×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

l’Iran executa al primer manifestant condemnat a mort mentre continuen les protestes

El Govern iranià executava aquest dijous a un manifestant que havia estat acusat de "enemistat contra Déu" per haver participat en les protestes contra el règim. Aquesta setmana el país va viure una jornada de tres dies d'atur cívic després de l'anunci d'una possible dissolució de la Policia de la Moralitat, que va ser considerat com a insuficient pels manifestants.

Redacció internacional

dissabte 10 de desembre de 2022
Facebook Twitter

l’Iran anunciava aquest dijous la primera execució d’un manifestant condemnat a mort per participar en les protestes que sacsegen el país des de mitjans de setembre.

Mohsen Shekari va ser executat després que fos condemnat a mort el 29 de novembre per un Tribunal Revolucionari pel càrrec d’"enemistat contra Déu". Se l’acusava de "bloquejar un carrer i crear terror a Teheran", segons va informar l’agència Mizan, del Poder Judicial. És a dir, càrrecs que es podrien aplicar a pràcticament qualsevol dels manifestants que ha sortit als carrers en els últims 80 dies.

Shekari és el primer manifestant executat per la seva participació en les protestes que sacsegen l’Iran des de la mort de Mahsa Amini a mitjans setembre, després de ser detinguda per la Policia de la moral per portar malament el vel islàmic.

Les revoltes van començar per la mort de la jove kurda de 22 anys, però han evolucionat i ara els manifestants demanen el final de la República Islàmica.

Les autoritats judicials han condemnat a mort a 11 persones fins ara per la seva participació en les mobilitzacions i a un número indeterminat a penes de presó. Amnistia Internacional ha denunciat que almenys 28 dels 2.000 acusats per les protestes s’enfronten a penes de mort.

En els gairebé tres mesos de protestes han mort més de 400 persones i almenys 15.000 han estat detinguts, segons l’ONG Iran Human Rights, amb seu a Oslo.

Enmig de la crisi creixent l’inici d’aquesta setmana es va divulgar una informació confusa que assegurava que el Govern dissoldria la Policia de la Moral com a gest per a intentar aplacar les protestes. No obstant això, els sectors conservadors van sortir a desmentir-ho immediatament, quedant l’anunci sense confirmar.

Això no va fer més que enfurir als manifestants que van declarar tres dies de vaga, que en els fets es va convertir en una sort d’atur cívic amb pes en algunes ciutats que van veure el comerç tancat, i manifestacions en diferents punts del país.

La setmana de protestes va tenir una jornada significativa aquest dimecres 7, quan es va celebrar el Dia de l’Estudiant, i la joventut va sortir, marxar i expressar-se en forma massiva. Universitàries i secundàries són un sector clau de les protestes i han adquirit un singular protagonisme amb el córrer de les setmanes.

Els estudiants de la Universitat Amir Kabir a Teheran van commemorar el seu dia llançant protestes i corejant consignes contra el règim com "Mort al dictador!" o “Amb o sense hijab, ens dirigim a una revolució!”. Malgrat les fortes mesures de seguretat, els estudiants que protestaven van poder travessar les línies de seguretat del campus i de les unitats Basij del règim. Imatges similars, que van incloure la repressió de la Policia, es van viure en les principals ciutats del país.

L’intent fallit i tardà d’anunciar la suposada dissolució de la Policia de la Moral no va servir per frenar les protestes que estan per ingressar en el seu tercer mes. Per contra és possible que l’execució de Shekari faci esclatar noves manifestacions, en un moment en què els manifestants ja no canten només per justícia per a Amini o contra la Policia de la Moral, sinó per la caiguda del règim.


Facebook Twitter
Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya