×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Manifest 1 de Maig: unim-nos i responguem als atacs del capital

Reproduïm el manifest unitari de tots els col.lectius sindicals i socials en ocasió del primer de maig. "Perquè la lluita sindical i social són part de la mateixa lluita"

EsquerraDiari.cat

dilluns 26 d’abril de 2021
Facebook Twitter

Dècades de capitalisme neoliberal i especialment les darreres reformes laborals han deixat a la classe treballadora en una situació límit. La tasa de temporalitat de l’Estat espanyol és la més elevada de la UE (26%), el 2019 una de cada tres persones assalariades va tenir, almenys, tres contractes temporals. 5,5 milions de persones estan treballant a temps parcial menys hores de les que voldrien. L’atur en persones de menys de 25 anys és del 40%, el més alt de la U E. I com no podria ser d’altra forma, aquest escenari es ceba en les dones, que representen el 74% dels contractes a temps parcial.

Mentrestant, centenars de milers d’immigrants es veuen obligats per subsistir a acceptar les pitjors condicions de treball i salaris ínfims perquè la Llei d’Estrangeria els obliga a això al negar-los el permís de residència i treball. El preu del lloguer ha crescut exponencialment els darrers anys a Catalunya i molt més a les principals ciutats.

L’onada de desnonaments no cessa i l’Estat envia els seus cossos repressius (Policia, Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra, Ertzaintza, Guàrdia Urbana) a fer fora milers de famílies vulnerables amb violència per garantir el dret dels grans tenidors d’habitatges a especular amb les nostres vides, abocant-les a la pobresa. Després de modificar la Constitució per prioritzar el deute a la banca, ara assumint formalment com a deute públic els 35.000 milions d’euros de la SAREB, abonat per l’Estat a bancs i caixes.

Et pot interessar: Manifest Unitari: sindicats combatius criden a la coordinació i a les seves afiliacions a participar dels colectius anticapitalistes

La pandèmia, les retallades i privatitzacions sanitàries i de serveis públics, duts a terme pels governs central, autonòmics i municipals, han agreujat moltíssim aquesta situació deixant enrere a creixents capes de la població les condemna a la precarietat, la manca de sostre i la fam. A l’Estat espanyol és on més ha disminuït l’esperança de vida, passant de 84 a 82,4 anys. Recentment els denominats fons europeus de recuperació serveixen de pretext al govern central per noves reformes laborals i retallades en les pensions que amenacen encara més les condicions de vida presents i futures dels treballadors i treballadores. Però responem: Com no pot ser d’una altra forma l’olla social fa senyals d’estar a punt d’esclatar.

Les protestes per la repressió contra Pablo Hasel canalitzen l’empipament general existent contra la repressió, sigui a artistes, sindicalistes o lluitadors socials. Els sindicats combatius segueixen creixent i generant més conflicte a empreses i sectors productius, no només frenant a la patronal sinó fent-la retrocedir més sovint. La lluita feminista consolida organització i mobilització contra el patriarcat de forma potent. Els moviments per l’habitatge, i els veïnals, segueixen marcant exemple de resistència i victòries per tots i totes. L’antifeixisme i solidaritat antirepressiva agrupa organitzacions i col·lectius de forma diversa i plural. Les persones migrades no han cessat de reclamar els seus drets i els seus papers durant tots aquests anys.

Per això els sindicats i organitzacions sota signants exigim aquest primer de maig governi qui governi:

• Reindustrialització en clau ecològica, sota control públic i comunitari.

• Planificació publica i participativa urgent per la transició ecològica i energètica que impedeixi l’extinció.

•Derogació total i completa de les Reformes Laborals del PSOE y PP. La clau de la precarietat

• Incorporació de les treballadores de llar i les cures al règim general de la seguretat social, l’eliminació de l’acomiadament per desistiment de l’empleador.

• Augment de plantilla a Inspecció de Treball i a jutjats socials per garantir justícia rapida i gratuïta davant del frau laboral. En acomiadament improcedent dret a escollir la readmissió.

• No al pacte de Toledo ni a noves retallades en matèria de pensions. No a fons privats, si a pensions públiques i mínima 1080€ als 65 anys.

• Renda bàsica universal d’emergència social per garantir que hi accedeixi tothom que ho necessiti. Increment de l’SMI a 1300€.

• Reducció de la jornada laboral a 30 hores sense reducció salarial, repartiment de tots els treballs

• Expropiació i us social de la totalitat dels immobles de la SAREB. Fem nostres les reclamacions del moviment de l’habitatge en aquest àmbit. Prohibició dels desnonaments sense alternativa.

• Sanitat, dependència i educació públics100% sense discrimació, prou finançar la concertada, prioritzar l’atenció primària. Alliberament de les patents cap a la sobirania farmacèutica.

• Derogació de la llei d’estrangeria i tancament dels CIE. Reconeixement de l’estatus de refugiades i exiliades. Llibertat de moviments per les persones recloses a Canàries. Regularització sense condicions!

• No al pagament del deute públic.

• Derogació de la llei “Mordassa”, prou repressió a lluitadors socials i sindicals, llibertat dels presos. Dissolució dels antiavalots.

En aquest context de lluites hem d’incrementar tant els espais de coordinació com d’enfortiment mutu per poder colpejar amb més força. Fem una crida a:

• Les nostres afiliacions a participar en aquells col·lectius anticapitalistes i socials que considerin. A unir les nostres mans, doncs la lluita sindical i social són part de la mateixa lluita.

• A la classe treballadora catalana: A mobilitzar-se i organitzar-se cadascú/una en el sindicat combatiu que consideri. Aquesta és la clau que permetrà que les lluites obreres segueixin creixent i fent retrocedir la precarietat que ens ofega. Unitat de les lluites. No hi ha cap altra forma que nosaltres mateixes.

• A les organitzacions i moviments socials: A centrar-nos en les nostres coincidències i participar conjuntament tant en les manifestacions de l’1 de maig com en tot combat coordinat contra la xacra que atempta contra les nostres vides: el capitalisme.

VISCA LA CLASSE TREBALLADORA! VISCA L’1 DE MAIG!

20 d’abril de 2021


Facebook Twitter
Veus contra la criminalització de la protesta

Veus contra la criminalització de la protesta

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Un clar atac del Govern a les pensions: ampliació a 30 anys del període de càlcul

Un clar atac del Govern a les pensions: ampliació a 30 anys del període de càlcul

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

Final d'any parlamentari: Pressupostos militaristes, impostos de seda per la banca i elèctriques i un enduriment del Codi Penal

Final d’any parlamentari: Pressupostos militaristes, impostos de seda per la banca i elèctriques i un enduriment del Codi Penal

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d'habitatge

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d’habitatge