×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

[Vídeo] No als exàmens presencials, per una alternativa d’avaluació segura!

Per fer els exàmens presencials s’han aglomerat centenars d’estudiants enmig d’un nou repunt de la pandèmia. Impulsem assemblees en línia per a discutir un pla de lluita per una alternativa d’avaluació segura. És hora de qüestionar el sistema d’avaluació per exàmens i la possibilitat de participació estudiantil en la vida acadèmica.

Pablo Castilla

dijous 21 de gener de 2021
Facebook Twitter

Ni la Covid-19, ni la onada de fred ni un semestre acadèmic a distància totalment deficitari han impedit que les universitats posessin en marxa la maquinària d’avaluacions i exàmens presencials. Les xarxes han esclatat fruit de la indignació que ha generat aquesta decisió presa telemàticament a porta tancada i sense que es tingués en compte la veu dels estudiants.

Resulta contradictori que en plena tercera onada de la pandèmia, amb les xifres de contagis a l’alça i amb noves restriccions i tocs de queda, on el jovent hem patit una criminalització brutal fent-nos responsables dels rebrots, es decideixi ara fer el període d’avaluació de manera presencial, quan durant tot el semestre ens han privat de la formació presencial pel perilla de nous focus d’infecció.

Et pot interessar: La precarietat també és un virus: a la vaga contra la universitat neo-liberal!

Mentrestant, les autoritats acadèmiques juguen poc més que al gat i a la rata – com és habitual des que va començar la pandèmia – sense deixar res clar. Recomanacions, delegació de responsabilitats i promeses ambigües són les úniques respostes. Així, continuen sense garantir una avaluació segura per tothom.

El cinisme de les autoritats universitàries no acaba aquí, sinó que la directora general d’universitats a Catalunya, Victòria Girona, responia a les crítiques sobre el risc de contagi a les proves d’avaluació al·legant que eren els propis estudiants els qui feia unes setmanes demanàvem presencialitat... I és clar que volíem anar a la universitat, però perquè reclamem fer classes en condicions segures! No per ser avaluats després de no haver trepitjat una aula en mesos!

Aquest fetitxe de dur a terme els exàmens malgrat les circumstàncies mostra la irracionalitat aconseguida per un sistema educatiu en el qual l’accent no està en la formació i l’aprenentatge, sinó en posar-nos nota i classificar-nos a través d’un sistema d’avaluació que fomenta la competitivitat i la segregació.

Després de veure com el govern “progressista” i la Generalitat es negaven i es neguen a prendre qualsevol decisió de fons que ataqui els guanys dels capitalistes mentre augmenta les mesures restrictives, no calia esperar res diferent respecte per a educació, deixant ben clar que per a ells no és un sector essencial.

Et pot interessar: Com imposar una alternativa als exàmens presencials?

Així doncs, la coalició d’Unides Podem i el PSOE a nivell estatal, i el Govern de la Generalitat integrat per JxCat i ERC en el cas de Catalunya, són profundament responsables d’aquesta crisi educativa, tant per la seva gestió durant la pandèmia com pels anys de retallades i benefici de l’escoles privades i concertades en detriment de la pública.

Està clar que a través de les vies institucionals universitàries no assegurarem una alternativa segura als exàmens presencials. Així ho ha demostrat aquesta pandèmia, reflectint el caràcter i el rol antidemocràtic dels òrgans que governen les universitats des de fa temps amb la intervenció de les grans empreses, on l’alumnat té una representació minoritària malgrat ser la majoria de la comunitat universitària.

Per garantir una avaluació segura per tothom necessitem organitzar-nos. Cal dir-ho ben clar: no es donen les condicions adequades per fer els seus exàmens presencials, primer per un criteri sanitari, segon perquè la formació al llarg del curs s’ha vist molt devaluada i s’han retallat serveis essencials de la universitat.

En aquest sentit, cal exigir a les organitzacions i sindicats estudiantils que facin una crida a l’autoorganització. És el moment desenvolupar assemblees en cada curs, des d’on decidim els mètodes d’avaluació i aprenentatge juntament amb el professorat, però també de pensar un pla de lluita per imposar les nostres decisions a aquesta casta universitària antidemocràtica que dirigeix les universitats al costat de grans empresaris.

Perquè la nostra formació i una universitat crítica al servei d’atendre els grans reptes d’aquesta societat, una universitat per a les classes populars i al servei de la transformació de la societat, és un sector essencial pel qual urgeix barallar.


Facebook Twitter

Pablo Castilla

Portaveu de l'organització juvenil ContraCorrent.

ContraCorrent Barcelona

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?