×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vaga pel clima: centenars de milers es van mobilitzar a tot el món

Aquest divendres va culminar la setmana d'accions “Fridays for Future” convocada per estudiants, sindicats, organitzacions socials i polítiques a tot el món, protesta climàtica més gran de la història.

EsquerraDiari.cat

dissabte 28 de setembre de 2019
Facebook Twitter

Imatge de la mobilització d’aquest divendres 27 a Bilbao

Des de Nova Zelanda a Roma i Milà, des de Madrid a Barcelona, passant per l’Índia, Corea del Sud o el Canadà, centenars de milers de persones s’han mobilitzat aquest divendres en ciutats de tot el planeta. Després que fa una setmana milions de persones es mobilitzessin en ciutats d’Alemanya, els Estats Units, l’Índia o Austràlia, aquest divendres es va tancar la setmana global de manifestacions. La vaga mundial pel clima d’aquest divendres va tenir lloc en 150 països, segons la web Global Climate Strike.

"Bona sort a tots els que participen en la vaga a tot el món. S’aveïna un canvi" va tuitejar l’activista ambiental Greta Thunberg en arrencar la jornada.

El divendres passat, centenars de milers d’estudiants i joves es van manifestar amb més de 5.000 accions de protesta a tot el món, que van incloure aturs estudiantils i alguns laborals parcials, en més de 3.000 ciutats de 162 països.

En aquesta ocasió es van sumar a les manifestacions alguns sindicats i sectors de treballadors que havien convocat a parar i sumar-se a les protestes en diversos països, com Portugal, Alemanya o l’Estat espanyol, entre altres.

Les accions van arrencar a Nova Zelanda amb una enorme participació des de molt primerenc, on es van veure manifestacions que alguns mitjans van xifrar en 170.000 persones.

A l’Índia els i les manifestants van tornar a sortir als carrers en forma massiva igual que el divendres passat:

També van ser enormes les protestes de la joventut italiana, desbordant els carrers a Roma, Torí, Milà i Nàpols. Així ho informava des de la capital italiana, Giacommo Turci, corresponsal del periòdic La Voce Delle Lotte per a la Xarxa Internacional d’Esquerra Diari:

Poc després va arribar el torn a la joventut de l’Estat espanyol, que va començar el dia ocupant les places de Barcelona, Madrid, Bilbao, Vigo i altres ciutats. Les aules de les escoles es van buidar i va haver-hi accionis sorpresa als campus universitaris des de primerenc. Les manifestacions més grans estan convocades per a la tarda del divendres a Madrid i altres ciutats. Consignes com "Si el planeta fos un banc, ja l’haurien rescatat", o "No tenim un planeta B" van ser de les més escoltades.

A la tarda començava la manifestació més gran a la ciutat de Madrid, ocupant tot el Passeig del Prat des d’Atocha cap a la font de Cibeles:

Manifestacions d’igual magnitud es van viure també a Estocolm i Budapest.

En altres parts del món, la joventut es manifestava amb la mateixa contundència per a advertir del perill que amenaça el seu futur en llocs tan distants com Corea del Sud i Canadà:

A l’Argentina, joves i organitzacions ambientals, polítiques i socials es van mobilitzar a la Ciutat de Buenos Aires i en altres ciutats del país. En la capital es van concentrar en Plaza de Mayo per a dirigir-se després cap al Congrés Nacional. Els referents de l’esquerra argentina, el candidat presidencial Nicolás del Caño i la candidata a diputada nacional Myriam Bregman, del Frente de Izquierda Unidad, van acompanyar la mobilització.

A Xile, els manifestants van sortir als carrers de Santiago, amb variades consignes contra la destrucció ambiental.

Desenes de milers es van manifestar per la cèntrica "Alameda".

La jove Greta Thunberg, que s’ha alçat com a figura de la mobilització, expressa una generació que ha obert els ulls davant un sistema irracional, que destrueix i depreda la naturalesa per a omplir les butxaques d’un grapat d’empreses i corporacions capitalistes. Per això, la joventut que avui surt novament als carrers en diversos països no li deu res a aquest sistema, no té res que perdre. Al contrari, literalment té "un món per guanyar". Sobren motius per a sumar-se a aquest moviment.

Et pot interessar: Cinc motius per a sumar-se a la Vaga Mundial pel Clima


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

El retorn de l'emèrit: suport a la Corona amb l'aval del govern “progressista”

El retorn de l’emèrit: suport a la Corona amb l’aval del govern “progressista”

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics

Espionatge a l'independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Espionatge a l’independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge