×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Violència policial a Linares: no és un fet aïllat, és tota la institució

Les agressions de dos policies nacionals a un pare i la seva filla menor a Linares van generar protestes veïnals en rebuig al succeït, que van acabar sent durament reprimides amb càrregues dels antidisturbis pels carrers de la localitat.

Jaime Castán

dilluns 15 de febrer de 2021
Facebook Twitter

Aquests dies Linares (Jaén) ha ocupat els mitjans de comunicació i les xarxes socials a causa de la pallissa que dos policies van propinar a un home a la sortida d’un bar.

Els agents van començar a agredir a aquesta persona fins i tot després d’haver caigut a terra, acabant inconscient en una ambulància. La seva filla, menor d’edat, va tractar de socórrer-ho i també va ser colpejada, així com alguns veïns que van tractar de parar l’agressió.

Els dos agents, ja coneguts en la localitat per assetjar a noies joves i tenir actituds violentes, van passar el dissabte a disposició judicial en els jutjats de Linares, però van ser traslladats a Jaén davant les protestes de veïns i veïnes concentrades als voltants al crit de: "sense placa no sou ningú".

Les protestes van continuar pels carrers de Linares, i van ser desplaçats cossos antidisturbis davant la previsió d’una concentració a la comissaria de policia. Es van produir enfrontaments entre les veïnes i veïns amb els cossos antidisturbis, amb dures càrregues policials i trets de pilotes de goma.

La brutalitat de la repressió ha generat la indignació a les xarxes socials i posa encara més en evidència que el cas d’aquests dos agents no és un fet aïllat, sinó que és un problema de tota la institució. Les càrregues, trets i detencions van ser gravades durant hores pels veïns i veïnes, difonent-se ràpidament a les xarxes socials. En un dels vídeos s’observa a un antidisturbis disparant a boca de canó a una persona que cau inconscient al sòl.

Les referències al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, no van trigar a ser tendència en les xarxes, exigint explicacions i la seva dimissió. Justament l’historial d’aquest "ministre progressista" del Govern està relacionat amb ignorar sistemàticament les denúncies per tortures i abús policial que ha rebut en el seu despatx, especialment contra el moviment independentista a Euskal Herria.

També les similituds amb el cas dels joves d’Altsasu van treure de nou el tema a debat, on la baralla amb dos guàrdies civils i les seves parelles, va acabar amb sentències que van arribar fins als tretze anys de presó per a alguns d’ells.

Un cas que va ser intencionadament polititzat pel sistema judicial per veure’s involucrats cossos repressius a Euskadi i que va ser definit com un atac directe a la Guàrdia Civil. La indignació amb la brutalitat i la impunitat amb la qual després actuen aquests mateixos cossos policials ha explotat de nou aquests dies per l’ocorregut a Linares.

De nou, no són casos aïllats d’agents concrets, sinó una constant que després, a més, gaudeix de gran impunitat. Cossos repressius que ni tan sols van tenir cap depuració després de la dictadura, segueixen travessats per l’extrema dreta i actuen de manera sistemàtica i violenta al servei d’un Estat que desnona persones, tanca i deporta a migrants, reprimeix les mobilitzacions i empresona a representants polítics, sindicalistes o artistes. L’alternativa no passa per una reforma o modernització d’aquests cossos repressius, sinó per la seva dissolució immediata.


Facebook Twitter

Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat