×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Xina realitza exercicis militars sense precedents al voltant de Taiwan

L'exèrcit xinès dispara diversos míssils balístics en exercicis que els mitjans estatals emmarquen com un assaig d'un pla de guerra per a “la reunificació”.

EsquerraDiari.cat

dijous 4 d’agost de 2022
Facebook Twitter

La Xina ha disparat diversos míssils balístics en les aigües que envolten Taiwan com a part dels exercicis militars de gran escala en resposta a la visita de la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, a l’illa autònoma.

Els mitjans estatals xinesos van dir que els simulacres amb foc real en sis àrees al voltant de Taiwan van començar al migdia d’hora local de dijous i continuaran fins a la mateixa hora del diumenge.

El coronel principal Shi Yi, portaveu del Comandament del Teatre de l’Est de la Xina, va dir en un comunicat difós pels mitjans estatals que les forces de coets en múltiples llocs en el continent van llançar diversos tipus de míssils en aigües designades enfront de la costa est de Taiwan.

Els míssils portaven ogives convencionals i tots ells van aconseguir els seus objectius amb precisió, va dir, i va agregar que l’objectiu dels simulacres era provar la precisió de les armes i la capacitat per negar l’accés o el control d’una àrea a l’enemic.

Els coets, de tipus PCL-191, van ser llançats des de Pingtan, una illa enfront de la costa de la província de Fujian enfront de Taiwan. El PCL-191 pot transportar vuit coets de 370 mm per aconseguir objectius de fins a 350 km o dos míssils balístics tàctics Fire Dragon 480 de 750 mm capaços de volar fins a 500 km. El portaveu del Ministeri de Defensa xinès, Tan Kefei, va dir que els simulacres apuntaven clarament a la col·lusió entre Taiwan i els Estats Units.

El Ministeri de Defensa de Taiwan va confirmar els llançaments, identificant-los com a míssils balístics de classe Dongfeng. Va dir que les armes van ser disparades en aigües al nord-est i sud-oest de Taiwan al voltant de les 13.56 hora local, i va condemnar els exercicis com a “accions irracionals que soscaven la pau regional”.

L’última vegada que la Xina va disparar míssils contra aigües al voltant de Taiwan va ser en 1996, en el període previ a la reelecció del president Lee Teng-hui, qui havia visitat Estats Units l’any anterior. Pequín, que havia amenaçat amb “greus conseqüències” per la visita de Pelosi, reclama a Taiwan com a seva i no descarta l’ús de la força per a prendre el control de l’illa.

La visita de Pelosi a Taiwan el passat dimecres va ser la primera d’un president en funcions de la cambra, el tercer polític de major rang als Estats Units, en 25 anys, i va ser vista per la Xina com una provocació després de reiterats advertiments.

Pequín veu a Taiwan com una província separatista que ha de ser posada sota el control del continent, per la força si és necessari. La majoria dels països, inclosos els EUA, no reconeixen a Taiwan com un país independent i reconeixen el principi d’una sola Xina de Pequín.

Els Estats Units, encara que té relacions diplomàtiques formals amb la Xina, segueix una política de “ambigüitat estratègica” amb l’illa a través de la Llei de Relacions amb Taiwan on els EUA hauria d’estar estar forçat a proporcionar a l’illa de 23 milions d’habitants els mitjans per defensar-se. No obstant això, part d’aquella ambigüitat és que no és clar el nivell de compromís dels EUA en això per poder mantenir una política d’“Una sola Xina” i mantenir un equilibri en les relacions diplomàtiques amb cadascuna de les parts i un aliat estratègic en aquella regió.

El Global Times, un mitjà de comunicació estatal xinès, va emmarcar els simulacres de dijous com un assaig per a "operacions de reunificació". Segons un comunicat de premsa de l’Exèrcit Popular d’Alliberament xinès (EPL) reproduït per aquell mitjà, #els exercicis conjunts de bloqueig, assalt marítim, atac terrestre i combat aeri van ser el nucli de l’operació, ja que aquests van posar a prova les capacitats operatives conjuntes de les tropes”.

Algunes de les sis àrees on Pequín ha indicat que s’estan realitzant els exercicis es troben dins de les aigües territorials de Taiwan.

