×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Wubi no és un cas aïllat: el racisme és institucional

Els casos dels joves Wubi o Iliass, així com la mort de George Floyd i les protestes als Estats Units posen de nou el focus en la vioència policial i el racisme institucional a mig món i a Catalunya també.

Cloe Comas

divendres 19 de juny de 2020
Facebook Twitter

A Wubi, un jove que avui té 21 anys, sis Mossos d’Esquadra el van tirar a terra, el van escopir i el van insultar: "tu ets un mono", "negre de merda racista és poc", tot això mentre el desnonaven de l’edifici on vivia. A més, mentre fugia, un dels agents va disparar un arma. Wubi ho va enregistrar tot i aquesta setmana, dos anys després dels fets, ‘La Directa’ ho ha fet públic.

Després d’això, després que sortís aquest nou cas de racisme policial, un més en la llarga llista d’abusos policials racistes, aquesta setmana hem pogut veure també com el cap dels Mossos, Eduard Sallent, es disculpava pels fets, explicant que es tractava d’una conducta ‘vergonyosa’. No obstant, els sis agents només han sigut canviats de destinació.

Poc després hem sabut que els mateixos agents del cos dels Mossos d’Esquadra que van abusar de Wubi es neguen a colaborar també amb l’investigació oberta i no accediran a les comprovacions de les seves veus. A més, Sallent, en unes noves declaracions, admetia que existeix un ‘biaix ètnic en el camp de les identificacions’, i ho justificava dient que això és un problema que passa tot el món.

I no li falta rao a Sallent, això passa a totes les policies del món i respòn al racisme institucional endèmic de tots el països capitalsites. I aquest és, sens dubte, un més de tots els casos de racisme policial a Catalunya.

I és que, sense anar més lluny, durant el confinament per la crisi de la Covid-19, hem sigut testimonis de com tots els cossos de polícia de Catalunya s’han cebat amb la joventut migrant i/o amb persones negres. Utilitzant l’Estat d’alarma per a reforçar de forma encoberta la violència policial i la militarització als carrers.

En aquest sentit, dies abans hem sigut testimonis també de l’assassinat d’Iliass Tahiri en un centre de menors d’Almeria. Posant novament el focus racista en la joventut migrant.

Però el racisme policial i institucional, no és quelcom nou, i sobretot, ni molt menys únic a Catalunya o l’Estat espanyol. De fet aquests dies estem veient com la violència policial dirigida cap les persones racialitzades, així com les protestes del moviment Black Lives Matter contra el racisme institucional i imperialista ha situat el focus internacional novament als Estats Units arran de la mort de George Floyd a mans de la policía de Minneapolis.

Però si ens cenyim al racisme institucional "intramurs" hem de tenir en compte que el mateix PSOE que avui s’autoproclama un govern "progressista" amb a coalició amb Unidas Podemos, és el mateix que ha aixecat des de fa dècades les polítiques migratòries imperialistes i les lleis d’extrangeria a l’Estat espanyol. El mateix que va imposar els CIE, veritables presons per als immigrant, així com també les devolucions en calenta o les tanques a Ceuta i Melilla.

I el mateix passa a Catalunya, on primer el PSC durant dècades i ara Barcelona en Comú (actualment en coalició amb el PSC de Collboni) han defensat a ultrança la marca Barcelona, per posar només un exemple, respectant els negocis dels grans lobbies de la ciutat i possibilitant el seu enriquiment a costa de la persecució i criminalització de la jventut i els sectors més desprotegits com son els immigrants.

Crida l’antenció, sobretot, el cas de Barcelona en Comú i l"’alcaldessa del canvi" Ada Colau, que mentre ha tingut un discurs de ciutat d’acollida des de que arribessin al seu primer mandat municipal, alhora, ha perseguit i criminalitzat als venendors ambulants. De fet, la Guàrdia Urbana de Barcelona, en aquest cas, es situa com una de les policies amb un marcat caràcter més racista i repressiu.

El racisme institucional, però, cal remarcar que també, i sobretot, está intimament lligat al caràcter imerpialista de l’Estat espanol i també de la burgesia catalana, els mateixos que s’han fet d’or gràcies a l’expòli de les riqueses de països d’Amèrica Llatina o el nord d’Àfrica, alhora que amb els cosos policials racistes no dubten en perseguir i criminalitzar a qui escapa de les guerres i penuries dels mateixos països.


Facebook Twitter
Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

23S: quatre anys de l'operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

23S: quatre anys de l’operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l'amnistia total de totes les lluitadores

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l’amnistia total de totes les lluitadores

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim