×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vetlladores/s en lluita: "No és real l’escola inclusiva que ens exclou d’aquesta manera"

Veus de les vetlladores: "Necessaria estabilització i què s'acabi la externalització, prou precarietat. Cada Juny a l'atur i ja fa 18 anys, i al Setembre tornar a la feina sense sapiguer hores, escola. Vivim en la precarietat laboral dins el món educatiu, no es real la Escola inclusiva què ens exclou d'aquesta manera."

Veus Obreres

dissabte 10 de desembre de 2022
Facebook Twitter

Maria Rosa, Vetlladora, ens escriu:

Precarietat laboral, baix sou, no pagues extra, atur a estiu, no sabem fins una setmana abans de començar el curs quantes hores tindrem.

Ferran, Vetllador de la Catalunya Central:

Necessaria estabilització i què s’acabi la externalització, prou precarietat. Cada Juny a l’atur i ja fa 18 anys, i al Setembre tornar a la feina sense sapiguer hores, escola. Vivim en la precarietat laboral dins el món educatiu, no es real la Escola inclusiva què ens exclou d’aquesta manera.

Zaira, vetlladora:

Som un grup de personal vetllador de totes les escoles de Catalunya. Actualment el nostre sector no està passant per un bon moment i ens trobem cada vegada més endinsats en la precarietat laboral.

Primerament saber, que el personal vetllador és molt necessari i important a les escoles i instituts. La funció d’una persona vetlladora és acompanyar l’infant que, per dificultats motrius o dèficits d’atenció, necessita SEMPRE algú al seu costat, ajudant-lo, donant-li suport i guiant-lo en els seus aprenentatges. Les hores que adjudiquen per infant deixen molt que desitjar, de vegades 3/4/5 hores per infant a la setmana, perquè com hem dit, aquests infants necessiten sempre algú al seu costat per a un major i millor desenvolupament. No vol dir que la resta d’hores que no rep aquest suport, les seves necessitats i limitacions desapareixen.

Sovint, realitzem tasques de major qualificació de la que tenim al contracte, però que són necessàries per a que els nostres infants tinguin un millor desenvolupament en tots els àmbits (adquisició d’hàbits, àmbit social, cognitiu i personal). Ho fem, perquè veiem la mancança que hi ha al sistema educatiu envers l’educació inclusiva i perquè formem un vincle amb els infants i ens preocupa no poder cobrir les seves necessitats ni poder guiar-los i ajudar-los com mereixen per la mancança d’hores. Cada cop hi ha més infants amb necessitats educatives especials i els recursos que disposa el departament (hores de vetlladors/es) cada cop és més ajustat.

A més, hem de sumar la precarietat laboral a la que estem sotmesos/es. Cada setembre ens assabentem de les hores que farem durant el curs, una setmana abans de que comenci. Aquestes hores poden variar d’un curs a un altre a l’alça o a la baixa i de vegades es poden alterar durant el curs escolar. Això fa que tinguem un futur, laboralment parlant, molt incert.

A l’hora de començar el curs anem molt perduts/es, perquè al centre escolar hi ha massa infants amb necessitats educatives especials i poques hores adjudicades, per tant et maregen des de direcció d’un costat a un altre intentant quadrar un horari que cobreixi el màxim de temps amb cada infant on més necessitats té (la resta d’hores aquests infants queden “penjats”).

Avança el curs i continuem perduts/es perquè no tenim un temps destinat a poder coordinar-te amb els tutors/es dels infants que tens i fem tot el que podem amb els recursos dels que disposem. I ja quan finalitza el curs, et quedes creuant dits esperant que el curs següent et torni a tocar la mateixa escola i les mateixes o més hores que aquest. Encara que siguem fixos discontinus, hi ha sempre una incertesa laboral que ens preocupa any rere any, ja que hi ha subrogacions d’empreses cada x temps i les nostres condicions laborals i drets es troben en constant lluita en cada canvi. Les subrogacions s’atorguen a les empreses que més barat ofereix el servei, per tant d’algun lloc han de guanyar diners. D’aquesta manera perd l’escola inclusiva i els infants.

Tot això passa perquè el departament decideix externalitzar aquest servei i fer-lo més precari. Els nostres contractes reflecteixen la categoria laboral de monitors de temps de lleure, quan el nostre servei el realitzem en horari lectiu cosa que afecta també al sou, els nostres contractes són fixes discontinus amb les pagues prorratejades.

Per tot això EXIGIM:
  Contractes laborals més estables sense discontinuïtat.
  Contractes d’auxiliars d’educació especial i sou adient a la categoria.
  No externalització del servei. Volem treballar directament per al departament.
  Formar part de l’equip educatiu, per tant poder assistir a coordinacions, cicles i valoracions.
  Adjudicar per part del departament les hores als centres segons les necessitats REALS de cada un.
  Adjudicar les hores d’un centre a una única vetlladora fins que aquesta adquireixi jornada completa.

TENIM UNA TASCA CLAU PER FER QUE EL MODEL D’ESCOLA INCLUSIVA FUNCIONI.
AJUDA’NS A FIRMAR LA PETICIÓ.
https://chng.it/vhtMTBtgz8

Posem les nostres pàgines al servei de difondre la lluita i organització en els centres de treball i els barris.

Escriu les teves denùncies, lluites, informacions i opinions:
https://forms.gle/1QgjiVrjqDqKb5Dr7


Facebook Twitter

Veus Obreres

Segueix-lo a Twitter

@EsquerraDiari

Així expulsen les PAU i les notes de tall d'FP a milers de joves de l'educació

Així expulsen les PAU i les notes de tall d’FP a milers de joves de l’educació

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”