×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Més de 2.000 morts i milers de ferits per un terratrèmol al Marroc

Més de 2000 persones van morir i 1.832 més van patir ferides de diversa gravetat per un sisme de magnitud 7 que va sacsejar el Marroc ahir a la nit, amb epicentre 71 quilòmetres al sud-oest de la turística ciutat de Marrakech.

dilluns 11 de setembre de 2023
Facebook Twitter

Els equips de rescat treballaven aquest dissabte a la recerca de supervivents entre la runa, mentre que les autoritats governamentals van declarar tres dies de dol nacional i van rebre condols dels principals líders mundials.

Segons dades oficials, es van registrar víctimes en una desena de províncies: Al Haouz, -al sud de Marràqueix i propera a l’epicentre-, amb 1.293 morts, seguida de Taroudant (452 víctimes mortals), Chichaoua (191 morts), Ouarzazate (41) , Marrakech (15), Azilal (11), Agadir (5), Casablanca (3), Al Youssufia (1) ia Tinguir (1). Les darreres actualitzacions parlen d’almenys 2000. A això cal afegir-hi els “ferits greus” que, segons el ministeri de l’interior, pugen a prop de 1200.

El butlletí d’alerta sísmica difós per l’Institut Nacional de Geofísica marroquina explica que el terratrèmol, de magnitud 7, va sacsejar la regió septentrional marroquina de Marrakech i es va produir divendres a les 23.11 hora local (22.11 GMT) a 8 quilòmetres de profunditat.

Va tenir el seu epicentre a la localitat d’Ighil, situada uns 80 quilòmetres al sud-oest de la ciutat de Marrakech.

Al poble de Moulay Brahim, a Al Hauz, els equips de rescat treballaven el passat dissabte a la recerca de supervivents entre la runa. A prop d’allà, els veïns cavaven fosses en un turó per enterrar les víctimes, segons un equip de l’agència de notícies AFP present al lloc.

El poble de Tafeghaghte, situat a uns 60 quilòmetres al sud-oest de Marràqueix, va quedar pràcticament destruït íntegrament, segons va poder comprovar un equip de l’AFP.

Mentrestant, l’exèrcit marroquí va desplegar "importants mitjans humans i logístics, aeris i terrestres", com a equips de recerca, de rescat i va muntar un hospital de campanya a Al Hauz, va aportar l’agència de notícies estatal MAP.

El sisme també es va sentir a ciutats costaneres com la capital Rabat, Casablanca o Esauira, igual que a diverses províncies de l’oest d’Algèria, el país veí cap a l’est, però el seu departament de defensa civil va descartar danys o víctimes. Els mitjans marroquins van informar que va ser el sisme més potent registrat.

La Creu Roja Internacional va alertar que el Marroc podria necessitar "mesos i fins i tot anys" d’ajuda per reconstruir les zones afectades, tal com va passar amb el terratrèmol de Turquia i Síria a principi d’any, i va alertar que ara vénen 24 a 48 hores "crítiques" .

"Preveiem molts mesos i fins i tot anys de resposta", va dir Hossam Elsharkawi, director regional per a l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica de la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja (IFRC).

Els equips de la Mitja Lluna Roja marroquina es van desplegar immediatament al terreny per "avaluar la situació, donar suport a les operacions de recerca i rescat i portar ajuda a les poblacions damnificades, en coordinació estreta amb la IFRC i les autoritats locals", ha destacat comunicat de la Creu Roja Internacional.

L’assistència brindada és múltiple i inclou des de primers auxilis, suport psicològic i ajuda al transport dels ferits als hospitals.

Tot i això, han advertit que "algunes de les zones més afectades són remotes i muntanyenques, i per tant de difícil accés".

Entre els anuncis de solidaritat i condol de tot el món, Algèria va anunciar l’obertura del seu espai aeri als avions amb ajuda humanitària per a les víctimes del sisme del Marroc, país on havia tancat la circulació d’avions civils i militars el setembre del 2021 arran d’un conflicte bilateral.

Marroc experimenta terratrèmols amb freqüència a la seva regió septentrional, a causa de la seva posició entre les plaques africana i euroasiàtica. El 2004, almenys 628 persones van morir i 926 van resultar ferides quan un terratrèmol va colpejar Alhucemas, al nord-est del país.

Mentre que el 1980, el terratrèmol a El Asnam de magnitud 7,3 a la veïna Algèria va ser un dels sismes més destructius de la història contemporània, deixant 2.500 morts i almenys 300.000 persones sense llar.

Cinisme i hipocresia de la monarquia marroquina i limperialisme europeu

Davant la magnitud de la tragèdia la Casa Reial del Marroc va disposar "un duel nacional de tres dies, amb banderes a mig pal a tots els edificis públics". De la mateixa manera, líders d’UE han donat "el seu condol més sentit" per les víctimes del sisme en una carta a Mohammad VI, així com el Papa i els dels Estats Units, Israel, Argentina i altres països que van oferir ajuda humanitària.

Però més enllà dels gestos, la hipocresia i el cinisme davant de la catàstrofe que pateix el poble marroquí no té límits. La monarquia de Mohamed VI viu a l’opulència, mentre la majoria del poble treballador al Marroc viu en construccions de tova, hi ha zones rurals abandonades a la seva sort pel govern, on una ambulància no arriba perquè no tenen ni carreteres, ni hospitals ni infraestructura.

Una monarquia reaccionària que, a més, és un dels principals socis de l’imperialisme espanyol i francès per garantir l’espoliació dels seus recursos, els del Sàhara i actuar com a gendarme assassí de les fronteres del Sud d’Europa.

La solidaritat davant la catàstrofe del poble marroquí només vindrà de la classe treballadora i dels sectors populars, que són els que estan patint les conseqüències principals d’aquest desastre.


Facebook Twitter
L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Lawfare, malmenorisme i restauració del règim. Com sortir d'aquest cercle viciós?

Lawfare, malmenorisme i restauració del règim. Com sortir d’aquest cercle viciós?

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"