×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

VÍDEO | Veus de l’esquerra i els moviments socials independents del Govern s’alcen contra la Corona

Personalitats com l'actor Guillermo Toledo, l'activista antirrepresiva Elena Ortega, el portaveu nacional del SAT Óscar Reina, la portaveu de Referèndum UAM i militant de la CRT Lucía Nistal, al costat de treballadores de la sanitat i altres referents polítics i socials, alcen la veu en un vídeo contra la monarquia impulsat per Referèndum UAM davant l'intent de salvar la corona que suposa la fugida de l'emèrit.

EsquerraDiari.cat

dimarts 25 d’agost de 2020
Facebook Twitter

Diferents veus de l’esquerra independents del Govern social liberal del PSOE i Unidas Podemos alcen la veu en un vídeo contra la monarquia davant l’intent de salvar la corona que suposa la fugida als Emirats Àrabs de l’emèrit. La iniciativa sorgeix de la Plataforma Referèndum UAM, que en 2018 va organitzar la consulta sobre la monarquia a la Universitat madrilenya donant el tret de sortida a una sèrie de referèndums en universitats de tot l’Estat que van qüestionar la institució corrupta hereva del franquisme i que exigien el dret a decidir.

Participen diferents personalitats de l’esquerra i els moviments socials: l’actor Guillermo Toledo, Ángeles Maestro exdiputada i militant de Red Roja, el professor de Ciències Polítiques i integrant de Madrileños por el Derecho a Decidir Jaime Pastor, Elena Ortega mare activista contra la repressió, Josep Lluis de l’Alcázar docent i militant de Lluita Internacionalista, Pablo Castella de la plataforma Fora el Borbó i de l’agrupació juvenil Contracorrent, Santiago Lupe director d’Esquerra Diari i militant de la CRT, el portaveu nacional del SAT Óscar Reina, Romualdo Chaviano MIR i delegat sindical del MATS, María Fonts treballadora de neteja de l’hospital Gregorio Marañón i Lucía Nistal, portaveu de la plataforma Referèndum UAM i també militant de la CRT.

En el vídeo assenyalen la fugida del rei com una maniobra pactada entre Sarsuela i Moncloa per a salvar la institució de la monarquia separant la figura de Joan Carles I de la de Felip VI. Una maniobra que a més s’hauria realitzat amb total opacitat i amb l’objectiu que l’emèrit no sigui portat davant la justícia, "dues setmanes han trigat la Casa Reial i el Govern d’Espanya a anunciar-nos que el sàtrapa Borbó, emèrit, està refugiat als Emirats Àrabs" denuncia Guillermo Toledo.

Denuncien que mentre es persegueix a aquells que qüestionen a la monarquia per corrupta, la Família Reial "ha acumulat un patrimoni de més de dos mil milions a través de corrupteles, tripijocs, sobresous i comissions".

Una fortuna amb la qual podria reforçar-se enormement el sistema sanitari públic tal com denuncien els treballadors de la salut Romualdo i María, metge intern resident a l’hospital La Paz i treballadora de neteja del Gregorio Marañón, dos sectors que han protagonitzat vagues aquest estiu en defensa de la sanitat i dels drets dels seus treballadors. "Perquè les seves visites oficials i els premis carregats d’hipocresia no salven vides. Utilitzar la fortuna de la casa reial per a reforçar la sanitat pública sí que ho fa".

Per tot això denuncien "aquesta operació de canviar el juancarlisme per felipisme i empassar-nos quaranta anys més de monarquia", en paraules de la portaveu de Referèndum UAM, Lucía Nistal. Que fa una crida a "mobilitzar-se per a exigir un referèndum i barallar per processos constituents per a decidir-lo tot".

"Quan diem que lluitem per obrir processos constituents democràtics, lliures i sobirans on puguem decidir-ho tot, volem dir que aquests no estiguin limitats per cap institució del règim actual que pugui revisar o vetar les seves decisions. Volem que aquestes assemblees tinguin plens poders per a abordar tots els grans problemes socials i democràtics sense restriccions ni "moderadors", com el Parlament, el Senat o l’Audiència Nacional i el seu Tribunal Constitucional, perquè puguin decidir com acabar amb la monarquia corrupta hereva del franquisme, respectant al seu torn la decisió de cada poble sobre la relació que vol tenir amb la resta de l’Estat", assegura Lucía Nistal.

"Però això és només el començament", agrega. "Perquè volem poder decidir també si hem de continuar pagant el deute, com acabar amb els privilegis de la casta política i judicial, derogar les reformes laborals, atendre les demandes del moviment de dones, tancar els CIEs o posar tota l’economia al servei d’acabar amb la pandèmia, per exemple".

Santiago Lupe, director d’esquerra diari i militant de la CRT, opina que "l’única manera íntegra i efectiva d’acabar amb la monarquia i el corrupte règim hereu del franquisme, satisfent al mateix temps totes les reivindicacions socials i democràtiques de la classe treballadora i el poble, és conquistant una democràcia molt superior a la més democràtica de les repúbliques burgeses". En "un estat plurinacional com l’espanyol", assegura Lupe, "lluitem per una federació de repúbliques basades en consells de treballadors i treballadores triats democràticament, perquè la classe treballadora governi en el sentit més ampli del terme: expropiant als capitalistes i planificant racionalment l’economia en benefici del conjunt de la societat."

"Som conscients que encara som una minoria els qui defensem aquesta perspectiva", agrega el director d’Esquerra Diari. Justament per això, sosté, "la lluita per imposar assemblees constituents lliures i sobiranes en tot l’Estat, la institució més democràtica concebible dins de la democràcia representativa, té una importància fonamental. En cas de desenvolupar-se, serà més fàcil avançar cap a una experiència de les majories obreres i populars amb aquesta democràcia per a rics".

Així mateix, Lupe denúncia el paper que estan jugant els dirigents del PCE, IU i Podemos com a ministres de Sa Majestat: "Més enllà d’algun tuit o declaració, què fan davant la crisi més gran que viu la Monarquia els qui diuen estar a favor d’una forma d’Estat republicana? Absolutament res. Com el PCE del 77, avui Unidas Podemos està compromesa a intentar propiciar una restauració ’progre’ del Règim del 78. I això implica no qüestionar en absolut a la Corona o la unitat nacional. La lluita contra aquesta institució i tot el Règim, com en la Transició, tindrà a aquestes direccions reformistes a la trinxera oposada".

Des de Referèndum UAM declaren que entre 2018 i 2019, abans que es coneguessin els detalls que van portar a la fugida de l’emèrit, desenes de milers d’estudiants van mostrar el seu rebuig a la Corona en els referèndums universitaris. Una base sobre la qual "posar en peus un gran moviment estudiantil antimonàrquic al costat de la classe treballadora que, ara que ha quedat demostrat que des del Govern i les institucions del règim sol es busca salvar a la monarquia, és l’única via perquè les noves generacions puguem decidir per fi sobre el nostre futur".


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat