×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

[Video] 26A: Lluitem per la universitat gratuïta!

La llista “Revoluciona UB”, impulsada per No Passaran i Pan y Rosas explica perquè és insuficient la rebaixa de taxes del 30% proposta pel Sindicat d'Estudiants dels Païssos Catalans (SEPC).

Raquel Malvasía

divendres 20 d’abril de 2018
Facebook Twitter

El proper 26 d’abril hi ha convocada vaga estudiantil a Catalunya. Les reivindicacions són fonamentalment dues. D’una banda contra la repressió, el 155 i per la llibertat dels presos polítics. Per l’altre denunciar l’elitització de la universitat i la política de taxes. Sobre aquest segon punt s’ha obert un debat en el moviment estudiantil sobre si cal reprendre la demanda històrica de la gratuïtat, o bé, rebaixar les demandes i tornar a les taxes prèvies al "tasazo" de 2012, com defensa el SEPC.

Des de No Passaran i Pan y Rosas, agrupacions que impulsen la llista “Revoluciona UB” per a les properes eleccions a Claustre i Juntes de Facultat, considerem que si bé aquest descens de les matrícules suposaria un alleujament per a les butxaques de molts estudiants universitaris… seria clarament insuficient perquè tots i totes puguem accedir a la universitat pública.

Com explicava en aquest article la nostra companya Verónica Landa, previament al "tasazo" de 2012” 66.000 estudiants van haver d’abandonar la universitat per no poder pagar-se els al voltant de 1000 euros de les matrícules d’aquell moment.
Des del curs 2005/2006 fins ara són 200.000 els estudiants que han estat expulsats de les aules.

Si sumem la baixada del 10-30% dels salaris, la pèrdua de poder adquisitiu de la classe treballadora, l’augment de l’atur juvenil i la precarització que recau principalment sobre les dones, les immigrants i la joventut… veiem com un retorn al 2012 seguiria deixant per fora a milers.

Però a més, si sumem als 200.000 companys expulsats, aquells que mai van poder permetre’s accedir a la facultat… Amb la rebaixa del 30% de les taxes... Com ho fem perquè puguin reincorporar-se tots aquests companys que no poden pagar matrícules de 1000€?

Des de Pan y Rosas i No Passaran sabem que només hi ha una manera: recuperant la principal demanda del moviment estudiantil del curs 2011/12: la gratuïtat. Només lluitant per aquesta demanda històrica, la gratuïtat de l’educació en tots els nivells, podrem aconseguir la reincorporació de tots els i les companyes expulsades.

És necessari reprendre el debat a cada centre d’estudi, organitzant assemblees amb estudiants i docents, per aixecar un moviment estudiantil que lluiti per una universitat pública, gratuïta, sense precarietat i al servei de la classe treballadora.

La joventut que vam estar als carrers defensant els col·legis electorals, exigint que es respecti el mandat de l’1-O, que lluitem contra la repressió i el 155. La joventut que buidem les facultats i omplim els carrers el 8 de Març. Aquesta joventut ens hem de plantar contra la universitat-empresa que reprodueix el masclisme i el racisme a les seves aules, es ven a les empreses i deixa a milers de joves sense accés a la universitat. Ens plantem contra la universitat capitalista i patriarcal, contra la seva casta que està quedant en evidència amb el cas Cifuentes.

Volem una universitat gratuïta amb beques-salari perquè els i les estudiants de les famílies treballadores no haguem de suportar salaris de misèria en treballs precaris per subsistir. Volem una universitat que no precaritzi a les nostres docents ni al personal no docent. Una universitat pública gratuïta radicalment democràtica al servei de la classe treballadora.

Convidem a tots aquells estudiants que comparteixin aquesta perspectiva a participar amb nosaltres a la manifestació estudiantil del proper 26 d’abril en el bloc per la gratuïtat que estem impulsant.


Facebook Twitter

Raquel Malvasía

Barcelona | @RaqMalvasia

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones