×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Zelenski parla al Congrés dels Diputats i demana més armes i sancions

Després d'intervenir davant el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, Zelenski s'ha dirigit per videoconferència al parlament espanyol.

EsquerraDiari.cat

dimarts 5 d’abril
Facebook Twitter

Primer ha pres la paraula la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. Després de la intervenció de Zelenski, ha tancat l’acte el president espanyol, Pedro Sánchez. Zelenski ja ha parlat en més d’una desena de parlaments d’altres països des que va començar la guerra.

La presidenta del congrés ha expressat “que la batalla d’Ucraïna per la seva llibertat és la nostra batalla”. I que aquesta guerra no sols ataca la sobirania d’Ucraïna, sinó que pretén “atacar els valors genuïnament europeus”. Va destacar també la unió d’Europa “per a defensar la pau i per a aïllar i sancionar a l’agressor”. “Ens sentim ucraïnesos”, ha assegurat. I li ha donat pas a Zelenski.

El president d’Ucraïna ha intervingut per menys de 15 minuts, després d’una reunió davant el Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Allí havia sol·licitat més sancions per a Rússia.

“Per què Rússia va venir a la nostra casa? Vol destruir el nostre poble i la possibilitat de viure sense dictadura”, ha assenyalat Zelenski. “Rússia ha vingut amb la guerra a la nostra terra, i no ahir o abans-d’ahir, fa molt. A partir de 2014, a partir de l’ocupació de la nostra Crimea, després amb la guerra en el Donbás i ara, amb aquesta agressió a escala de gran guerra”, ha assegurat.

El president Ucraïnès, que utilitza el discurs de la "defensa de la democràcia" i els "valors europeus" contra el que anomena la dictadura de Putin, també ha comparat la invasió russa amb el bombardeig de la Legió Còndor alemanya i l’Aviació Legionària italiana sobre la localitat de Guernica: “Estem a l’abril de 2022, però sembla que estem a l’abril de 1937, quan el món es va assabentar de l’atac a la vostra ciutat, Guernica”.

Una declaració carregada de cinisme, tenint en compte que el seu exèrcit està integrat per reconeguts neo-nazis com els del batalló Azov. Els qui, en 1937, no haurien estat al costat del poble treballador de Guernica, sinó amb els qui el bombardejaven. Però això no va importar perquè rebés l’aplaudiment unànime del Congrés dels Diputats, des de Podemos a VOX.

En les seves apel·lacions a la "democràcia", tan aplaudides en el Congrés espanyol, també es va amagar sota la catifa el fet que Zelenski ve de prohibir a més d’una dotzena de partits polítics a Ucraïna, i que ja havia prohibit al Partit Comunista molt abans de la guerra. Tot un exemple de "democràcia"!

Zelenski ha utilitzat la seva intervenció per a demanar més sancions a Rússia i sol·licitar que continuï l’enviament d’armes espanyoles a Ucraïna. També ha agraït a les empreses espanyoles que van suspendre les seves activitats a Rússia, però ha sol·licitat a unes altres que encara continuen comerciant en aquest país que deixin de fer-lo.

En el tancament de l’acte, Pedro Sánchez ha ratificat que es continuaran enviant armes a Ucraïna i que continuaran les sancions. El discurs del president de govern ha estat aplaudit per tots els diputats i senadors, amb l’única excepció de la bancada de VOX. D’aquesta manera, amb l’acte de suport al govern de Zelenski, el govern espanyol ha aconseguit escenificar una àmplia “unitat nacional” darrere de la seva política davant la guerra.

Les polítiques de rearmament militarista de l’imperialisme espanyol, les polítiques de sancions, així com les comandes de “sacrificis” al poble treballador per les conseqüències de la guerra, compten amb l’aval de l’oposició de dreta. Alguna cosa que podria fins i tot aprofundir-se en els pròxims dies amb la concreció d’alguna mena de “pacte d’Estat” entre el govern "progressista" i la dercha del PP.

En el cas de Podemos i Esquerra Unida, que formen part del govern, han qüestionat en algunes declaracions a l’enviament d’armes, però mantenen la seva presència com a ministres en el gabinet. És a dir, que el que qüestionen amb la boca petita, ho secunden amb la seva presència com a part del govern.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat