×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Vox-PP: esclata l’acord de la dreta i la ultradreta als ajuntaments

Vox acusa el PP d'incomplir l'acord en el qual es contemplaven “regidories de Govern” per a la formació ultradretana. La presidència de Díaz Ayuso en la Comunitat de Madrid, en suspens.

IzquierdaDiario.es

dimecres 26 de juny de 2019
Facebook Twitter

Vox no ocuparà cap càrrec als Ajuntaments en els quals Ciutadans ha vetat la seva entrada en el govern municipal, malgrat haver-ho pactat prèviament amb el PP. La ultradreta no es conforma amb l’oferta de llocs de segon nivell (com a regidories de districte o direcció d’entitats municipals) a la capital.

Així ho ha fet saber la direcció de Vox, que aquest dimarts ha formalitzat la seva ruptura amb el PP als ajuntaments, anunciant que ja renúncia a càrrecs en governs locals i que es passa a l’oposició en els consistoris de Madrid i altres ciutats en les quals PP i Ciutadans governen en coalició.

Respecte a les negociacions autonòmiques, la decisió la prendran les organitzacions autonòmiques, però per l’extrema dreta la prioritat serà el compliment del seu programa. Aquesta decisió posa en entredit la presidència de la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, en la Comunitat de Madrid.

Així ho ha anunciat aquest dimarts en el Congrés el portaveu parlamentari de Vox, Iván Espinosa, flanquejat per la secretària general del grup, Macarena Olona, i el sotssecretari jurídic del partit, Enrique Cabanas. “No estem aquí per exercir responsabilitats buides de contingut”, va dir el dirigent de la ultradreta

Prèviament, Vox havia fet públic el pacte que, en la matinada del passat dia 15, van signar el seu secretari general, Javier Ortega Smith, i el del PP, Teodoro García Egea, poques hores abans que es constituïssin els Ajuntaments. Fins ara, com indicava una de les seves clàusules, el pacte es mantenia en secret.

L’acord comprometia a la ultradreta d’Abascal a donar suport a la investidura d’alcaldes "per a la conformació de governs de coalició" en tots aquells Ajuntaments on la suma dels vots de les tres dretes "pugui impedir un govern d’esquerres". Però també implicava que, "en el termini màxim de 20 dies naturals" des de la investidura, es nomenaria a persones indicades per Vox “en diferents regidories de govern i responsabilitats directives en ens municipals, que en número i pressupost guardaran proporció als resultats electorals obtinguts per Vox en cada població". Una idea utilitzada pel PP per jugar a l’ambigüitat a l’hora de referir-se als pactes amb la formació ultradretana.

Després d’acusar el PP i a Ciutadans d’haver manipulat aquest acord, per a traslladar la idea que Vox només està interessat en les cadires, Iván Espinosa ha anunciat que la seva partit "renúncia a ocupar cap càrrec de responsabilitat de cap mena en cap entitat en aquells llocs on s’hagi incomplit l’acord".

Recordem que la candidata de Vox a la Presidència de la comunitat de Madrid, Rocío Monasterio, ja va amenaçar el passat 17 de juny amb tallar "tota relació" amb el PP en el territori madrileny i suspenia les reunions que tenia prevista amb Díaz Ayuso. L’amenaça va acabar finalment en fets.

El PP complirà l’acord amb Vox

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha assegurat que el seu partit complirà l’acord amb la formació d’Abascal per a governar als ajuntaments, on sumin amb Cs, i ha reclamat que es deixi transcórrer el termini de 20 dies que es van donar, fins al 5 de juliol, malgrat que Vox ha donat per trencat el pacte a Madrid.
En la roda de premsa després de la reunió del comitè de direcció, García Egea ha restat importància a les manifestacions de Vox i ha assegurat que ells no han incomplit cap acord ni han signat res que sigui incompatible entre Vox i Ciutadans

"Els que parlen de càrrecs s’assemblen massa a Pablo Iglesias", va dir el secretari general del PP i ha confiat que en què farà un esforç perquè hi hagi un Govern "de llibertat" a la Comunitat de Madrid (sic).

Les vicissituds de Ciutadans i el “trifachito”

No obstant, és prematur per dir que el pacte entre Vox i el PP s’hagi anat definitivament al trast. La jugada de Vox, a part de ser una enorme operació de premsa, ha buscat al mateix temps despullar les contradiccions de Ciutadans i el propi PP.

L’ambivalència del partit de Rivera, que en els fets està a favor de pactar amb Vox amb el PP com a intermediaris, mentre ha posat un "cordó sanitari a Pedro Sánchez, li està passant factura entre les seves ales més “liberals”. O almenys això sembla indicar l’onada de dimissions (tres en un dia) que hi ha hagut en Ciutadans, atribuint la seva marxa al viratge de la formació a la dreta i al veto al PSOE, amb el qual comparteixen una mateixa matriu neoliberal. No per res l’IBEX35 està demanant activament per un pacte entre el PSOE i Ciutadans per a garantir l’"estabilitat” i la “moderació".

El cost global de l’estratègia de Rivera, amb un incòmode Vox en els pactes i el “no” a Sánchez, encara està per veure. El que sí és clar és que quant a un programa antipopular i reaccionari, entre les dretes no hi ha diferències. I en allò essencial, amb el PSOE, tampoc.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó