×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Condemna a Cristina Kirchner: una sentència proscriptiva que no busca combatre la corrupció sota el seu govern

Condemnen a la vicepresidenta d'Argentina a 6 anys de presó per administració fraudulenta en perjudici de l'administració pública i inhabilitació especial perpètua per a exercir càrrecs públics.

Larisa Pérez

dimecres 7 de desembre de 2022
Facebook Twitter

Una condemna que mostra l’objectiu proscriptiu d’una casta judicial que no ha votat ningú, però cerca decidir de manera antidemocràtica qui pot ser candidat i qui no; a qui es pot votar i a qui no. En aquest marc, Cristina Kirchner -sota els governs de la qual sí que va haver-hi corrupció, igual que sota tots els governs capitalistes- utilitza aquesta persecució per crear un discurs polític que tria parlar de “lawfare” per callar l’ajust que aplica el Govern del Frente de Todos.

Els jutges Andrés Basso, Jorge Gorini i Rodrigo Giménez Uriburu van donar a conèixer aquest dimarts a la tarda la sentència en el judici que investigava la denúncia d’irregularitats en l’adjudicació d’obres públiques viàries a la província de Santa Cruz (sud de l’Argentina) per beneficiar a l’empresa Austral Construccions, de Lázaro Báez, sota els governs de Néstor i Cristina Kirchner (2003-2015). Van resoldre condemnar a l’actual vicepresidenta Cristina Fernández de Kirchner (CFK) a la pena de 6 anys de presó i inhabilitació especial perpètua per exercir càrrecs públics, per considerar-la autora penalment responsable del delicte administració fraudulenta en perjudici de l’administració pública.

La sentència es dona a conèixer enmig de l’escàndol polític per les filtracions il·legals que despullen la connivència entre jutges, empresaris i funcionaris macristes. Un d’ells és, precisament, Julián Ercolini, actualment jutge federal i impulsor de la Causa Serveis viaris en els seus començaments.

Aquest mateix cas, alhora, va posar en evidència que aquestes suposades converses van ser obtingudes mitjançant espionatge il·legal. El règim capitalista en el seu conjunt exhibeix la seva podridura en les seves disputes de poder, mentre a banda i banda de l’esquerda coincideixen a aplicar els plans d’ajust de l’FMI i la pobresa afecta al 43,1% de la població al país.

La mateixa condemna van rebre l’empresari Lázaro Báez, José López -exsecretari d’Obres Públiques- i Néstor Periotti -el extitular de la Direcció Serveis viaris Nacionals-, mentre que altres funcionaris imputats, Juan Carlos Villafañe, Mauricio Collareda, Raúl Daurich, Raúl Pavesi i Raúl Santibañez van tenir penes de menys anys. L’exministre de Planificació Federal i exdiputat Julio De Vido va ser absolt de tots els càrrecs, el mateix que Héctor Garo, Claudio Abel Fatala, i Carlos Kirchner (cosí polític de la vicepresidenta) que va ser sobresegut. A pesar que els fiscals Luciani i Mola havien realitzat la seva acusació sobre la base del delicte de l’associació il·lícita, els jutges van resoldre absoldre als imputats d’aquesta acusació. El tribunal va disposar el decomís de 84.835.227.300 de pesos argentins, actualitzats al moment en que la sentència quedi ferma sobre la base de "els efectes del delictes".

Les condemnes no són d’aplicació efectiva encara, perquè és una sentència de primera instància que pot ser apel·lada en instàncies superiors com la Cambra de Cassació, i després la Cort Suprema, on recentment quedaria com a sentència ferma. La Cort va ser clau per al desenvolupament del judici Serveis viaris quan al juny d’enguany Horacio Rosatti, Ricardo Lorenzetti, Juan Carlos Maqueda i Carlos Rosenkrantz van rebutjar per unanimitat tots els plantejaments de nul·litats de les defenses, molts dels quals es van mostrar en les audiències d’al·legats, i van habilitar aquesta sentència.

Aquesta sentència a més podria portar a la reobertura d’altres causes, com en l’altra causa coneguda com Hotesur-Los Salzes, on la Cambra ja està revisant l’apel·lació als sobreseïments de la vicepresidenta i els seus fills, Máximo Kirchner i Florencia, entre altres.

Un judici amb moltes irregularitats que no ha investigat la corrupció

El caràcter persecutori d’aquesta condemna queda en evidència amb la inhabilitació per exercir càrrecs públics, i corona un procés judicial que va tenir com a objectiu buscar la proscripció política de Cristina Kirchner i de cap manera combatre la indubtable corrupció que va haver-hi sota els governs kirchneristes -els casos de José López, mantingut durant anys en el seu càrrec per responsabilitat de CFK, i tants altres, així ho evidencien- i sota tots els governs capitalistes.

La utilització de la figura d’associació il·lícita en la comanda de condemna pel fiscal Luciani va servir per arribar al judici i que no prescrigui el delicte, però en la sentència es torna a mostrar que cau. És la mateixa figura que s’usa per a perseguir i estigmatitzar a moviments socials i l’esquerra.

La condemna i la comanda antidemocràtica de la inhabilitació per exercir càrrecs públics tornen a deixar en evidència l’objectiu d’aquestes causes judicials, utilitzades com a mitjà de persecució o proscripció. Qualsevol restricció a les llibertats democràtiques demà podrà ser realitzada contra lluitadors obrers i populars i, també, contra l’esquerra.

Encara que el judici ha deixat a la vista indiscutits elements de parcialitat i persecució política, la denúncia per part del Frente de Todos serveix per armar un discurs polític que corre la vista de l’ajust brutal i la crisi econòmica que va travessar tot l’any i s’aprofundirà cap endavant. Per realitzar aquest ajust, oculten també que no han estat sols, ja que al moment de votar l’acord amb l’FMI i el pressupost 2023, van tenir l’enorme ajuda de Juntos por el Cambio dins del Congrés.


Facebook Twitter
Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó

Lawfare, malmenorisme i restauració del règim. Com sortir d'aquest cercle viciós?

Lawfare, malmenorisme i restauració del règim. Com sortir d’aquest cercle viciós?