×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vaga del sector públic: una jornada política contra el(s) govern(s)

La vaga del sector públic del 30N ha sigut un altra èxit. Milers de treballadors públics han ocupat els carrers del centre de la Barcelona contra una Llei Iceta que posa en perill milers de llocs de treball, a més de denunciar l'abús de temporalitat i la precarietat.

EsquerraDiari.cat

dimecres 1 de desembre de 2021
Facebook Twitter

Foto: ED

Aquest dimarts els carrers del centre de Barcelona han tornat a ser un clam amb la vaga de milers d’interins i interines contra la Llei Iceta. La Via Laietana estava ocupada des de l’emblemàtica plaça Urquinaona fins al carrer Princesa que comunica amb la cèntrica plaça Sant Jaume.

Després de la del passat 28O, la d’avui ha sigut la segona jornada de vaga convocada per la Taula sindical de Catalunya, conformada per CGT Catalunya, la Intersindical Alternativa de Catalunya, la Coordinadora Obrera Sindical, Solidaritat Obrera, la CNT Catalunya/Balears i el Sindicat de Comissions de Base, enfront una llei que afectarà als llocs de feina de milers de treballadors i treballadores públics i que ja venen patint l’abús de temporalitat des de fa dècades.

Et pot interessar: 28O: Milers de persones ocupen la plaça Sant Jaume

Ja a primera hora del matí els sindicats havien convocat numerosos piquets arreu de Catalunya contra els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, els quals van donar el seu suport a la Llei Iceta. El de Barcelona, acabava enfront el consorci d’educació.

Al migdia, després de recorrer el centre de Barcelona al crit de "Cap interina al carrer", "Les que hi som, ens quedem" o "Iceta fes tu les oposicions", representants dels diferents sindicats que conformen la Taula sindical i plataformes d’interines han llegit el manifest, han exposat a plaça Sant Jaume la seva situació precària i han animat a seguir lluitant.

El principal motiu de la convocatòria principal és la retirada de l’anomenada Llei Iceta, una eina amb la qual el govern “més progressista de la història” vol aprimar la plantilla d’interins deixant al carrer a milers d’ells, tot i que portin anys treballant en condicions de precarietat.

Es tracta d’una llei que ataca frontalment a les i els treballadors, que compte amb el suport de Podemos i el PCE, així com d’ERC. No obstant, les administracions autonòmiques i municipals també en són responsables d’aquesta situació, doncs en molts casos la precarietat la temporalitat i les condicions econòmiques, així com les externalitzacions dels serveis, corren a càrreg del govern de la Generalitat o dels ajuntaments de torn.

També pots llegir: Qui són els responsables de la precarietat a l’administració pública?

En aquest sentit, altres sectors de la comunitat educativa, com és el cas del lleure que a través del sindicat de CGT Lleure organitza a sectors com les monitores i monitos de menjadors escolars, extraescolars o servei de reforç educatiu s’han sumat al suport de la jornada de vaga.

Com explica Santiago Lupe, treballador de lleure i portaveu de l’organització política CRT, "a banda de donar suport a les treballadores interines, denunciem el règim d’externalització d’aquests serveis educatius que ens condemna a contractes precaris i salaris realment miserables".

Aitor Martínez, representant estudiantil i portaveu de Contracorrent animava també a participar de la mobilització de les interines a Catalunya, denunciant a l’hora la reforma universitaria en dir que “el moviment estudiantil ha d’estar aquest 30N als carrers al costat dels treballadors públics. El model de reduir la termporalidad amb acomiadaments és un atac que no podem deixar passar. La Llei Castells pretén fer el mateix amb els professors associats, que aquí representen el 40% del total. Ho volen deixar en un 20% però no passant-los a contractes indefinits, sinó lliurant-los una carta d’acomiadament”, i feia una crida a participar de la vaga estudiantil contra la Llei Castells.

Sense dubte, aquesta lluita ha de continuar fins que es tiri endarrera una llei que llença per la borda a desenes de milers d’interines amb més de 10 i 20 anys deixant-se la vida a la feina. El govern “més progressista de la història” i les adminsitracions no volen estabilitzar persones, només places (com si les coses fossin més valuoses).


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”