El govern de l’illa va advertir a les empreses navilieres i aerolínies que evitin els llocs. El Ministeri de Defensa va dir que les forces armades de l’illa romanien en estat d’alerta i vigilaven de prop les activitats de l’EPL.

Taiwan “mantindrà el principi de preparar-se per a la guerra sense buscar la guerra i amb una actitud de ’no intensificar el conflicte i no causar disputes’”, va dir el ministeri en el seu comunicat.

Anteriorment va revelar que se sospita que drons xinesos havien volat sobre les Illes Kinmen, territori taiwanès enfront de la costa sud-est de la Xina, i havia disparat bengales per espantar-los.

El general de divisió Chang Zone-sung, del Comandament de Defensa Kinmen de l’exèrcit, va dir a l’agència de notícies Reuters que els drons xinesos van arribar en parells i van volar a l’àrea de Kinmen dues vegades el dimecres a la nit, al voltant de les 9 p. m. i les 10 p. m.

“Immediatament llancem bengales per emetre advertiments i espantar-los. Després d’això, es van donar la volta. Van entrar a la nostra àrea restringida i per això els dispersem”, va dir.

El periodista Patrick Fok, informant des de Pequín, va dir que el govern de la Xina va afirmar que estava "obligat a actuar en defensa pròpia".

“El Ministeri de Relacions Exteriors de la Xina va dir que "totes les accions que s’estaven prenent estaven dirigides contra les forces separatistes de Taiwan”, va dir Fok.

“Taiwan també va dir que havia hagut d’espantar avions i vaixells de guerra que havien travessat la línia mitjana, una frontera no oficial que generalment es considera un mitjà per a evitar possibles contratemps de qualsevol costat”, va agregar.

“Els analistes van dir que esperaven que la reacció [a la visita de Pelosi] fos major que qualsevol cosa que hàgim vist en els últims anys, però la Xina diu que els Estats Units és el provocador i va instar a reconèixer immediatament el principi d’Una Xina pel bé de la seguretat a la regió".

El G7 (grup dels set països més desenvolupats) ha expressat la seva preocupació per la resposta de la Xina a la provocadora visita de Pelosi, demanant calma i dient que les mesures de la República Popular de la Xina (RPC) corren el risc d’una escalada innecessària.

“No hi ha justificació per usar una visita com a pretext per a una activitat militar agressiva en l’Estret de Taiwan”, va dir un comunicat dels ministres de Relacions Exteriors del G7. “És normal i rutinari que els legisladors dels nostres països viatgin internacionalment. La resposta escalada de la República Popular de la Xina corre el risc d’augmentar les tensions i desestabilitzar la regió”.

Els ministres de Relacions Exteriors de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN), que es reuneixen a Phnom Penh, capital de Cambodja, també van expressar la seva preocupació que la creixent tensió entorn de Taiwan pugui conduir a un "error de càlcul" i van demanar "màxima moderació".

Els exercicis indiquen que Pequín està intensificant la seva campanya d’intimidació contra Taipei arran de la visita de la congressista estatunidenca, després que el continent advertís repetidament que respondria amb “les contramesures més feroces”.

És la primera vegada que l’EPL organitza un joc de guerra tan massiu i complex en el que va considerar un bloqueig de facto de l’illa amb gairebé totes les àrees de perforació de l’EPL que es duen a terme al llarg de la línia mitjana que divideix l’Estret de Taiwan i també cobreix el sensible est de la costa de l’illa.

La crisi que s’està gestant a Taiwan és inseparable de la lluita per la supremacia en la Mar de la Xina Meridional. Abans del seu últim desplegament de força en aigües adjacents en resposta a la visita de Pelosi, la Xina ja havia realitzat exercicis militars del 16 al 20 de juliol i del 20 al 22 de juliol en aquella via marítima vital per al país.

En els últims anys, la Xina ha mostrat una tendència a realitzar exercicis massius amb poca antelació, demostrant la seva capacitat per mobilitzar ràpidament un poder militar massiu en resposta a l’amenaça percebuda dels Estats Units en aquesta regió marítima estratègica en disputa.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris