×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Argentina: aquest dimarts comença el debat article per article de l’antipopular “Llei Òmnibus” de Milei

Segueix la "rosca" entre el Govern, l'oposició i els governadors a l'Argentina. La llei inclou facultats “de monarca” per a Milei, privatització d'empreses públiques i penes de presó per manifestar-se, entre altres. Les assemblees de barri decideixen els seus pròxims passos. Algunes ja discuteixen convocar-se aquest dimarts a les 18 hores en Congrés, al costat de l'esquerra i organitzacions socials. Què faran els sindicats? I el peronisme?

Redacció internacional

dimarts 6 de febrer
Facebook Twitter

El divendres 2 en el Congrés argentí es va votar "en general" la Llei Òmnibus proposada per Llibertat Avanza, el partit de Milei. Però encara no hi ha Llei. Ni tan sols “mitja sanció”. Aquesta setmana continua el debat “en particular”, es a dir, article a article.

L’inici de les sessions està previst per a aquest dimarts a les 14 hores. No obstant això, el Govern segueix les seves negociacions amb l’oposició i els governadors. Discuteixen diners, sobretot. Al mateix temps, sap que la nova convocatòria al recinte convocarà també les protestes fora del Congrés, que la setmana passada es van convertir en el principal fet polític. Milers d’assembleistes arribats des del Gran Buenos Aires i els barris portenys van protagonitzar una combativa mobilització al costat de militants d’esquerra, moviments socials, joves i col.lectius culturals.

Així com segueix la "rosca" dels de dalt, aquest cap de setmana van seguir les assemblees, reunions i debats entre aquests sectors que van ser als carrers la setmana passada. El rebuig a la Llei però també a l’intent d’imposar-la amb gasos i cos de porra, és absolut. Les forces estàn intactes. L’objectiu és sumar forces i tornar als carrers, amb la forma que sigui millor. Perquè la conclusió de la setmana passada és que aquest missatge de rebuig i combativitat de les tres jornades que van donar alguns milers és seguit amb simpatia per milions. I amb preocupació pel Govern, que ve intentant imposar el seu protocol repressiu amb més violència cada dia.

L’escandalós operatiu antimanifestacions de Bullrich va motivar que en les últimes hores sindicats de premsa i organismes de drets humans realitzessin una presentació davant la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), perquè intervingui de manera urgent i exhorti a l’Estat argentí a ajustar-se a les convencions internacionals que garanteixen les llibertats democràtiques.

Alerta: facultats delegades, privatitzacions, presó per protestar

La discussió en particular posarà en el centre tots els punts que el Govern va aconseguir mantenir de la seva reaccionària Llei. Una de les més qüestionades són les “facultats delegades”, és a dir un permís perquè el ultradretà Milei prengui decisions que excedeixen les potestats del President (que ja són moltes). Gairebé un monarca. Com va analitzar la nostra cronista parlamentària Jesica Calcagno, en l’últim text conegut, la delegació de facultats te abast a 6 àrees: econòmica, financera, de seguretat, tarifària, energètica i administrativa. Regiria fins al 31 de desembre de 2024 i serien prorrogables pel Congrés per un any més.

És greu. Com va denunciar el Front d’Esquerra i altres forces, això significa que el Govern podria tornar a imposar articles que van haver de ser trets de la llei, o altres més reaccionaris encara. No pot passar aquesta clàusula totalment autoritària.

Un altre dels punts clau són les privatitzacions d’empreses públiques per a lliurar-les als amics del poder. En l’última proposta, com analitza Calcagno, “les 30 empreses públiques es presenten en 4 paquets i articles diferenciats i que en tot cas alguns blocs puguin votar algun paquet i un altre no.

Mantenen en el nou llistat a Aerolínies Argentines, Ferrocarrils i Télam. L’articulat es manté dins dels termes de la legislació "menemista”. És a dir que es manté vigent l’atac privatitzador llibertari, que a més implicaria tancaments d’algunes d’aquestes empreses i milers d’acomiadaments, com ja van avançar alguns funcionaris.

Un altre dels punts més greus per als sectors populars és la criminalització de la protesta, utilitzant lleis creades pel dictador Onganía (1969). Manifestar-se, al carrer o en qualsevol espai al costat de més de 30 persones, es converteix en un delicte no excarcelable. Poden condemnar-te a 5 anys de presó. Un deliri total, que ja ha estat criticat per les organitzacions internacionals.

Siguem milers als carrers!

El debat en el recinte va ser seguit per centenars de milers de persones, és cert. Però el que va succeir als carrers aquests dies ho van veure milions. Els cartells de treballadors, mestres, veïns, jubilats, artistes, militants, els seus testimoniatges davant els mitjans, els seus rostres gasats però convençuts de seguir aquí. L’exigència a la CGT al fet que aparegui i convoqui a l’atur general.

Aquest pronunciament dels qui van triar manifestar el seu rebuig al pla de Milei és fonamental. És un missatge per als milions que s’oposen però esperen a les seves direccions polítiques o sindicals, que en aquests dies s’han esborrat.

Per això és important seguir mobilitzats. Amb el protagonisme de les assemblees de barri, amb la força de la joventut, amb l’esquerra que dona baralla en el recinte i la Plaça. Sumant als sindicats i seccions que seran colpejats per les privatitzacions, com SiPreBA (Sindicat de Premsa de Buenos Aires, que va estar aquest dijous i divendres), els ferroviaris de la línia Sarment del ferrocarril, les i els aeronàutics, la Central de Treballadors de l’Argentina (CTA) i l’Associació de Treballadors de l’Estat (LLIGUI) que també es veuen afectats. Les assemblees seran el gran aliat per a resistir aquest atac. Cal soldar aquesta unitat en aquestes setmanes.

NO a les facultats delegades, NO les privatitzacions. A baix la Llei Òmnibus


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris