×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Congrés vota en contra de la llei per a legalitzar el cànnabis amb els vots negatius de PSOE, PP i Vox

Aquest dimarts el Congrés dels diputats ha votat amb 263 vots en contra, 75 a favor i 9 abstencions la proposta de llei proposada per Más País per a despenalitzar l'ús i consum de cànnabis i secundada per Unides Podemos, la CUP i EH Bildu.

Jaime Castán

dimecres 20 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

Un dels projectes estrella de Más País ha estat la proposta d’una Llei Integral del Cànnabis, per a legalitzar i regular el consum d’aquesta substància, i que va comptar amb el suport d’Unidas Podemos, la CUP i EH Bildu.

No obstant, aquest dimarts s’ha produït la votació en el Congrés que ha comptat amb l’oposició a la llei del PSOE, PP i Vox, imposant-se d’aquesta manera el ‘no’ amb 263 vots enfront de 75 vots a favor i 9 abstencions.

La proposta defensada pel partit d’Íñigo Errejón partia del fet que el consum de cànnabis és una realitat molt estesa avui en l’Estat espanyol, malgrat la seva il·legalitat i que, per tant, la seva regularització és necessària per “tres motius molt senzills: per salut, per economia i per llibertat".

Un dels arguments principals d’Errejón ha estat la creació d’ocupació i els avantatges fiscals que per a l’Estat pot tenir el fet de treure de l’economia submergida aquest negoci que, d’una altra manera, només continuarà “beneficiant les màfies”. Segons el projecte, s’aplicaria un 35% d’impostos en la seva comercialització, dels quals el 60% estaria destinat a finançar la sanitat pública.

De la mateixa manera, regular el seu consum al nivell d’un altre consum de drogues com el tabac o l’alcohol facilitaria el tractament i la gestió mèdica dels casos d’abusos i addiccions, així com la garantia de la seva qualitat, amb els seus corresponents controls i etiquetatges, que contempla el projecte legal.

La llei que reconeix “el valor i caràcter universal, cultural, sociològic, lúdic, recreatiu, medicinal, comercial i industrial de la planta ‘Cànnabis Sativa L’ en totes les seves varietats”, així la seva aprovació suposaria un avanç clar en tractar de començar a superar la repressió i criminalització que s’hagi després del consum d’aquesta substància.

Malgrat això, PP i Vox han qüestionat des de posicions totalment conservadores i reaccionàries la proposta de llei, fent eix en els problemes de salut que implica el consum de cànnabis. Si bé la seva alternativa passa per mantenir la repressió i persecució del seu consum.

Una posició moralista en la qual també ha caigut el “progressista” PSOE malgrat deixar oberta la possibilitat de regular el cànnabis per a possibles usos medicinals, però no per a usos recreatius ni de cap altre tipus.

Aquests sectors conservadors criminalitzen el consum de cànnabis, mentre normalitzen i fins i tot promouen el consum d’un altre tipus de drogues que generen problemes socials i de salut més greus, com l’alcohol, o que suposen un gran benefici empresarial, com són els medicaments de la indústria farmacèutica.

I amb un clar menyspreu de classe en això, ja que el cànnabis és una substància associada sobretot a la joventut i a sectors populars, que són els qui sofreixen les conseqüències repressives i la criminalització per la seva utilització.

Per això no sols és una qüestió de màfies, ni d’alleugerir a la policia la sobrecàrrega de sancions que han d’aplicar en el seu fracassat intent de “combatre” el narcotràfic, com planteja Errejón, sinó sobretot es tracta de posar fi a aquesta persecució, criminalització i control policial en els barris populars.

Sense perdre de vista que la legalització també és una oportunitat de negoci capitalista i aquesta proposta de Más País obriria també aquesta possibilitat. Si bé la proposta també recull limitacions en temes de publicitat o patents. Però no cal descartar que, com comença a ocórrer en altres països com Mèxic, l’establishment acabi donant suport a la regularització com una oportunitat per a continuar enriquint-se.

En qualsevol cas, la proposta de Más País cau en sac trencat en dependre de l’aprovació del PSOE, que està en contra. No obstant, serveix a la formació d’Errejón per a posicionar-se “a l’esquerra”, al mateix temps que sosté al propi PSOE en el Govern.

Consignes com la legalització del cànnabis o la reducció de la jornada laboral que ve plantejant Errejón en l’últim temps, però amb clares limitacions, no pot fer-se de la mà del PSOE ni en el marc del Règim del 78, sinó justament enfrontant-los. Només a través de la mobilització, lluitant des dels centres de treball i els barris poden imposar-se fins al final.


Facebook Twitter

Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

@JaimeCastanCRT

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó

Lawfare, malmenorisme i restauració del règim. Com sortir d'aquest cercle viciós?

Lawfare, malmenorisme i restauració del règim. Com sortir d’aquest cercle viciós?