×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vaga estatal contra la universitat neo-liberal

La comunitat universitària va sortir a la vaga per a enfrontar el model neo-liberal d'universitat, un model de precarietat i mercantilització que es mostra més nefast encara en una situació de crisi econòmica, social i sanitària sense precedents.

Contracorrent

dijous 22 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

Aquest dimecres 21 d’Octubre ha tingut lloc la vaga estatal universitària i de centres de recerca convocada per la Coordinadora Recerca i Universitats del sindicat CGT al costat de Doctorands en Lluita, el Sindicat d’Estudiants del Països Catalans (SEPC) i la Coordinadora Obrera Sindical (COS) a la que s’han sumat altres associacions i agrupacions estudiantils com la FEL, Front d’Estudiants, AEP i Contracorrent.

La mobilització per part de la comunitat universitària ve precedida per dues jornades de vaga a Catalunya de la resta del sector educatiu no universitari, deixant patent que la comunitat educativa de conjunt, des d’estudiants, professors, PAS i personal no docent, no està satisfeta amb la deriva privatitzadora de l’educació i les conseqüències d’aquesta política neo-liberal de les últimes dècades i que avui, en plena pandèmia, es veuen de forma més clara.

A Madrid els estudiants, professorat i personal de recerca es manifestaven de manera unitària cap a plaça Sol. Des de primera hora del matí els estudiants es concentraven a les portes del rectorat per a denunciar les polítiques “classistes” tant del govern d’Ayuso com del govern central.

Davant del Rectorat de la Universitat Autònoma de Madrid els estudiants en vaga denunciaven la política de les direccions universitàries, assenyalant especialment l’encariment de l’educació i criticant les miserables reduccions proposades tant pel rector com per les administracions.

No només hi participaven estudiants de grau, també s’han sumat a la vaga estudiants post-doctorals, llançant des de Madrid un missatge de solidaritat amb els seus companys a Catalunya que estan en judici per a aconseguir el seu quart any de contracte que se’ls nega.

Després de les diferents accions del matí, estudiants, investigadors i professorat s’han manifestat a la tarda des d’Atocha a la porta del Sol. Amb càntics que exigien l’eliminació de les taxes, major contractació o una universitat sense empreses.

No només a Madrid s’han canviat les aules pels carrers, a Barcelona ha tingut lloc una concentració al matí davant les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en solidaritat amb els i les doctorandes amb motiu de la celebració del judici per a l’aplicació del EPIF. La mobilització ha continuat a la tarda amb la manifestació unitària convocada en Plaça Universitat.

Com indica Pablo, de l’agrupació juvenil Contracorrent, també la precarietat era l’eix que ha llançat als estudiants, professors, PDI i PAS als carrers de Catalunya; “estem participant d’aquesta vaga estatal contra la precarietat i contra la mercantilització”.

De la mateixa manera que en l’educació els sectors més precaritzats, com el PAS i PDI (al costat dels estudiants) són els que més estan sofrint la precarietat i la deterioració de la qualitat en els centres universitaris, succeeix el mateix en el sector sanitari, en aquest cas amb els residents (MIR). A Catalunya aquest col·lectiu porta realitzant vagues reivindicant millors condicions, com les hores de descans legals i que se li paguin les hores extres.

És per això que els companys i companyes del Contracorrent es van fer presents també en la manifestació dels MIR en lluita, per a solidaritzar-se.

Es fa una necessitat lluitar per les condicions per a garantir la presencialitat amb les mesures higienico-sanitàries pertinents i la qualitat de l’ensenyament. Per al que és urgent la contractació de personal docent i no docent i posar fi a la precarietat i la subcontractació.

Tot el contrari que les accions dels governs autonòmics i central estan realitzant. Tal com assenyala Lucía Nistal, de Contracorriente “és necessari mobilitzar-se contra la precarietat i contra les mesures que estan prenent amb l’excusa de la seguretat del covid, que en realitat són contra l’autoorganització i carregar més encara el treball dels professionals de la universitat i damunt mantenint les mateixes taxes”.

Donar resposta real als problemes que la universitat té avui dia requereix d’una gran inversió, que retorni tot el que ha estat retallat en les últimes dècades per les polítiques neo-liberals dels diferents governs, centrals i autonòmics. Des del Govern “més progressista” de la història s’argumenta, quan el ministre d’universitats Castells es mostra públicament, que no hi ha diners.

Però sí que n’hi ha i aconseguir-ho passa, com assenyala Lucía, “per tocar els interessos dels capitalistes, quelcom que el govern no està disposat a fer. Per això estem avui aquí i continuarem organitzant-nos també de cara a la Vaga General de Madrid del pròxim dia 11”.

La universitat i el coneixement no han d’estar al servei de les empreses i el mercat, sinó de les necessitats de les majories socials.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria