×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Veus de monitores de menjador: “Tres mesos sense prestació, ni notícies de la nostra situació laboral”

“Som milers les treballadores que encara no hem rebut prestació estant en un ERTO o ERO. En el nostre col·lectiu, el de monitores de menjador i lleure, a més també som milers els que no tenim ni notícies de la nostra situació laboral administrativa”.

Alba F.

divendres 22 de maig de 2020
Facebook Twitter

Ens arriben desenes de denúncies de treballadors i treballadores de menjador i temps lliure. Un sector que és part d’una àrea fonamental del sistema educatiu, però está contractat per empreses privades, de servei d’àpats o hostaleria, “encara que treballem en centres públics i constituïm el 40% del personal docent, no ens consideren com a personal de categoria. Som un sector externalitzat: causa directa de la nostra situació de precarietat laboral.”, ens diu l’Alba, d’una escola del barri de Guinardó.

Et pot interessar: El lleure educatiu en perill? 25.000 llocs de treball en risc d’extinció

“Com molts dels col·les, el nostre grup de WhatsApp de monitors i monitores està que crema: ningú ha cobrat des de març la prestació, ni sabem si estem a l’ERTO, ni a l’ERO. És a dir, si aconseguim aquesta tediosa tasca d’entrar al SEPE, ens trobem que només estem de baixa sense cap petició d’ERTO. Les nostres prestacions en l’aire i no tenim esperances de poder cobrar aquest mes.”, diu Gemma, monitora d’una escola pública en el barri Trinitat Nova de Barcelona.

Et pot interessar: Monitora del Lleure, “Ni rastre de la prestació. Com sobrevius dos mesos amb menys de 200 euros?”

Mercé, d’una escola del barri La Prosperitat (Nou Barris): “Sí, al juny tampoc cobrarem la prestació. I estem així des de març i ja han passat tres mesos sense cobrar, mentre en els nostres comptes bancaris segueixen domiciliades la llum, el gas, el lloguer i tot allò bàsic per a viure. S’estan passant. Ara, després, tu no paguis un impost a temps i ja veuràs. Però l’empresa paga quan vol. Si sempre ha sigut així, ara amb el que està passat és pitjor. Haurien de pagar ells les despeses de demora”.

“Mes de juny i sense cobrar l’atur: no podem pagar allò bàsic per a viure. Ens arriben també les notícies que podem rebre ajudes, però amb diversos obstacles per a això. Has de tenir fills o persones al teu càrrec. No és el meu cas, però no arribo ni a comprar per a menjar i dec un mes del lloguer”, explica Maria Luisa, de una altra escola de Nou Barris.

Et pot interessar: La Generalitat deixa a 25.000 monitores de menjador i del lleure en perill d’acomiadament

Les externalitzacions: causa de la precarietat i pobressa dels monitors i monitores de menjadors

“Jo a més treballo netejant cases, perquè com a monitora no arribo a finals de mes i tinc un fill, estic sola. Però pel coronavirus ja no puc treballar tampoc a les cases que netejo i deixo de cobrar. I l’ajuda de 200 euros tampoc m’arriba. El pitjor és que l’empresa no ens diu res. Li tira la pilota al SEPE però mentre nosaltres no hem cobrat des de març.”, explica Maria, d’una escola de Trinitat Vella.

El rerefons de tot això és que som contractats per empreses privades, externalitzades, encara que la majoria treballem en centres públics. Empreses multinacionals com Aramark o Endemar, Saber de Lleure, Paideia, Diverjoc, Cuina justa o la famosa Pere Tarrès, són les que cobren el doble o més per cada treballador o treballadora, mentre els nostres salaris no només són de misèria sinó que les condicions laborals són molt precàries. La majoria de nosaltres hem de tenir dues o tres ocupacions més per a arribar a finals de mes, per descomptat també precaries. I cada any, quan acaba el curs escolar, hem d’anar a l’atur per tenir contractes fixos discontinus o d’obra i servei.

Manifest de monitors de menjador Càtering Vilanova: "Treballadors i treballadores a l’oblit"

Aquestes empreses a més, s’omplen les butxaques amb l’alimentació de milers de nens, amb un servei d’àpats de baixa qualitat, menjars de mala qualitat i la precarietat dels seus treballadors i treballadores, que no només són el personal de monitors del lleure, també les cuineres.

Avui som milers les que ja hem estat acomiadades per tenir contractes d’obra i servei. O que ens han imposat o hem sofert un ERTO. Tot sota la incertesa de si ens tornaran a reincorporar o de si fos així, fins quan estarem en aquesta situació. Moltes a més, també hem perdut altres treballs, també precaris.

Més que mai hem de continuar lluitant contra l’externalització, per la internalització dels nostres serveis que han de ser contractats com qualsevol personal d’educació: TOTHOM A PLANTILLA FIXA! i amb un conveni del lleure digne. Per a això és necessari que es rescindeixin els contractes que s’han signat des de les direccions al costat de l’AMPA amb les empreses privades de menjador, de suport o extraescoales.

Et pot interessar: “Cuidem als què cuiden”. No als acomiadaments de monitores del lleure i extra-escolars

I així es reverteixin les privatitzacions perquè els diners de les famílies que paguen els menjars diaris dels menjadors, les cures i les extraescolars es destini al sistema públic i, d’aquesta manera, es reverteixin les condicions d’extrema precarietat de les treballadores i els treballadors; així com controlar la qualitat del servei per als nens.

Contacta amb nosaltres! Uneix-te als cercles virtuals d’Esquerra diari: escriure! Difondre!! Organitza’t!!! Segueix-nos en les xarxes socials!📣

Twitter: @EsDiariCat
Instagram: https://www.instagram.com/esquerradiari.cat/
Telegram: https://t.me/EsquerraDiariCat
Facebook: https://www.facebook.com/EsDiariCat/
Email: [email protected]


Facebook Twitter

Alba F.

Monitora del Lleure

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea