MORDASSA DIGITAL

Amb la vergonyosa abstenció de Podemos, Pedro Sánchez convalida el decret llei ‘mordassa digital’

Amb el 'sí' de PP i Ciutadans, el 'no' d'ERC i l'abstenció d'Unides Podemos, el Govern del PSOE aconsegueix convalidar el decret llei "contra la república digital catalana”, un altre veritable atac a les llibertats democràtiques i d'expressió.

Cynthia Lub

Barcelona | @LubCynthia

dimecres 27 de novembre de 2019| edició del dia

El govern de Pedro Sánchez ha aconseguit convalidar el decret llei de seguretat digital, després del qual es podrà tallar l’accés a internet en circumstàncies excepcionals “que puguin afectar l’ordre públic, la seguretat pública i la seguretat nacional”, qüestió que entitats i experts analitzen com un estat de repressió digital.

Tal com ha anunciat Pedro Sánchez en diverses ocasions, aquesta llei està pensada per a combatre la ‘república digital catalana’, encara que el decret no esmenta en cap moment a Catalunya. El Govern del PSOE va explicar que el decret estava pensat com a “resposta immediata” i “establint un marc preventiu” per a “protegir els drets i llibertats constitucionalment reconeguts i garantir la seguretat pública de tots els ciutadans”.

Per part seva, ERC, JxCat, PNB, EH Bildu i Compromís han votat en contra del decret, i l’han qüestionat i comparat amb la “llei mordassa”. Vergonyosament, Unides Podem ha demanat durant el debat modificacions perquè el Reial decret "compti amb majors garanties judicials i que es protegeixin llibertats i drets fonamentals". Després que la ministra d’Economia, Nadia Calviño, al seu torn de resposta als grups hagi anunciat que el Govern prendria nota dels canvis proposats pel Grup Confederal, la formació lila de Pablo Iglesias ha anunciat la seva abstenció.

És vergonyós que Unidas Podemos no s’oposi rotundament a aquest decret. Mitjançant el Reial decret llei 14/2019 el govern espanyol amplia les seves competències sobre les telecomunicacions de l’Estat, en poder tancar pàgines webs sense ordre judicial. Per a això modifica sis lleis basant-se en els “recents i greus esdeveniments esdevinguts en part del territori espanyol” sense especificar que es tracta de Catalunya i com una “resposta immediata per a evitar que es reprodueixin successos d’aquesta índole”.

Un decret llei que no es limita a Catalunya

No obstant això, l’abast d’aquesta llei no es limita a Catalunya. La seva aplicació pot ser ordenada pel Ministeri d’Economia i Empresa quan consideri que existeixen “raons d’urgència imperiosa” que amenacin “l’ordre públic, la seguretat pública o la seguretat nacional”.

El text diu; “Prèviament a l’inici del procediment sancionador, podrà ordenar-se per l’òrgan competent del Ministeri d’Economia i Empresa, mitjançant resolució sense audiència prèvia, el cessament de la presumpta activitat infractora quan existeixin raons d’imperiosa urgència basada en algun dels següents suposats: Quan existeixi una amenaça immediata i greu per a l’ordre públic, la seguretat pública o la seguretat nacional. Quan existeixi una amenaça immediata i greu per a la salut pública. Quan de la suposada activitat infractora puguin produir-se perjudicis greus al funcionament dels serveis de seguretat pública, protecció civil i d’emergències. Quan creï greus problemes econòmics o operatius a altres proveïdors o usuaris de xarxes o serveis de comunicacions electròniques o altres usuaris de l’espectre radioelèctric.”

D’altra banda, no es limita a la possibilitat de tancar xarxes socials o pàgines webs, també pot actuar sobre elements que necessàriament acompanyen la instal·lació o posada en marxa d’aquests serveis de telecomunicacions, amb el que obre la porta a la intervenció d’infraestructures que puguin allotjar aquest tipus de comunicacions electròniques.

En aquest sentit, el govern podrà intervenir o tancar els servidors que allotgin xarxes social o pàgines webs i, a més, amenaça amb assumir la gestió de les plataformes de les xarxes de comunicació electrònica dels operadors que no cooperin amb la sol·licitud de l’Estat.

Aquest decret llei del govern de Pedro Sánchez no pot sorprendre de la mà d’un partit que ha aplicat contra el poble català la mà dura del 155, amb més detencions, ferits i mutilats. El que és un veritable escàndol és que Unidas Podemos s’abstingui a oposar-se a un decret que és continuïtat de la “llei mordassa” -de la qual no es fa referència en l’acord signat per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per a formar govern- i que donarà via lliure a la repressió de qualsevol manifestació, no sols a Catalunya, sinó a tot l’Estat.

Un gran indicador que el pròxim govern no serà ni “progressista” ni “reformista”, sinó un govern neoliberal disfressat de progressista que es prepara per a reprimir a la joventut enfronti, a la classe treballadora i tots els sectors populars que surtin a lluitar als carrers.
temes relacionats

Govern de coalició PSOE-UP    /    Unidas Podemos   /    Llei Mordassa   /    Pedro Sánchez   /    Pablo Iglesias   /    PSOE

Comentaris

Comentar