×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vuit anys i mig per lluitar per la rebaixa de taxes universitàries

Entre aquest dijous i divendres s'ha celebrat el judici contra 13 estudiants que es van mobilitzar el 2017 per la rebaixa de taxes. Els Mossos reconeixen que la causa es basa en la utilització d'una “llista negra” d'activistes. Centenars s'han concentrat a les portes del jutjat en solidaritat.

Sergi Prat

divendres 4 de juny de 2021
Facebook Twitter

Foto: @anaa_202

Aquest divendres s’ha celebrat el segon dia de judici a 13 estudiants a l’Audiència de Barcelona per una manifestació en defensa de la rebaixa de les taxes universitàries l’any 2017. La Fiscalia reclama 11.000 euros de multa i 8 anys i mig de presó per a cadascuna de les persones encausades, acusades de desordres públics i danys.

Com acostuma a ser habitual en aquest tipus de casos, la manera en què la policia va aconseguir identificar els joves en una protesta de més de 1.500 persones era un dels punts conflictius. Un agent dels Mossos d’Esquadra ha reconegut en la seva declaració en el judici que cap dels acusats va ser identificat en el lloc dels fets.

Per part seva, el fiscal ha titllat de’“infundada” la sospita de les defenses sobre els vídeos. Aquestes havien reclamat la seva impugnació per estar editats i sol·liciten l’absolució dels tots els encausats.

La policia ha arribat a reconèixer que disposa d’un arxiu i un banc d’imatges de protestes estudiantils. Un dels agents dels Mossos d’Esquadra ha dit que "de la Irene disposàvem d’imatges prèvies i per això jo mateix la vaig a detenir". Així, sembla confirmar-se allò que des dels moviments anti-repressius es ve denunciant-se des de fa temps: l’existència d’una “llista negra” de la policia, una pràctica completament il·legal.

Eduard Cáliz, un dels advocats dels acusats ha declarat a TV3 que es tracta d’una “orgia punitiva” que té com a objectiu “el moviment estudiantil, la societat mobilitzada i el dret a la protesta”. En aquest sentit apuntaven també les paraules d’Ana Algarra, una de les encausades, qui declarava per a Catalunya Ràdio que “hem arribat a pensar que des de fa temps se’ns estava fent una certa persecució.”

Durant els dies que ha durat el judici, centenars d’estudiants i col·lectius s’han concentrat davant les portes de l’Audiència de Barcelona per donar suport als i les encausades. Unes jornades solidàries en les quals també hi ha hagut actuacions de grups musicals com Pirat’s Sound Sistema, Ginestà o La Queency i Cooba. A més, organitzacions com SEPC, Arran, Contracorrent, la CUP, el CRT o CGT s’han sumat a donar suport i exigir l’absolució.

“Es tracta d’una persecució a tot el moviment estudiantil. Una vegada més, veiem com la Generalitat actua contra els joves que ens organitzem, reprimint-nos. Per això no tenim cap esperança en aquest nou Govern, integrat pels mateixos partits que han portat a l’elitització de la universitat amb les seves polítiques neoliberals” – deia Aitor, militant de Contracorrent i representant estudiantil en el Consell d’Estudis del grau de Ciències Polítiques en la UB per la candidatura “Rebel·lió a les aules!”.

El judici ha quedat vist per a sentència. Una operació policial-judicial més que forma part de la brutal repressió duta a terme des de fa temps contra l’esquerra independentista i especialment contra els seus sectors juvenils.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna