×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vaga general a Myanmar: “Treballadores i estudiants estan al capdavant de la lluita contra el cop militar”

Aquest dilluns es viu la tercera jornada de protestes massives als carrers de Yangon i altres ciutats, contra el cop militar del passat 1 de febrer. La convocatòria a la vaga general ha tingut fort acatament en diversos sectors.

Josefina L. Martínez

dilluns 8 de febrer de 2021
Facebook Twitter

"Mentre s’iniciaven noves protestes i una vaga general en tot Myanmar el dilluns al matí, la connexió a internet havia tornat a nivells gairebé normals després d’estar caiguda la major part del cap de setmana per ordre de la junta militar que va prendre el poder en un cop d’estat fa exactament una setmana" informava l’agència EFE aquest dilluns.

"Joves treballadores i líders sindicals, en la seva majoria de fàbriques de roba, estan liderant una vaga general contra el cop militar a Myanmar mentre parlem. Milions de persones són als carrers. Mira com el líder de la federació de treballadors de la confecció FGWM es dirigeix avui als vaguistes generals" assenyala Andrew Saks a Twitter, compartint un vídeo de les manifestacions d’aquest dilluns.

A la vaga s’han sumat, a més dels sectors tèxtils, mèdics, infermeres, el sector educatiu, el transport i molts altres, com els bombers, que participen de la mobilització de Rangun amb el seu propi festeig. Es calcula que diversos centenars de milers de persones s’han mobilitzat aquest dilluns en tot el país.

Des del dissabte, protestes massives s’estenen per totes les ciutats, des de Rangun, fins a les més remotes capitals de província. Aquest dia, les autoritats militars van ordenar el tancament de la connectivitat per internet i de les xarxes socials, per a evitar que els activistes i manifestants poguessin propagar la protesta i comunicar-se entre si. Però no ho van aconseguir. Centenars de milers de persones van sortir a prendre els carrers en tot el país. El diumenge la connexió a internet va anar tornant parcialment.

En les protestes del dissabte van tenir un paper destacat els joves sindicats del sector de la indústria de la confecció, una xarxa de tallers que ocupen una mà d’obra molt jove i superexplotada, en la seva majoria dones, que produeixen per a les grans marques europees o nord-americanes com Zara, Primark, H&M, o Dell.

Andrew Saks, és un actiu organitzador sindical que resideix en Rangun i que col·labora amb el moviment d’organització sindical en aquest sector. L’entrevistem sobre la situació que s’està vivint i el paper que estan jugant els sindicats d’aquest sector ultra explotat.

"Els treballadors de la confecció van convocar i van dirigir una protesta el dissabte al matí que va catalitzar l’ona de protestes en tot Myanmar que estem veient ara. Hi havia un cert buit de lideratge, ja que l’LND [Lliga Nacional per a la Democràcia, el partit de la deposada Aung San Suu Kyi] no va convocar manifestacions de carrer malgrat la detenció dels seus líders. El sindicat de treballadors de la confecció va entrar en aquest buit i va assumir el lideratge malgrat l’extraordinari risc que suposa fer-lo en aquest moment a Myanmar. La imatge del sindicat de treballadors de la confecció desplaçant a centenars de treballadors des de les zones industrials al centre de Rangun va inspirar i va embravir a les masses de Myanmar", explica Saks.

Aquest sector sindical, amb joves que tenen entre 18 i 25 anys, en treballs molt precaris, ve desenvolupant en els últims dos anys una ona de vagues sense precedents. En nombroses fàbriques tèxtils, les treballadores i treballadors han començat a inscriure sindicats per a lluitar contra les patronals. En molts casos, la resposta de les empreses ha estat acomiadar massivament a tots els nous afiliats, i això ha provocat vagues salvatges.

Et pot interessar: Treballadores que fan roba per a Zara a Myanmar guanyen la readmissió després de mesos de lluita

Sobre els passos a seguir, Saks apunta que "els sindicats estan exigint a altres països que s’apliquin sancions econòmiques i boicots contra Myanmar fins que s’elimini el règim militar". I sobre la solidaritat internacional, assenyala que és molt important a tot el món "donar a conèixer la seva lluita el més àmpliament possible. El poble de Myanmar ha d’alliberar-se per si mateix, per descomptat, però qualsevol petita mostra de solidaritat mundial ajuda."

Les treballadores i treballadors de Myanmar, juntament amb sectors del moviment estudiantil, estan al capdavant de les massives protestes contra el cop militar, mentre el partit d’Aung San Suu Kyi, que durant l’últim temps ha buscat acords i pactes amb els militars, es mantenia en la passivitat. Quin serà el desenvolupament dels esdeveniments? Dependrà del que ocorri en els pròxims dies. Fins al moment, hi ha centenars de detinguts, i aquest dilluns en la capital Naypyitaw (una ciutat fantasma situada a 300 km de Rangun) la policia va utilitzar carros amb dolls d’aigua contra els manifestants. Però l’exèrcit encara no ha reprimit massivament les noves protestes. En cas de fer-ho, podria deslligar-se una resposta de masses encara major i més radicalitzada.


Facebook Twitter

Josefina L. Martínez

Nació en Buenos Aires en 1974. Es historiadora (UNR). Autora del libro Revolucionarias (Lengua de Trapo, 2018), coautora de Cien años de historia obrera en Argentina (Ediciones IPS). Vive en Madrid. Escribe en Izquierda Diario.es y en otros medios.

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l'escàndol Pegasus

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l’escàndol Pegasus

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!