×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vaga feminista a Suïssa: per igual salari, per les migrants i per totes

El moviment de dones a Suïssa surt aquest divendres a la vaga laboral, de cures i de consum per a exigir igualtat salarial, drets per a les migrants i acabar amb la violència de gènere.

EsquerraDiari.cat

dissabte 15 de juny de 2019
Facebook Twitter

“El 14 de juny del 2019, nosaltres farem vaga. La vaga del treball remunerat, la vaga del treball domèstic, la vaga de cures, la vaga a les escoles, la vaga de consum. Perquè el nostre treball sigui visible, perquè les nostres reivindicacions siguin escoltades, perquè l’espai públic sigui de totes” diuen en el seu manifest, que avui ha estat llegit en diversos idiomes a Ginebra i altres ciutats suïsses.

La vaga de dones arriba en un dia simbòlic, ja que el 14 de juny de 1991 més de 400.000 dones es van mobilitzar als carrers de Suïssa en la primera vaga de dones d’un país amb 3.5 milions d’habitants.

“Nosaltres, les dones amb o sense companys, en comunitat, amb o sense fills, amb o sense ocupació, qualsevol que sigui la naturalesa d’aquest, amb bona salut o patint una emmalaltiu, amb o sense discapacitat, heteros, LGTBI, des de les més joves a les més velles, nascudes aquí o en una altra part del món, amb cultures i orígens diferents, cridem a la vaga feminista i de dones el 14 de juny del 2019. Nosaltres volem la igualtat en fets i volem decidir les nostres vides per nosaltres mateixes. Per aquesta raó farem vaga el 14 de juny del 2019!” anunciaven en la seva convocatòria.

En el laboral entre les seves principals reivindicacions lluiten per “sous iguals per un treball d’igual valor” i també la “reducció general del temps de treball, mantenint el salari i amb un salari mínim, per a compartir millor el treball remunerat amb el treball no remunerat, perquè el model d’economia capitalista menysprea a les persones i degrada els recursos naturals del planeta”.

Respecte del treball domèstic no remunerat, exigeixen “una política econòmica que posi el treball de «cures», remunerat o no, en el centre i que el financi”. “Nosaltres volem reconeixement i divisió igualitària del treball domèstic, la seva valorització econòmica i en les assegurances socials”, afirmen.

Al seu torn, el manifest assenyala que combaten contra “la doble discriminació de les dones migrants” i demanen “un estatut regularitzat i una legislació que protegeixi a aquelles entre nosaltres que vénen d’altres països, sovint per a ocupar-se dels nens, de les persones malaltes i velles”, cridant l’atenció sobre el fet que la cura de majors i nens als països més rics queda cada vegada més a càrrec del treball precari i amb salaris miserables de les migrants, que es troben coaccionades per la falta de papers o residències temporals.

La vaga també inclou un pronunciament a favor de “la llibertat de triar en matèria de sexualitat i d’identificació de gènere. Exigim que els nostres cossos i les nostres vides siguin respectades i rebutgem la violència sexista i LBTQIfobia”. També rebutja la violència masclista i exigeix que la violència de gènere sigui considerada una causa de dret d’asil. Finalment, criden a “llançar un debat social sobre el sistema econòmic capitalista que beneficia a una minoria, mentre que la majoria de la població mundial, particularment les dones, són explotades i viuen en la misèria”.

Des de la Comissió Internacional del moviment de dones 8M de l’Esat espanyol, se solidaritzen amb les seves companyes suïsses. Així ho van expressar en una carta de suport que va ser llegida a Ginebra aquest matí:

“En els últims anys les xarxes de suport i lluita feminista s’han anat enfortint i ens encaminem cap a un moviment feminista coordinat a nivell internacional. El 14 de juny a Suïssa, les nostres companyes se sumen a la marea feminista que el passat 8M va tornar a demostrar la seva potència de llarg a llarg del globus. Des de la Comissió Internacional 8 de març volem expressar el nostre suport a la convocatòria de vaga que tindrà lloc el dia 14 de juny a Suïssa.”

Des de la comissió també han cridat a participar de l’Assemblea internacional trans-feminista que es realitzarà el dissabte 15 de març a Ginebra. També han rebut suport del moviment italià Non Una Di Meno i altres col·lectius internacionals.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"