política Estado Español   /    Catalunya

Comentaris

Comentar