×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vuit anys i mig per lluitar per la rebaixa de taxes universitàries

Entre aquest dijous i divendres s'ha celebrat el judici contra 13 estudiants que es van mobilitzar el 2017 per la rebaixa de taxes. Els Mossos reconeixen que la causa es basa en la utilització d'una “llista negra” d'activistes. Centenars s'han concentrat a les portes del jutjat en solidaritat.

Sergi Prat

divendres 4 de juny de 2021
Facebook Twitter

Foto: @anaa_202

Aquest divendres s’ha celebrat el segon dia de judici a 13 estudiants a l’Audiència de Barcelona per una manifestació en defensa de la rebaixa de les taxes universitàries l’any 2017. La Fiscalia reclama 11.000 euros de multa i 8 anys i mig de presó per a cadascuna de les persones encausades, acusades de desordres públics i danys.

Com acostuma a ser habitual en aquest tipus de casos, la manera en què la policia va aconseguir identificar els joves en una protesta de més de 1.500 persones era un dels punts conflictius. Un agent dels Mossos d’Esquadra ha reconegut en la seva declaració en el judici que cap dels acusats va ser identificat en el lloc dels fets.

Per part seva, el fiscal ha titllat de’“infundada” la sospita de les defenses sobre els vídeos. Aquestes havien reclamat la seva impugnació per estar editats i sol·liciten l’absolució dels tots els encausats.

La policia ha arribat a reconèixer que disposa d’un arxiu i un banc d’imatges de protestes estudiantils. Un dels agents dels Mossos d’Esquadra ha dit que "de la Irene disposàvem d’imatges prèvies i per això jo mateix la vaig a detenir". Així, sembla confirmar-se allò que des dels moviments anti-repressius es ve denunciant-se des de fa temps: l’existència d’una “llista negra” de la policia, una pràctica completament il·legal.

Eduard Cáliz, un dels advocats dels acusats ha declarat a TV3 que es tracta d’una “orgia punitiva” que té com a objectiu “el moviment estudiantil, la societat mobilitzada i el dret a la protesta”. En aquest sentit apuntaven també les paraules d’Ana Algarra, una de les encausades, qui declarava per a Catalunya Ràdio que “hem arribat a pensar que des de fa temps se’ns estava fent una certa persecució.”

Durant els dies que ha durat el judici, centenars d’estudiants i col·lectius s’han concentrat davant les portes de l’Audiència de Barcelona per donar suport als i les encausades. Unes jornades solidàries en les quals també hi ha hagut actuacions de grups musicals com Pirat’s Sound Sistema, Ginestà o La Queency i Cooba. A més, organitzacions com SEPC, Arran, Contracorrent, la CUP, el CRT o CGT s’han sumat a donar suport i exigir l’absolució.

“Es tracta d’una persecució a tot el moviment estudiantil. Una vegada més, veiem com la Generalitat actua contra els joves que ens organitzem, reprimint-nos. Per això no tenim cap esperança en aquest nou Govern, integrat pels mateixos partits que han portat a l’elitització de la universitat amb les seves polítiques neoliberals” – deia Aitor, militant de Contracorrent i representant estudiantil en el Consell d’Estudis del grau de Ciències Polítiques en la UB per la candidatura “Rebel·lió a les aules!”.

El judici ha quedat vist per a sentència. Una operació policial-judicial més que forma part de la brutal repressió duta a terme des de fa temps contra l’esquerra independentista i especialment contra els seus sectors juvenils.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria