×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

VIDEO | “Bitxo” i “filla de puta”: així es mofa un jutge a una víctima de violència masclista

En un vídeo que recull la conversa, publicat per la Cadena SER, s'escolta també a la fiscal i la lletrada de l'administració de justícia burlant-se de la dona.

EsquerraDiari.cat

divendres 5 d’octubre de 2018
Facebook Twitter

El jutge Francisco Javier Martínez Derqui, que instrueix el cas d’una dona que ha estat patint violència de gènere des del 2016, ha cridat “bitxo” i “filla de puta” a la víctima mentre era filmat en una sala del jutjat.

La dona insultada, María Sanjuan, va presentar dues denúncies per maltractaments psicològics, per amenaces i coaccions contra el seu ex marit , Josué Reyzábal, i va tenir una valoració policial de risc extrem després d’una de les seves denúncies.

“Veuràs el disgust que s’endurà la María Sanjuan quan vegi que ha de donar-li els fills al pare”, se sent en el vídeo publicat aquest dijous per la Cadena SER. Encara que la vista de la demanda de divorci per decidir les mesures sobre la custòdia dels dos fills de 21 i 10 mesos havia acabat, el vídeo segueix gravant.

"Estarà per la nit al ’Salvame’ posant-me de volta i mitja", diu el jutge a la conversa. A la xerrada també s’escolta a la fiscal i la lletrada de l’administració de justícia que riuen amb ell.

María Sanjuan ha demanat al Consell General del Poder Judicial que prengui mesures contra el titular del jutjat de Violència sobre la Dona número 7 de Madrid Francisco Javier Martínez Derqui, que instrueix els procediments civils i penals derivats del divorci i de les dues denúncies presentades per la víctima.

La queixa presentada per la dona contra el magistrat davant el Consell General del Poder Judicial argumenta falta d’imparcialitat i animadversió cap a ella i alerta que aquesta circumstància li provoca una situació d’indefensió total i absoluta. També demana al màxim òrgan de govern dels jutges que ho investigui per un presumpte delicte de prevaricació, segons informa la Cadena SER després d’haver obtingut la documentació del cas.

María Sanjuan no va acudir a la vista perquè la nit anterior va ser ingressada al centre hospitalari La Princesa. Va patir un atac de pànic en conèixer que li havien retirat l’ordre de protecció.

La dona va ser traslladada pel Samur a les urgències de l’hospital, on va passar 15 hores. Els set professionals sanitaris que la van atendre no van aconseguir tranquil·litzar-la. Malgrat els informes de l’hospital que justifiquen l’estat de la dona, tant el jutge com la fiscal van qüestionar que la dona hagués sofert un atac de pànic.

Com pot apreciar-se al video, els tres membres del tribunal parlen entre riures del cas i sembren dubtes sobre la causa per la qual María Sanjuan no va poder assistir a la vista. Qüestionen que hagués de ser ingressada la nit anterior a urgències a l’hospital públic de la Princesa i diuen “tot està preparat” per part “d’ella” i el jutge conclou amb un “sí, que filla de puta”.

El jutge ha presentat un escrit i ara l’Audiència Provincial de Madrid prendrà la decisió sobre si aparta o no el cas. En declaracions a la SER, Francisco Martínez Derqui només pot dir que “és una conversa privada que s’ha gravat indegudament, una conversa fora de la meva actuació jurisdiccional, que es produeix en un espai tancat i de la qual s’està fent un ús indegut”.

El cas és una nova expressió d’un sistema judicial patriarcal que culpabilitza a les víctimes i naturalitza les agressions sexuals, la violència cap a les dones i els feminicidis.

És aquesta mateixa justícia patriarcal que va deixar lliures als integrants de “La Manada”. I la mateixa justícia que persegueix i condemna a rapers per les lletres de les seves cançons, que busca callar a periodistes que denuncien la impunitat policial com a Boro LH, que manté a la presó als polítics catalans, que persegueix als que parlen contra la corona o expressen opinions que molesten a les jerarquies religioses. Una “casta judicial” reaccionària al servei del règim capitalista i el patriarcat que mereixdeixar d’existir.


Facebook Twitter
Així expulsen les PAU i les notes de tall d'FP a milers de joves de l'educació

Així expulsen les PAU i les notes de tall d’FP a milers de joves de l’educació

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”