Internacional

ESCALEN LES TENSIONS COMERCIALS

Xina imposa aranzels als EUA per 60 mil milions de dòlars i cauen les borses del món

Les accions mundials cauen bruscament aquest dilluns en diluir-se les expectatives d'un possible acord comercial entre les dues economies. Xina va anunciar noves tarifes per a 5.140 articles estatunidencs que entraran en vigor l'1 de juny.

dimarts 14 de maig de 2019| edició del dia

Aquest dilluns les borses de Nova York van començar el dia amb una ona venedora, igual que els principals mercats de valors del món. Els índexs de Wall Street van caure més d’un 2% després que la Xina anunciés la imposició de nous aranzels a béns nord-americans, en resposta als aplicats pel govern de Trump a partir del divendres passat que elevaven la taxa d’un 10% al 25% per un valor d’O$S 200.000 milions.

En el centre de la venda massiva d’accions es trobaven les d’empreses de tecnologia, inclosos fabricadores de xips, gegants de fabricació i detallistes que estan exposats a la Xina.

La novetat d’aquest dilluns van ser els anuncis del govern xinès respecte a la imposició d’aranzels més alts en una gamma de productes dels Estats Units, poc després que el president dels Estats Units, Donald Trump, li advertís des del seu compte de Twitter que no prengués represàlies.

El Ministeri de Finances de la Xina va dir que planeja establir aranzels d’importació que oscil·len entre el 5 i el 25% per als 5,140 productes dels Estats Units en una llista d’objectius per un valor aproximat d’O$S 60 mil milions. Les tarifes entraran en vigència l’1 de juny.

En concret, Pequín aplicarà un recàrrec del 25% sobre 2.493 articles estatunidencs; aplicarà un 20% a altres 1.078 productes; altres 974 tindrà una tarifa del 10%; 595 tindran un aranzel del 5%.

L’impacte en el les accions mundials va ser immediat, en caure bruscament després de la incertesa per la nova escalada de tensions que aixafar les esperances d’un acord comercial imminent entre les dues economies més grans del món.

La guerra comercial es va intensificar el divendres després que Trump elevés els aranzels a productes xinesos per un valor d’O$S 200.000 milions, i va dir que la Xina havia incomplit compromisos anteriors durant mesos de negociacions comercials.

El president nord-americà havia afirmat llavors que els aranzels que havia imposat Washington a productes xinesos no es notaran per part del consumidor estatunidenc perquè la Xina subvenciona àmpliament els productes que exporta. "A més, els aranzels es poden evitar exportant des d’un país que no està subjecte a aranzels", i que per això la Xina necessita desesperadament un acord comercial.

Pequín havia promès respondre a les últimes tarifes dels Estats Units. "Quant als detalls, si us plau continuïn parant esment. Copiant una expressió dels Estats Units: esperi i vegi ”, va dir el dilluns el portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors, Geng Shuang, en una sessió informativa diària.

Trump va advertir a la Xina que no intensifiqui la disputa comercial i va instar als seus líders, inclòs el president Xi Jinping, a continuar treballant per a aconseguir un acord. "la Xina no hauria de prendre represàlies, només empitjorarà", va dir en Twitter.

"Li dic obertament al president Xi i a tots els meus molts amics a la Xina que la Xina se sentirà greument ferida si no fa un tracte perquè les empreses es veuran obligades a abandonar la Xina per a anar a altres països", va escriure Trump.

Abans de les reunions entre tots dos països ocorregudes la setmana passada a Washington, la Xina va tractar d’eliminar els compromisos d’un projecte d’acord que les lleis xineses es modificarien per a promulgar noves polítiques sobre temes com la protecció de la propietat intel·lectual i les transferències de tecnologia forçades. Això va suposar un revés important per a les negociacions.

Des de llavors, Trump va defensar l’alça de tarifes als Estats Units i va dir que estava "absolutament sense pressa" per a finalitzar un acord.

El principal assessor econòmic de la Casa Blanca, Larry Kudlow, va dir el diumenge que hi havia una "gran possibilitat". Trump es reunirà amb el Xi de la Xina en un cim del G20 al Japó a finalitats de juny.
temes relacionats

Xi Jinping   /    Economia mundial   /    Xina   /    Estats Units   /    Donald Trump   /    Internacional

Comentaris

Comentar