×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Prou d’Estat d’alarma: recuperem els carrers i que la crisi la paguin els capitalistes

Diferents iniciatives de l'esquerra política i sindical al costat de plataformes socials reivindiquen aquests dies el dret a la manifestació seguint les mesures de seguretat. Des del Corrent Revolucionari de Treballadores i Treballadors apostem per trencar la suspensió d'aquest dret fonamental per a la classe treballadora mentre el Govern es mostra permissiu amb la dreta.

Facebook Twitter

Des que comencés la crisi pel COVID-19 i la implementació de l’Estat d’alarma, el Govern “progressista” del PSOE i Unidas Podemos ha utilitzat a l’Exèrcit i als diferents cossos policials per a reprimir i contenir a la població a les cases seves.

Aquestes forces repressives han tingut total llibertat per a reprimir i multar al carrer, especialment en barris on el confinament es fa més difícil per les condicions d’amuntegament en les quals es veuen obligades a viure les famílies. S’acumulen ja gairebé un milió de multes concentrades en els barris populars, emparades per la llei mordassa que el govern progressista mai va derogar.

L’ús d’aquestes mesures autoritàries utilitzades avui pel PSOE, Podemos i Izquierda Unida, també han servit per a reprimir i acabar amb qualsevol mena de protesta obrera. Incloses aquelles on les treballadores i treballadors exigien mesures per a impedir els contagis.

No obstant això, i sense que sorprengui a ningú, aquest atac al dret fonamental de manifestació i reunió s’ha mostrat inflexible per a uns però no per a uns altres. Exemple d’això han estat les concentracions en el barri de Salamanca que han gaudit de tota flexibilitat i permissivitat de la policia o l’aprovació per delegació del govern de les mobilitzacions promogudes per VOX per al 23 de maig mentre prohibeixen protestes de l’esquerra.

El discurs del Govern per a emparar aquesta mesura autoritària passa per arguments sanitaris, evitant aglomeracions que evitin el contagi massiu. Un missatge completament contradictori amb les mesures adoptades en els últims dos mesos, especialment amb el manteniment del treball no essencial sense garantir condicions de seguretat i afavorint aglomeracions en els transports públics; o com l’últim anunci sobre l’acceptació del període de rebaixes a les botigues físiques després de la petició de les grans empreses del sector.

Mesures que evidencien que els arguments sanitaris del Govern s’esfumen quan es tracta de salvaguardar els interessos dels grans capitalistes a costa de la nostra salut i les nostres vides.

Per a acabar amb aquestes mesures que restringeixen drets fonamentals hem d’impulsar des de les organitzacions obreres i de l’esquerra, les mobilitzacions necessàries per a barallar per les nostres reivindicacions, oposar-nos a la política de rescat als capitalistes i lluitar per mesures que els facin pagar la crisi a ells i resolguin els problemes de desocupació i pobresa que escalen dia a dia. Per a això no hem d’esperar que l’administració pública, sigui com sigui, legisli per a crear un marc legal que permeti la manifestació en temps de covid, és hora de prendre els carrers prenent totes les mesures necessàries per a evitar el risc de contagis.

Els mateixos Governs que avui busquen anticipar-se a la creació d’un marc legislatiu -com la Generalitat de Catalunya- només busquen imposar noves regles per al seu benefici, encotillant les mobilitzacions en un nou marc legal que vol limitar el dret de manifestació a actes simbòlics amb aforament limitat. Després no tindran cap problema en reprimir les protestes i manifestacions, bé sigui per sortir a lluitar contra les retallades i els ajustos, o defensar el democràtic dret del poble català a votar, com va succeir a Catalunya el passat octubre.

Des del CRT ens adherim a totes aquelles convocatòries de mobilització que plantegin trencar aquesta “nova normalitat”. Com va ser el cas de la concentració enfront del Congrés durant la pròrroga de l’Estat d’alarma aquest 20 de maig. O la iniciativa “Recuperem els carrer” que va començar a impulsar concentracions en les diferents places i carrers dels barris populars a Catalunya. Protestes que no sols denuncien la retallada de llibertats sota l’Estat d’alarma, sinó també les mesures del govern que pretenen que aquesta crisi, tal com va passar en 2008, la paguem la classe treballadora i els sectors populars.

D’altra banda, aquest dissabte 23 a Barcelona es realitzarà una concentració a la Plaça Sant Jaume convocada per la Plataforma 3 d’Octubre, el la qual participem, sota el lema "Desconfinem drets i llibertats". Els tres eixos de la concentració són la defensa del dret a la protesta, denúncia de la recentralització per part de l’Estat i contra la repressió que les forces de seguretat estan realitzant durant aquesta crisi. Des del CRT considerem que aquestes denúncies de les retallades de dret i llibertats no poden anar desvinculades dels processos de lluita actuals, com la vaga de Nissan i la defensa d’un programa anticapitalista. Per això vam proposar que la vaga de Nissan i la solidaritat amb ella tingués presència, la qual cosa tindrà en l’acte en la presentació

També a Saragossa aquest dissabte 23 de maig la Coordinadora Antifeixista convoca a les 12hs al Paranimf amb els lemes "Parem el discurs al feixisme, per una sanitat pública, per una educació pública per un habitatge digne, per les llibertats i que la crisi la paguin els rics". Lemes que ens semblen correctes però insuficients ja que hauria d’incloure’s, com a mínim, no sols unes consignes com les que CRT està aixecant sinó la crítica al govern per la seva actuació a Madrid prohibint la mobilització de l’esquerra.

A Madrid diferents organitzacions que participem de la roda de premsa enfront del Congrés, estem proposant i organitzant una manifestació per a juny, per a això estan convocades reunions en els pròxims dies. Al mateix temps, en diferents barris de la ciutat com Vallecas o Carabanchel, els veïns i col·lectius antifeixistes han començat a mobilitzar-se.

Que la crisi del coronavirus ha accelerat la crisi econòmica és una realitat. Com ho és que el pla del govern “progressista” no és diferent al del 2008: ajustos, rescats i apuntalar els interessos de les grans empreses. Mentrestant, per a la classe treballadora, acomiadaments, atur, més precarietat i més condicions de misèria. L’única sortida en la qual no paguem la crisi els de sempre, és imposar un pla d’emergència perquè la crisi la paguin la grans fortunes i empreses.

Organitzem-nos en els centres de treball, d’estudi i al costat dels moviments socials, per a trencar amb la suspensió del dret de manifestació. Perquè no sigui la dreta, amb la permissivitat del govern, la que ocupi els carrers, fa falta una esquerra valenta que surti als carrers a exigir mesures urgents per una desescalada en favor de la classe treballadora.


Facebook Twitter
Així expulsen les PAU i les notes de tall d'FP a milers de joves de l'educació

Així expulsen les PAU i les notes de tall d’FP a milers de joves de l’educació

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”