×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Rècord històric: la inflació arriba al 7,5% al març en la zona euro

La inflació de març arriba al 7,5%, el màxim des de la creació de l'euro. Els preus dels productes segueixen en alça, amb la conseqüent pèrdua de poder adquisitiu.

Carlos Muro

dimecres 6 d’abril de 2022
Facebook Twitter

L’IPC dels 19 països de la UE ha escalat fins al 7,5% al març, segons les estimacions de l’oficina estadística Eurostat.

La inflació segueix una tendència en alça com a part dels efectes de la guerra a Ucraïna, les sancions a Rússia i les crisis de subministraments. Al febrer es va elevar fins al 5,8%, i aquesta setmana ja és 1,6 punts més alta. El que representa el quart registre històric consecutiu per a la zona euro des que la creació de l’euro en 1999.

Un dels principals factors que impulsen l’alça és el preu de l’energia amb una pujada del 44,7% interanual al març. Aquesta ja era una tendència des de fa diversos mesos, però ha empitjorat amb la guerra. Actualment, Rússia aporta entorn del 40% del gas que importa la UE i el preu d’aquest ha escalat. A més, els aliments, l’alcohol i el tabac pugen el 5%, entre els quals destaquen aquells aliments sense processar, amb una alça del 7,8%. Mentrestant, els béns desvinculats de la indústria energètica pugen un 3,4%.

A Alemanya la pujada de preus arriba al 7,6%, havent de remuntar-se 40 anys enrere per a trobar una xifra semblant. En l’Estat espanyol la inflació interanual creix un 9,8%, una xifra que no s’aconseguia des de mitjan dècada de 1980.

Entre els índexs més elevats, destaquen els països limítrofs amb Rússia: Lituània (15,6%) i Estònia (14,8%), Països Baixos (que va arribar al 11,9%, gairebé 5 punts percentuals més respecte a febrer) i Letònia (11,2%). Xifres més baixes s’han notat en països com Malta amb un increment del 4,6% i França amb el 5,1%.

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, va advertir que la inflació continuarà pujant, encara que confia que “tocarà sostre en dos o tres mesos”.

Aquestes són conseqüències directes de la guerra i de la política de sancions aplicades contra Rússia. Aquestes estan impactant negativament sobre els treballadors i el poble rus, amb la caiguda del ruble i l’augment de la inflació. Però també estan tornant com un bumerang sobre l’economia de la resta del món. En el cas dels països europeus, els governs ja estan demanant “sacrificis” a la seva població per a enfrontar les conseqüències de la crisi, mentre es neguen a tocar els enormes beneficis de les empreses d’energia i les grans multinacionals agroalimentàries.

La lluita contra la inflació, contra la carestia de la vida i per augments salarials d’acord amb la inflació real passen a primer pla, juntament amb altres mesures com la estatización baix control obrer de les empreses d’energia. Mesures perquè la crisi d’aquesta guerra no la tornin a pagar els treballadors en diferents països. Al seu torn, aquesta lluita ha de lligar-se a combatre el rearmament imperialista dels governs, que estan destinant milers de milions d’euros a enfortir l’aparell militar dels Estats imperialistes.


Facebook Twitter

Carlos Muro

Zaragoza | @muro_87

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris