×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Unió Europea: entre l’impacte de la crisi financera i la seva política de tipus a l’alça

El sisme provocat per la caiguda de Silicon Valley Bank i el tancament de Signature Bank ha creuat l'atlàntic i s'ha fet notar en la majoria de borses de la UE, especialment a l'Ibex35, amb una caiguda acumulada en 48h del 5%. Incertesa per l'esperat anunci de la pujada de tipus d'interès aquest dijous a la zona euro.

Ivan Vela

dilluns 13 de març de 2023
Facebook Twitter

Ha passat poc temps i la Reserva Federal ha actuat amb mesures de sustentació aquest diumenge, per això el sisme provocat per la caiguda de Silicon Valley Bank i el tancament decretat per les autoritats nord-americanes del banc Signature Bank, encara no té magnitud concreta.

Però sens dubte ha estat, d’entrada, prou forta perquè els seus tremolors arribessin a les borses europees. Com dèiem, el pla llançant a tota velocitat per la Reserva Federal estatunidenca, centrat en garantir els dipòsits i línies de crèdit, ha tingut un efecte positiu. Els nervis davant la possibilitat d’un nou 2008 han pesat molt més.

Per això, les caigudes que s’estan veient amb l’obertura de les bosses aquest dilluns han estat generals, amb independència del tipus de negoci. Entre les borses que han tingut el color vermell com a teló de fons destaca l’Ibex35. La borsa de l’Estat espanyol, amb forta presència del sector bancari, acumulant en 48h unes pèrdues de prop del 5%.

Una de les que ha acumulat més perduda ha estat el Banc Sabadell, amb un 11%, un graó per darrere es troba el BBVA (8,2%), Bankinter (8,5%), Unicaja (7,7%) i Banc Santander (7,3%). Amb aquestes caigudes l’Ibex35 passa de gairebé aconseguir els 9500 punts a caure per sota de la barrera dels 9000 punts.

Però com apuntem, aquesta caiguda ha estat generalitzada en les borses de tota la UE: L’índex Mib d’Itàlia ha caigut un 4%, la qual cosa ha estat pitjor que la caiguda en la borsa espanyola. Això és degut a la seva forta dependència del sector financer. Mentrestant, l’índex Dax d’Alemanya ha disminuit un 3%, l’índex Cac de França ha disminuit un 2,9% i l’índex FTSE del Regne Unit ha disminuit un 2,58%.

Els avisos de calma de res estan servint i el mercat financer es mou amb molta incertesa. I ho fa a més en un moment on els responsables de les carteres d’economia estan reunits a Brussel·les a pocs dies de prendre una decisió que comença a generar dubtes.

Aquest dijous estava previst un nou anunci d’una pujada dels tipus d’interès de mig punt, un encariment dels diners que no tots els ministres d’economia veuen amb bons ulls. Nadia Calviño, la responsable de la cartera d’economia del Govern del PSOE i Unides Podem ha demanat "calma" davant aquests anuncis, afegint que "en aquest moment cal que tots actuem amb la màxima prudència".

Una nova peça d’incertesa que veurem com es desenvolupa en els pròxims dies, ja que diverses entitats bancàries nord-americanes estan ara en l’ull de l’huracà. Una nova peça que ve a sumar-se a la inflació i a la guerra d’Ucraïna per a dibuixar un escenari impredictible.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea