Política Estat espanyol

TERRORISME D'ESTAT

Unidas Podemos es nega a investigar la vinculació de González i el PSOE amb els GAL

Echenique al·lega que “tothom sap el que va passar” per a rebutjar la comissió d'investigació sol·licitada per EH Bildu que considera una distracció. Dóna per bona la versió oficial que la responsabilitat acabava en Vera i Barrionuevo.

dijous 18 de juny de 2020| edició del dia

Aquesta setmana sortia a la llum un document desclassificat de la CIA que revelava un secret a veus: el “senyor X” era Felipe González. El grup parlamentari d’EH-Bildu va registrar una sol·licitud perquè declarés en seu parlamentària el vicepresident.

Però, com era previsible, tampoc no podrà ser. Uns dies després que el PSOE, la dreta i l’extrema dreta vetessin la comissió de recerca sobre les corrupteles de Joan Carles I, avui era Unidas Podemos qui avançava que ells també se sumaran al veto contra la recerca dels suposats delictes de l’expresident del govern.

Ho anunciava el seu portaveu Pablo Echenique en “Los Desayunos de TVE”. La seva justificació és que “tothom sap el que va passar”. Per a aclarir que en cap cas estava donant a entendre que la implicació de González no necessita cap recerca que el provi agregava “quan hi ha un ministre i un secretari d’Estat condemnats”. Donava així per bona la versió oficial: la responsabilitat del govern de González va arribar només fins al ministeri d’Interior, en cap cas fins a la Moncloa.

La indignació en les xarxes amb les paraules d’Echenique no s’han fet esperar. Especialment de víctimes dels assassinats pels GAL, que consideren inacceptable considerar que esclarir qui estava darrere d’aquells crims com una de “distracció”, tal com ha declarat Echenique.

Un argument res nou en les Corts, és exactament el mateix que va usar Ciutadans per a criticar la moció per la retirada de condecoracions a Billy el Nen o la que acostumen a usar Cs, el PP i Vox, sobre qüestions relatives de la memòria històrica.

Els crims del GAL són una de la pàgina més fosques de la història de les clavegueres de l’Estat. Al seu costat la policia patriòtica o els informes “a la carta” de la Guàrdia Civil són mers aprenents. Durant els governs de González aquesta banda parapolicial va assassinar almenys a 28 persones i va cometre desenes d’atemptats contra l’esquerra abertzale.

Una onada de terrorisme d’Estat que es va saldar amb tot just 11 condemnats, la majoria a penes inferiors que les imposades als presos polítics catalans. Cap les va complir. Els casos més escandalosos van ser les de l’exministre de l’Interior, José Barrionuevo, i el seu secretari d’Estat, Rafael Vera. Van ser els principals dirigents del PSOE condemnats, a 10 anys de presó per segrest i malversació. Van rebre la visita a la presó del seu cap, Felipe González, i es van beneficiar d’un indult aprovat per José María Aznar.

El judici dels GAL i els indults van segellar així un nou consens del 78: no es tornaria a tocar ni reobrir el cas. La responsabilitat de González i la resta de la direcció del PSOE tranquil impune. En aquells dies fins a un jove Pedro Sánchez intervenia en programes de televisió per a desvincular al seu partit d’aquests crims.

Per això era previsible que el PSOE tornaria a impedir, i que fins a la dreta que fa de dura oposició li ho permetria, que la notícia d’aquesta setmana no anava a suposar gens rellevant ni en el Congrés ni en els tribunals.

Això d’Unidas Podem pot sorprendre a algú. Sobretot als qui es creguessin en els seus dies les enceses paraules d’Iglesias en 2016 denunciant el passat de “calç viva” del PSOE de González. Però allò és aigua passada. Avui la formació habitada és ja règim, i consegüentment respecta consensos com aquest, sobretot quan afecten el seu soci de govern.

El judici i càstig dels crims del GAL, com els de la dictadura, com la de la resta de casos de tortures, morts sota custòdia policial o en operatius a la frontera... són part de la impunitat sobre la qual es va fundar, es va assentar i es manté el Règim del 78, i per tant una demanda democràtica, que com unes altres com ara el dret a decidir o la forma d’Estat, només podrà resoldre’s sobre les ruïnes d’aquest. Els vetos del Congrés i la integració d’Unidas Podemos, són la millor constatació que no hi ha reforma interna possible.
temes relacionats

ETA   /    GAL   /    Terrorisme d’estat   /    Felipe González   /    Govern de coalició PSOE-UP    /    Unidas Podemos (UP)   /    Política Estat espanyol   /    Partido Socialista Obrero Español (PSOE)

Comentaris

Comentar